Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Rješenja za pametna mjerenja plina

Opsežan program turbinskih i rotacijskih mjerila protoka plina predstavio je Jeroen van Alken

 
 
Tri poznata svjetska proizvođača hrvatskim su stručnjacima predstavili vrhunska rješenja za mjerenje plinova: od pametnih plinomjera i elektroničkih korektora volumena, preko softverskih rješenja za pametna mjerenja, do turbinskih i rotacijskih mjerila protoka plina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/eko_fluid_pametno_mjerenje-3.jpg
Tvrtka EkoFluid osnovana je 2006. godine s ciljem zastupanja proizvođača opreme i savjetovanja na području mjerno-regulacijskih plinskih stanica. Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu do danas su ostvareni brojni referentni projekti, u pravilu za vodeće hrvatske energetske i plinske tvrtke. Naime, usluge koje tvrtka pruža ponajviše su namijenjene distributerima i transporterima plina i tekućina (nafte i naftnih derivata, otpadnih voda i sl.). Program na koji se postavlja najveći naglasak je mjerna oprema za plin i naftu, mjerila protoka i računala za korekciju protoka (volumena), a proizvođači opreme koje tvrtka zastupa vodeći su na svijetu u svojem području. U skladu s time, EkoFluid je na stručnom seminaru koji je održan u kongresnom centru Forum Zagreb u sklopu poslovnog kompleksa Green Gold ugostio predstavnike tvrtki Elgas, Geovap i Flow Meter Group kako bi hrvatskim stručnjacima, uglavnom predstavnicima operatora plinskog transportnog i distribucijskih sustava, predstavili najsuvremenija rješenja za mjerenje protoka plina.
 
Program tvrtke Elgas ukratko je prikazao njezin prodajni direktor Ing. Petr Bartl. Riječ je o češkom proizvođaču opreme za mjerenje plina, koji je osnovan 1992., a danas sa 125 zaposlenih (od čega 40 inženjera u razvoju i istraživanju!) ostvaruje godišnji promet na razini 12 – 15 milijuna eura. Uz to, tvrtka je danas jedini uskospecijalizirani proizvođač elektroničkih korektora volumena na svijetu i na svjetskom je tržištu najpoznatija po seriji uređaja Elcor, ali i po tome što za svoje korisnike pruža rješenja po mjeri.
 
Jedan od Elgasovih partnera je također češka tvrtka Geovap koja razvija softverska rješenja za pametna mjerenja, ali i za sustave GIS i SCADA. Kako je istaknuo Martin Macháček, projektni menadžer za razvoj softvera u Geovapu, sustav AVE se smatra jedinim od najprikladnijih rješenja za automatsko prikupljanje podataka o potrošnji plina, a koristi ga čak 40-ak vodećih svjetsklih plinskih tvrtki. U svakom slučaju, radi se o cjelovitom rješenju za elektroničke korektore volumena, plinomjere i svu drugu plinsku mjernu opremu, što je pokazano demonstracijom 'uživo'.
 
I na kraju, opsežan program turbinskih i rotacijskih mjerila protoka plina predstavio je Jeroen van Alken, voditelj ključnih kupaca nizozemske tvrtke Flow Meter Group. Radi se o proizvođaču koji je specijaliziran za sustave mjerenja energije i plina, pri čemu se plinska mjerila pojavljuju u rasponu protoka od vrlo malih (za svega 25 l/h) do vrlo velikih (do 40 000 m3/h) i za tlakove od atmosferskog do 100 bar. Naravno, sva oprema usklađena je s najzahtjevnijim svjetskim normama i propisima.
 

B. L., www.energetika-net.hr

Povezane objave

Večernjakov analitičar ne poznaje pravo stanje stvari

HF

Njemačka tone u recesiju

hrvatski-fokus

Što je brodogradnja i koji joj je značaj?

HF

Kanadski naftaši dolaze u Hrvatsku!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više