Hrvatski Fokus
Kultura

“Tragovi” Vladimira Živaljića

Raskoš kolorizma i figurativnost glavna su obilježja autorove slikarske imaginacije

 
 
U redovitom programu Hrvatske Paneuropske unije, osim kontakata s europskim institucijama, političkih i kulturoloških tribina, važan su oblik djelatnosti izložbe koje prezentiraju hrvatsku baštinu svijetu i obratno. U nastojanjima da se u Zagrebu predstave mnogi hrvatski umjetnici iz cijele domovine i svijeta, 22. travnja 2012. otvorena je izložba slikara i skulptora iz Vinkovaca 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/VLADIMIR.jpg
Raskoš kolorizma i figurativnost glavna su obilježja njegove slikarske imaginacije, a osnovni duhovni prostor romantičarska očaranost mimesisom. Predstavio se i kao grafičar te crtežom obuhvatio vukovarske kao i primorske teme Vladimira Živaljića.
 
Nekada vukovarski branitelj, a danas uspješni umjetnik, predstavio se bogatim opusom slika u raznim tehnikama – od ulja na platnu do akvarela, a kao skulptor plitkim reljefima u mekanome limu i figurama u gipsu i bronci. Tematski krugovi su pejzaži, portreti, mrtve prirode, a posebna zanimljivost njegova slikarstva je reinterpretacija "Po načinu starih" u kojem opusu se u novom ruhu pojavljuju hrvatski slikari: Nasta Rojc, Nikola Mašić, Jerolim Miše, Slava Raškaj, "münchenska grupa" ili europski impresionisti. Raskoš kolorizma i figurativnost glavna su obilježja njegove slikarske imaginacije, a osnovni duhovni prostor romantičarska očaranost mimesisom. Predstavio se i kao grafičar te crtežom obuhvatio vukovarske kao i primorske teme.
HPEU je još jednom pružila mogućnost da se predstavi publici raskošni i bajkoviti svijet samonikloga umjetnika koji se raduje uzbudljivim ljepotama u likovnoj umjetnosti. Izložbu su otvorili predsjednik HPEU-a dr. Pavo Barišić i kustosica prostora HPEU-a Nevenka Nekić prof., a glazbeni okvir bila je glazba Mozarta i Czernyja u izvedbi mlade pijanistice iz Vukovara Magdalene Živaljić.
 

Nevenka Nekić, https://www.hkv.hr/kultura/vijesti-kultura/11327-qtragoviq-vladimira-ivaljia.html

Povezane objave

ISTOČNOHRVATSKA GOVORNA BAŠTINA – Nema priprostih riječi (1)

hrvatski-fokus

Umro Oton Anton Reisinger

HF

‘Mediteran 2020.’ Dubravke Rakoci

HF

Željko Jozić i hrvatske kune

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više