Hrvatski Fokus
Kultura

Valovite forme Ivana Jakšića

Riječ je o ciklusu iznimne, lako uočljive energije

 
 
Akademski kipar, Bračanin, Ivan Jakšić, nastavljač uspješne kiparske obiteljske tradicije, pripadnik mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je već brojnog, kompleksnog opusa.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/SKULPTURA-IVA-JAKSIC.jpg
Zanimljivo je istaknuti kako umjetnik paralelno radi i na figurativnom ali i na nefigurativnom ciklusu, kontinuirano istražujući sukladnost oba izraza. Ovom prigodom ističem ciklus valovitih formi, izvedenih u kamenu, različitih veličina i raznovrsnih motiva.
 
Riječ je o ciklusu iznimne, lako uočljive energije, koja struji kroz volumen skulpture, stvarajući dojam oživljenog  materijala, živog kamena. To nezaustavljivo, vječno gibanje materije,uprizoreno u tvrdom kamenu, temeljni je element zanimanja Ivana Jakšića. Tekuća energija koja oblikuje životvorne  forme.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/SKULPTURA-IVAN-JAKSIC-IMG_1004.jpg
Kamen je obrađen do savršene glatkoće, prepun odsjaja ili je pak, u postoljima, tak zagreban, istodobno pokazujući dva lica, avers i revers, lice i naličje kamena.
 
Svakako bi bilo preporučljivo organizirati dvije samostalne skulptorske izložbe, s odabranim radovima iz bogate produkcije Ivana Jakšića, jednu posvećenu figuraciji a drugu nefiguraciji, u adekvatnim, reprezentativnim galerijskim prostorima u kojima bi se postave skladno uklopile a on bio u prigodi dostojno prezentirati svoju umjetničku viziju i vlastite visoke dosege.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Još nije kasno

HF

Fasade zgrada koje odišu poviješću

HF

Sve motive radim iz mašte

HF

Udžbenicima su potrebna pravila, ne savjeti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...