Hrvatski Fokus
Hrvatska

Razgraničenje na ulazu u zaljev

Pogubni protokol o privremenom režimu na Prevlaci

 
 
Vanjski zaljev Boke kotorske i akvatorij između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore omeđen je na sjeveru spojnicom rt Kobila – rt Kabala, a na jugu najlogičnije spojnicom rt Oštra – otok Mamula – rt Mirišta, pri čemu je moguća i izravna međa između rta Oštra i rta Mirišta po kojoj otok Mamula ostaje unutar zaljeva, što je posve prihvatljivo. Ova južna međa nije tek bezazlena prirodoslovna crta koja omeđuje zaljev, nego je iznimno važna i međunarodno-pravno i geopolitički, jer ima bitno značenje za razgraničenje Hrvatske i Crne Gore izvan samog zaljeva. Protokol je Hrvatska sklopila sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, ali budući da se praktički sve tiče samo Crne Gore, koja je danas jedna od sljednica SRJ, to se ona u tekstu tretira kao jedna od strana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/04/Jug_Konavala_i_Boka-OSM-cycle_map.01.PNG
Ovo je dio Protokola na adresi: https://pdfs.semanticscholar.org/146d/4dfa82bebc8cd072927243b42c0e4e1235ed.pdf Tu bi se na više mjesta moglo zaključiti da je nekakva granica na rtu Kobili. Ttreba više raditi na tome i moj bi prijedlog bio  da se na bazi ovdje napisanom a što korespondira s onim plovnim putem koji sam danas opisao i nacrtao, ide odmah na poticaj pregovora u tim gabaritima a granica na kopnu  neće sigurno preći    prema nazad.
 
Sada topografski treba odrediti gdje pada teren s Konfina, pa možda padne i na Kobilu ili blizu nje, a Kobila je prema ovom protokolu u jednom trokutiću gdje nije riješena jurisdikcija, nego je rješenje privremeno – vidi se na kartama na kraju ovog protokola.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

AFORIZMI – Povukao ili izvukao

HF

Hrvatski izdajice

HF

Hrvati i Stepinac spašavali Židove

HF

Gladna birtija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više