Hrvatski Fokus
Znanost

Opasnost vreba iz konditorskih proizvoda

Prvi dokaz o štetnosti prehrambenog aditiva titan dioksida E-171

 
 
Znanstvenici uglednog francuskog Nacionalnog instituta za istraživanja u poljoprivredi (INRA) proveli su jednu značajnu studiju o učincima oralnog kontakta odnosno unosa prehrambenog aditiva titan dioksida E171 u organizam putem hrane. Prehrambeni aditiv E171 je uobičajeni dodatak brojnim prehrambenim proizvodima, najčešće i najviše se koristi u konditorskim proizvodima. Po prvi puta znanstveni istraživači dokazali su da prehrambeni aditiv titan dioksid, E171, prelazi crijevnu barijeru kod životinja i odlazi u druge organe i tkiva u tijelu. Po prvi puta poremećaji imunog sustava povezani su s apsorpcijom nanočestica E171. Znanstvenici su također otkrili da kronični oralni kontakt, tj. unos E171 putem hrane u organizam, spontano izaziva tzv. preneoplastične lezije u kolonu (debelo crijevo), a to je prva tzv. ne-maligna faza karcinogeneze (kod 40 posto ispitanih životinja). Nadalje, otkriveno je da aditiv E171 ubrzava razvoj lezija (oštećenja) koje su prethodno izazvane u eksperimentalne svrhe. Nalazi i rezultati ove znanstvene studije objavljeni su 20. siječnja 2017. u časopisu „Scientific Report.“
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/Rutile-unit-cell-3D-balls.png
Titan dioksid (TiO2) nalazi se u brojnim kozmetičkim proizvodima, u kremama, mlijeku i losionu za zaštitu od sunca, u bojama i građevinskom materijalu, a ima i vrlo široku i sve veću primjenu u prehrambenoj industriji. U Europi kao prehrambeni aditiv ima oznaku E171, a koristi se kao dodatak hrani kojoj daje karakterističnu bijelu boju (!) ili neprozirnost. Uobičajeni je sastojak u slatkišima, čokoladnim proizvodima, keksima, gumi za žvakanje („chewing gum“) i dodatcima prehrani, nalazimo ga u pastama za zube kao i u farmaceutskim proizvodima. Iako se sastoji od mikro- i nanočestica, E171 nikada se ne navodi kao „nanomaterijal“ budući ne sadrži više od 50 % nanočestica (u pravilu sadrži između 10 i 40 % nanočestica).
 
Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) procijenila je rizik kontakta titan dioksida udisanjem (profesionalni kontakt) i na temelju toga titan dioksid je uvršten u skupinu 2B – moguća kancerogena tvar za čovjeka. Francuski znanstvenici istražili su učinke prehrambenog aditiva titan dioksida E171 prvenstveno iz razloga što se on mnogo koristi u konditorskim proizvodima, a upravo su djeca osobito sklona konzumiranju slastica. Znanstvenici su u ovu svrhu hranili štakore dozom od 10 mg E171 po kilogramu tjelesne težine/dnevno, što je vrlo slično dnevnom konzumiranju čovjeka (prema podatcima Europske agencije za sigurnost hrane, EFSA, rujan 2016.). Oni su prvi puta „in vivo“ („u živo“) uspjeli dokazati da se titan dioksid apsorbira u crijevu i prelazi crijevnu barijeru – te ulazi u krvotok. Znanstvenici su otkrili čestice titan dioksida u jetri životinja.
 
Nanočestice titan dioksida bile su prisutne i u sluznici tankog i debelog crijeva, a ulaze i u jezgru imunih stanica (!) tzv. Payerovih ploča koje pokreču tj. odgovorne su za imuni odgovor u crijevu. Otkrivena je neravnoteža imunog odgovora koja se proteže od 'oštećenja' u proizvodnji tj. stvaranju citokina u Payerovim pločama pa do razvoja mikro-upala u sluznici kolona tj. debelog crijeva.
 
Znanstvenici su tijekom 100 dana štakorima dodavali titan dioksid u vodu za piće. U grupi štakora koji su prije pokusa bili tretirani eksperimentalnim kancerogenom, kontakt s TiO2 prouzročio je povećanje veličine nastalih pre-neoplastičnih lezija tj. oštećenja. U grupi zdravih štakora oralni kontakt s E171 uzrokovao je kod četiri štakora (od njih jedanaest) spontani nastanak preneoplastičnih oštećenja u epitelu crijeva. A životinje koje nisu bile u kontaktu s titan dioksidom nisu pokazale nikakva oštećenja na kraju 100-dnevnog pokusa. Ovi nalazi studije dokaz su da prehrambeni aditiv titan dioksid E171 pokreće i pospješuje razvoj ranog stadija kolorektalne karcinogeneze kod životinja.
  
Ovo znanstveno istraživanje prvi puta je otkrilo i dokazalo da je prehrambeni aditiv E171 uzrok prisutnosti nanočestica titan dioksida u crijevima kao i u cijelom tijelu s jednako ozbiljnim posljedicama za funkciju imunog sustava i razvoja preneoplastičnih lezija u kolonu / debelom crijevu. Ova prva otkrića opravdavaju studiju karcinogeneze koja se provodi prema smjernicama OECD-a u svrhu daljnjeg praćenja kasnijeg stadija karcinoma. Oni su se pobrinuli za nove podatke u svrhu procjene rizika prehrambenog aditiva E171 za zdravlje čovjeka.
 
Časopis „NanoImpact“ (Vol. 5) u siječnju 2017. također je objavio rezultate istraživanja koje su proveli znanstveni istraživači Sveučilišta Binghamton (Binghamton University). Znanstvenica Gretchen J. Mahler sa suradnicima je provela istraživanje o učincima nanočestica titan dioksida / E171 budući se ovaj prehrambeni aditiv koristi u golemom broju različitih prehrambenih proizvoda  – od kruha do žvakaćih guma. Istraživanjem je dokazano da se sposobnost apsorpcije hranjivih tvari u mikroresicama tankog crijeva kao i njihova uloga barijere za patogene mikroorganizme značajno smanjuje kod kronične izloženosti nanočesticama titan dioksida – E171 veličine 30 nm.
 
Otkriveno je da nanočestice titan dioksida podrijetlom iz hrane (E171) značajno oštećuju crijevne stanice odn. mikroresice, oslabljuju crijevnu barijeru, usporavaju metabolizam, a neke esencijalne tvari poput cinka, željeza i masnih kiselina teško se apsorbiraju. Uočen je također i negativan učinak na funkciju enzima s pojavom upalnih signala. Znanstvenica Gretchen J. Mahler istaknula je kako je dokazano da već vrlo niske koncentracije nanočestica E171 negativno djeluju na mikroresice i mijenjaju funkciju crijeva. Stručnjaci „Arizona State University“ 2012. godine ispitali su 89 uobičajenih i najčešćih prehrambenih proizvoda na prisutnost nanočestica titan dioksida podrijetlom iz aditiva (E171). Ovaj prehrambeni aditiv tako je između ostalog otkriven i u majonezama, u šećeru u prahu, obranom mlijeku itd.   
 
U srpnju 2017. znanstvenici Sveučilišta u Zürichu objavili su također rezultate provedenog istraživanja o štetnom učinku nanočestica titan dioksida podrijetlom iz prehrambenog aditiva E171. Znanstvenik Gerhard Rogler, profesor gastroenterologije i hepatologije proveo je sa suradnicima istraživanje kojim je dokazao da nanočestice titan dioksida E171 mogu pojačati upalnu reakciju u tijelu pacijenata koji boluju od određene upalne crijevne bolesti, posebno Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Stoga su na temelju ovih rezultata preporučili svim pacijentima koji boluju od ovih bolesti da obavezno izbjegavaju prehrambene proizvode koji sadrže aditiv E171, odnosno nanočestice titan dioksida.
 
Kao što je svima poznato, broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva kontinuirano se povećava jednako kao i broj oboljelih od kroničnih, tzv. upalnih bolesti crijeva, osobito Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Ljudi se pozivaju na takozvane preventivne preglede u svrhu ranog otkrivanja karcinoma pa tako i karcinoma tj. raka debelog crijeva. Međutim, malo tko govori o stvarnim uzrocima karcinoma i gotovo nitko ne upozorava javnost na štetnost prehrambenih aditiva, uključujući i E171, rezidua kemijskih tvari u prehrambenim proizvodima itd.
„Hrana koju jedete može biti najsigurniji i najjači oblik lijeka ili najsporiji oblik otrova“, poznata je izreka dr. Ann Wigmore (1909.-1994.), zagovornice zdrave prehrane i zdravog okoliša.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Meduze postaju vladarice Jadrana

HF

Novi dosjei na twitteru otkrivaju kriminalnu COVID cenzuru društvenih medija 

hrvatski-fokus

Međunarodna smotra suvremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva

hrvatski-fokus

Carl Jung i Novi svjetski poredak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više