Hrvatski Fokus
Kultura

Valovite forme Ivana Jakšića

Riječ je o ciklusu iznimne, lako uočljive energije

 
 
Akademski kipar, Bračanin, Ivan Jakšić, nastavljač uspješne kiparske obiteljske tradicije, pripadnik mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je već brojnog, kompleksnog opusa.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/SKULPTURA-IVA-JAKSIC.jpg
Zanimljivo je istaknuti kako umjetnik paralelno radi i na figurativnom ali i na nefigurativnom ciklusu, kontinuirano istražujući sukladnost oba izraza. Ovom prigodom ističem ciklus valovitih formi, izvedenih u kamenu, različitih veličina i raznovrsnih motiva.
 
Riječ je o ciklusu iznimne, lako uočljive energije, koja struji kroz volumen skulpture, stvarajući dojam oživljenog  materijala, živog kamena. To nezaustavljivo, vječno gibanje materije,uprizoreno u tvrdom kamenu, temeljni je element zanimanja Ivana Jakšića. Tekuća energija koja oblikuje životvorne  forme.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/SKULPTURA-IVAN-JAKSIC-IMG_1004.jpg
Kamen je obrađen do savršene glatkoće, prepun odsjaja ili je pak, u postoljima, tak zagreban, istodobno pokazujući dva lica, avers i revers, lice i naličje kamena.
 
Svakako bi bilo preporučljivo organizirati dvije samostalne skulptorske izložbe, s odabranim radovima iz bogate produkcije Ivana Jakšića, jednu posvećenu figuraciji a drugu nefiguraciji, u adekvatnim, reprezentativnim galerijskim prostorima u kojima bi se postave skladno uklopile a on bio u prigodi dostojno prezentirati svoju umjetničku viziju i vlastite visoke dosege.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Izložba Igora Grubića u MKC Split

HF

Vrimena druga

HF

Izložba fotografija “Nove samoće”

HF

Noćas

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...