Hrvatski Fokus
Kultura

Ulja na platnu s motivom cvijeća u vazi

Ivana Jovanović Trostmann izlaže u dubrovačkoj palači Sponza

 
 
Tijekom travnja i svibnja ove 2018., može se razgledati u dubrovačkoj palači Sponza sjajna prezentacija novoga ciklusa suvremene hrvatske likovne umjetnice, akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann. Slikarica se predstavila s nizom novih ulja na platnu s tankoćutnim motivom cvijeća u vazi, različitih oblika i boja, u vrlo suptilnom i nježnom tonalitetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/Ivana-Jovanovic-Trostman-4-634x634.jpg
Naravno, dojma sam kako je pred nama slikaričin intimni dnevnik, stranice i stranice bilježenja stanja, raznovrsnog emotivnog raspona kroz privlačni motiv cvijetova u vazi, u pomalo prigušenoj rasvjeti i kao da  je tiha glazba posve zavladala prostorom, povremeno se izmjenjujući s tišinom i ta je atmosfera posve ugodna, okrjepljujuća. Bilježeći brojne emotivne doživljaje ,slikarica ih slaže u jedinstvenu cjelinu slike na svoj izvorni način, stvarajući trajnu bilješku bojom na platnu o stvarno nestvarnom svijetu emocija, često kombinirajući posve figurativni pristup s nefigurativnim rješenjima pojedinih slika.
 
Potaknuta  emocijama, slikarica se vješto kreće u slikarskom istraživanju, služeći se suvereno bojom, diskretno ukazujući na duboku senzibiliranost svojih slika, koja svaka diše i živi na svoj specifični način, pamteći emotivni trenutak koji je najavio njezin skori nastanak. Vrlo odmjereni kolor Ivana Jovanović Trostmann i ovdje dokazuje da za strast i visoku razinu emocija nije uvijek nužna eksplozija, erupcija debelih slojeva boje, koje u cjelosti zatrpavaju platno, potrebno je samo moći očitati i doživjeti motiv bez ograničenja i ustezanja, bez ikakvih uspoređivanja, jer za pravi užitak valja se samo prepustiti slici.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/05/IMG-6a4395148d82e731502b9fa23f400ec9-V-660x450.jpg
I ova  izložba dubrovačke slikarice Ivane Jovanović Trostmann potvrđuje kako ne postoje velike teme jer svi su motivi dobri, potrebno je iskreno slikarstvo, slikarstvo, umjetnost koja izvire iz nutrine čovjeka, umjetnika i ostavlja svoj trag na bjelini papira, platna. Dobro slikarstvo, kao što je ovo Ivane Jovanović Trostmann, temelji se na kontinuiranom radu i neprestanom, radoznalom istraživanju u u prepoznavanju i definiranju često duboko skrivenih osjećaja i pretvaranju u jasne slikarske forme.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Fragmenti lica Duška Šibla

hrvatski-fokus

Duh djetinjstva

hrvatski-fokus

U Splitu predstavljena monografija ‘Naša Ivanka Boljkovac’

hrvatski-fokus

Tamna strana novoga ciklusa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više