Hrvatski Fokus
Kultura

U potrazi za konstruktivnim elementima

Snažna ali kontrolirana slikareva bjesomučna igra, varira kroz različite aspekte izukrštanih i ispresijecanih boja

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Maro Kriste, istaknuti je pripadnik mlađe generacije aktulne likovne produkcije, kontinuirano slikajući i redovito izlažući nova djela.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/slika2_5ade352202a2d.jpg
U posljednje je vrijeme okupiran srednjim formatom platna, koristeći za realizaciju svojih ideja ulje i akril, u nakani definiranja pojedinih motiva i njihove izražene simbolike,u zaokruženu autorsku cjelini kroz osobeni i specifični autorski izričaj, fokusirajući se većinom na konstruktivne elemente slike istražujući njihove posebnosti i mogućnosti u formiranju cjelovitog djela, oslanjajući se djelomično i na stvarni motiv (plaža Danče, koja je očevidno umjetniku vrlo drag i privlačan motiv) do žestokih kolorističkih kombinacija, iznimnog ritma,  turbulentne, prijeteće i nezaustavljive sile koja izranja iz nepoznatoga, u eruptivno nanesenoj boji, nedvojbeno dominirajući slikom i pokrivajući svaka druga značenja.
 
Ta snažna ali kontrolirana od slikara, bjesomučna igra, varira kroz različite aspekte izukrštanih i ispresijecanih boja, njihovih čudesnih pravaca, oblika i stanja,ubrzanog  ritma i često fantastičnih okreta, čine temelj novoga ciklusa slika Mara Kriste, koji u stalnoj i nikada sigurnom ili obećavajućem traganju, nastoji dosegnuti onu uvijek očekivanu, barem jednom, sliku, koja će u cjelosti obuhvatiti sve ključne boje, forme i ritmove u jedinstvenu oživotvorenu cjelinu koja zadovoljava najviše estetske kriterije.
 
Kriste u ovom ciklusu vješto i odmjereno kombinira nazočnost i figurativnih ali i nefigurativnih motiva, koji se ipak, zajedno uklapaju u srodnu i blisku cjelinu predvođenu izvanrednim kolorističkim rješenjima i nesputanim, dojam je vrlo slobodnim, oslobođenim gestama. Naravno, za svoj nadahnuti slikarski opus, Kriste često koristi poznate dubrovačke motive, prostore , arhitekturu,nadaleko poznatu i prepoznatljivu, donoseći ih na način koji govore o novom i originalnom autorskom gledanju na stvarnost i prošlost koja ga okružuje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/slika1_5ade35209b18d-scaled.jpg
Zanimljiv je i odabir vrlo različitih formata platana, koji svaki na svoj način, u izravnom kontaktu, komuniciranju s bojom, donose i određena, postupna rješenja, približavajući autora svakim potezom kista konačnom doživljaju slike. Naravno, bilo bi idealno, kada bi Maro Kriste, izložio u dogledno vrijeme, izbor iz najnovijeg ciklusa,u prostoru koji bi svojim volumenom mogao obuhvatiti cjelinu izložbe na visokoj razini prezentacije likovnog djela.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Na latici ruže

HF

Pobijeni

HF

Ishodište slikara Denisa Kujundžića

HF

Još nas ima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više