Hrvatski Fokus
Znanost

Totalni promašaj u emisiji Otvoreno

Voditelj poziva sve i svakoga i stvari razvodnjava i čini dosadnima i nerazumljivima

 
 
Ne nedovoljan nego čista nula za emisiju Otvoreno na temu reforme obrazovanja emitiranu 13. veljače. Našli se društvenjaci da mlate praznu slamu uključujući i voditelja. Idemo redom: psiholog, profesor jezika, komunikolog, pravnik, filolog i vjerojatno voditelj ekonomist. Sintagma STEM spomenuta je tek jednom. Nije ni moglo biti drugačije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/ranko_matasovic_p.jpg
Ranko Matasović
 
Voditelj poziva sve i svakoga i stvari razvodnjava i čini dosadnima i nerazumljivima. Jokića je više dosta Bogu i narodu i Peti dan je negledljiv zbog njega. Radi se zapravo o pomanjkanju svake logike što je svojstveno svim društvenjacima pa zvali se i doktori znanosti. Situacija je sve gora i gora i ne vjerujem da je slučajna, a javna nam 'dalekovidnica' godinama nema stručnu osobu koja bi bila dorasla vođenju emisije na temu obrazovanja.
 
Akademik Matasović od kanona književnosti ništa drugo ne vidi. Voditelju ništa nije jasno. Profesorica Glasovac bi produžila osmoljetku na devet godina kako bi stigla naučiti djecu engleski. Jokić vodi monolog o 'ukradenoj igrački' imena CKR. Mladi komunikolog  sa svega 26 godina samouvjeren u vlastitu kompetenciju suvereno hvali poteze aktualne ministrice. Bez ikakvog iskustva o reformama diči se s 320 stranih recenzenata iako za takve troškove nemaju uporišta u državnom proračunu i u Zakonu o obrazovanju, a za to nikog u Lijepoj našoj nije briga. HDZ-ova nada brani neobranjivo: bivše ministre obrazovanja, a posebno kurikulnu reformu koju su njegovi kolege zdušno napadali do pred godinu dana, a sada to isto podržavaju u okviru neprirodno sklepane koalicije. Apsurd do apsurda! I što su gledatelji mogli zaključiti?! Šlag na tortu je komentar jednog gledatelja da je zapravo previše matematike u obrazovanju! Zemljo otvori se…
 
Nikome nije palo na pamet reći da je ovakva reforma u metodološkom smislu totalni promašaj i da svaki pokušaj oblikovanja obrazovnog procesa u vidu obrazovnih standarda, šablona ili ishoda učenja u svojoj suštini potire svaku kreativnost, originalnost, individualnost i razlikovnost u tom istom procesu, a upravo stalno naglašavamo da tome težimo. Jedno s drugim u bitnoj je suprotnosti. Takav neprirodan pristup samo potiče 'biflanje' i to čak u predmetima poput fizike, informatike i matematike.
 
Ishode smo uvezli iz strukovnog obrazovanja zapadnih zemalja. (Pojednostavljeno rečeno – obrazovani stolar mora znati napraviti stol i to je taj ISHOD). Oni nisu primjenjivi na osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje, a posebno ne na struke poput matematike, fizike gdje bez razumijevanja, rješavanja problemskih zadataka, te stjecanja funkcionalnog znanja nema uspjeha. Do sada su takvi eksperimenti u kojima se sadržaj podređuje ishodima završavali neuspjehom.
 

Miroslav Dorešić, http://portal.connect.znanost.org/2018/02/totalni-promasaj-je-posljednja-emisija-otvoreno/

Povezane objave

Kina zabranjuje polaganje ispita šestogodišnjoj školskoj djeci

hrvatski-fokus

Fracking i zdravlje djece

hrvatski-fokus

Spike protein oštećuje ljudske stanice

hrvatski-fokus

Dugogodišnji komentatori amateri – usprkos svemu, plastika ostaje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više