Hrvatski Fokus
Znanost

Priznanje Zaklade Jadranko Crnić

Za doprinos pravnoj struci i vladavini prava

 
 
U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 5. lipnja održana je svečanost dodjele priznanja Zaklade dr. se. Jadranko Crnić za doprinos pravnoj struci i vladavini prava u Republici Hrvatskoj u 2017. koje je dobila Hrvatska akademija za nakladnički niz Modernizacija  prava u kojem je Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava od 2006. objavilo 40 knjiga. Nakladnički niz proizašao je iz okruglih stolova koje Znanstveno vijeće održava o raznim temama vezanima uz pravna pitanja, od reforme pravosudnog sustava, izbornog zakonodavstva, lokalne samouprave, ustavnopravnih pitanja, reforme pravosudnog obrazovanja, jezika u pravo do kaznenog i građanskog prava.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/crnic01.jpg
Jadranko Crnić
 
Među knjigama iz Nakladničkog niza izdvaja se njih deset posvećeno temama vezanima uz zaštitu okoliša. Priznanje je predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću uručio član Zakladne uprave Dražen Jakovina koji je istaknuo ulogu potpredsjednika Akademije akademika Jakše Barbića kao pokretača i „dobrog duha“ ovog nakladničkog niza. Zahvaljujući se na dodjeli priznanja, akademik Kusić kazao je da se radi o jednom od najviših priznanja koje je Hrvatska akademija dobila, budući da joj ga je dodijelila vrhunska struka. „Nakladnički niz Modernizacija prava možda se na najbolji način uklapa u misiju Hrvatske akademije da usmjerava društvene procese“, rekao je akademik Kusić, poručivši da je Akademija konstanta, oslonac i glas razuma u društvu čiji stavovi postupno ulaze u društvo.
 
Priznanje Zaklade dr. se. Jadranko Crnić dobili su i prof dr. se. Zvonimir  Slakoper i grupa autora za knjigu Bankovni  i  financijski  ugovori, dok je Nagradu dr. sc. Jadranko Crnić za iznimna postignuća  u pravnoj struci i osobit doprinos  vladavini prava primio professor emeritus Nikola Gavella.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

TTIP gotov do ljeta

HF

Povijest našega mora

HF

Đakovo – pojačana nazočnost HAZU-a

HF

Voda – tekuće zlato XXI. stoljeća

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više