Hrvatski Fokus
Hrvatska

Gestapo zaustavio spašavanje Židova

Ustaštvo je reakcija na četništvo, nastalo u samobrani hrvatskoga naroda

 
 
Pismo Bogdana Radice Antunu Babiću od 21. svibnja 1986.
»Gospodine uredniče i dragi kolega,
Zadnji broj HRVATSKE SLOBODE koji mi je stigao ovih dana duboko me ganuo i zamislio. Vi ste u “Otvorenom pismu Australskoj javnosti” i u članku “Protuhrvatska kampanja ljevičara u Australiji” zapisali ne samo činjenice nego i odjek koje su iste imale na sve Hrvate i ovdje i u Kanadi. Nalazimo se uistinu u tako strašnom stanju, kao što smo se mi ovdje nalazili prošlog rata kad je proglašena NDH i kad je njena vlada proglasila rat USA. Kao ni tada tako ni sada biti Hrvat nije ni laka ni ponosna kvalifikacija! Reputacija našeg naroda i naših nacionalnih vrijednota, koje su nas nekada na ovome kontinentu izjednačavale s najzaslužnijim i najpoštenijim malim narodima, kao da je sasvm nestala. Ja to osjećam iz dana u dan živeći u središtu američkog društva i američke liberalne inteligencije! Srbi su u svima američkim ustanovama zauzeli vodeće položaje, s kojih uglavnom iskorišćavaju rušenje hrvatskog tradicionalnog ugleda u ovoj zemlji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/photo.jpeg
Ja godinama upozoravam hrvatsku inteligenciju koja je živjela u NDH da priremi materijal koji bi trebao opovrgnuti sve službene jugoslavensko-srpske podatke o ubojstvima za vrijeme rata. Nikakva odgovora. Što se tiče izlaganja borbe između Srba i Hrvata u mojim engleskim tekstovima, ja uvijek ističem samo jedno, tj. od godine 1928. godine u kojoj je ubijen Stjepan Radić, između Srba i Hrvata vlada građanski krvavi i manje krvavi rat. Međutim, brojke koje neprekidno puštaju u ovdašnju javnost jugo-srpski organi idu za tim da isključivo u klanju bace krivnju na Hrvate. U tome redu, istina je samo jedna: više je poginulo Hrvata nego li Srba, Ustaštvo je reakcija na Četništvo, nastalo u samobrani hrvatskog naroda. Iako ima vrijednih primjera kako su Hrvati spasavli Židove, o svemu tome nisu još ni danas sakupljeni nikakvi izvori.
 
Pokojni Kardinal Franjo Šeper mi je kazao, u više mahova, da je ogromno mnogo Židova spašeno dok se u Hrvatskoj nije pojavio GESTAPO, kad je bilo nemoguće spasavati Židove. Jugo-srpski krugovi nikada ne iznose ubojstva Židova na beogradskoj Banjici, gdje su zaklani najugledniji beogradski Židovi, među ostalima i beogradski izdavač Geca Kon. Nikada se ne kaže, koliko je Židova spašeno po dalmatinskim gradovima!
 
Svi mi koji nismo bili u domovini od 1940. do 1945. ne možemo o tome svjedočiti ali oni koji su tamo bili, trebali bi izići javno točnim dokumentima. Ako ne će da se u to upuštaju iz shvatljivih razloga, neka nas obavijeste da se mi s tim poslužimo u našim razgovorima sa svima onima koji napadaju hrvatski narod i smatraju ga odgovornim. Da je nekom srećom i dr. Andrija Artuković dok je bio na slobodi u Sjedinjenim Državama, ostavio jednu sličnu dokumentaciju, ne bi se možda nikada izložio stanju, koje ga je predalo u komunističko ždralo! Mora se ipak priznati da se je nesretni Artuković dostojanstveno držao na suđenju u Zagrebu, što mu je i u ovoj javnosti priznato! Danas se ipak smatra, da je izručivanje Artukovića više škodilo ugledu američke demokracije nego li koristilo zemlji, koja se odlikuje u obrani pravde!
 
Kako se i ovdje šire o nekim listinama s hrvatskim imenima ljudi, koji će se izručiti jugoslavenskim tamnicama. Mi moramo odlučno ustati protiv toga, biti lojalni prema svakom Hrvatu, i povesti računa da se niti jedan Hrvat ne liši slobode, koju je u ovim slobodnim zemljama stekao uz ogromne napore i žrtve! Vaše tekstove trebala bi pretiskati sva hrvatska štampa u slobodi, i pripremiti ih čak i na engleski. Mi Hrvati smo dosta pretrpjeli i za rata i od rata na ovamo, da je krajnje vrijeme da nas se ostavi na miru, i da nam nitko ne uskraćuje niti ugrožava slobodu, stečenu pravima zemalja, koje smo i izabrali, da bi svoj život i život svoje djece osigurali u slobodi. Izvolite, i ovom prilikom, Gospodine Babiću, dragi kolega, primiti izraze mojeg poštovanja.
Vaš odani.
Bogdan Radica”
 

http://glasbrotnja.net/antun-babic-pismo-knjizevnika-novinara-bogdana-radice-iz-new-yorka-1986-godine/

Povezane objave

Bolji su narodi koji podižu ustanke

HF

Pismo majke Ivanke Novak svome nerođenom djetetu

hrvatski-fokus

Kaštel Sućurac ne zaboravlja poginule

HF

Zar se ikada ikoji krivac osjećao krivim?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više