Hrvatski Fokus
Znanost

Misao o arhitekturi Velimira Neidhardta

Alen Žunić: Neidhardt je jedan od ključnih protagonista hrvatske kasne moderne

 
 
U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 7. lipnja predstavljena je knjiga Misao u arhitekturi: Velimir Neidhardt urednika i autora koncepta izdanja dr. sc. Alena Žunića te akademika Velimira Neidhardta, potpredsjednika HAZU-a, autora tekstova nastalih tijekom pola stoljeća stvaralaštva od 1968. do 2018. Knjigu su objavili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i nakladnička kuća UPI-2m-Plus.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/naslovnica-neidhardt.jpg
Uz 90 autorskih tekstova akademika Neidhardta, knjiga donosi i deset intervjua koji njegove ideje i misli prezentiraju na živ i zanimljiv način, blizak širem krugu čitatelja. U knjizi je objavljeno i 20 odabranih tekstova uglednih kritičara i teoretičara koji su pisali o Neidhardtovim djelima i njegovom pozicioniranju u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu.
 
O djelu akademika Neidhardta govorio je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić navevši najpoznatije arhitektonske projekte kojima je bio autor ili suautor, od Nacionalne i sveučilišne knjižnice, zgrada INA-Trgovine i Croatia osiguranja do novog terminala Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu. „Ta zdanja su simboli iza kojih mora stajati ideja i teorija. Ona su plod razmišljanja i znanja. Svako njegovo djelo je u arhitektonskoj službi identiteta grada“, rekao je akademik Kusić koji je kao važan dio Neidhardtove biografije istaknuo školovanje na Harvardu, kao stipendista Akademijinog fonda „Zlatko i Joyce Baloković“, kada je stekao znanja koja nisu bila dostupna u tadašnjoj Jugoslaviji. Spomenuo je i zasluge akademika Neidhardta kao dugogodišnjeg profesora na Arhitektonskom fakultetu, kao i njegov aktivan javni i društveni rad tijekom kojeg je dvaput bio predsjednik Udruženja arhitekata grada Zagreba i jedan od osnivača Hrvatske komore arhitekata. Akademik Kusić naveo je i Neidhardtove zasluge za Hrvatsku akademiju u kojoj je od 1991. redoviti član, dok je član suradnik postao 1980., sa samo 37 godina. Od 1998. do danas akademik Neidhardt predsjednik je Upravnog odbora Zaklade HAZU, a nalazi se i na čelu Odbora za zaštitu dobara od nacionalnog interesa. Akademik Kusić posebno je istaknuo doprinos koji je akademik Neidhardt „svojim inženjerskim i umjetničkim pogledom“ dao ugledu i prepoznatljivosti Akademije u proteklih sedam godina otkako je njen potpredsjednik.
 
Recenzent knjige akademik Andrija Mutnjaković kazao je da je ona svjedok autora i njegova djelovanja kroz 50 godina. „U tih 50 godina provlači se jedna zajednička misao koja traži progres i vizionarstvo arhitekata. Riječ Velimira Neidhardta postala je djelo“, rekao je akademik Mutnjaković, dok je recenzent akademik Mladen Obad Šćitaroci istaknuo da su Neidhardtovi tekstovi danas aktualniji nego u vrijeme kada su bili pisani, naročito oni u kojima upozorava na probleme u urbanističkom planiranju i izgradnji grada ili u provedni arhitektonskih natječaja. Recenzent prof. dr. sc. Zlatko Karač kazao je da je akademik Neidhardt arhitekt koji ujedno zna i pisati zbog čega bi trebao biti uzor mladim generacijama.
 
Alen Žunić je akademika Neidhardta ocijenio jednim od ključnih protagonista hrvatske kasne moderne čija su djela obilježena i decentnim refleksijama na postmodernu, metabolistički i high-tech izričaj. „Neidhardt je na tragu svog ranog urbanističkog iskustva pokazao nenadmašno umijeće kreiranja arhitekture velikog mjerila. Istovremeno s projektantskim djelovanjem postupno je gradio i vlastiti teorijski opus – arhitektonsku misao koja se razvijala kroz brojne objavljene diskusije, znanstvene članke, kritike i osvrte, strukovne manifeste i knjige. Od prvog objavljenog teksta napisanog 1968. do danas, tijekom 50 godina djelovanja, teorijski je diskurs postao neizostavan dio Neidhardtova stvaralačkog prosedea, a ideja ova knjige jest pružiti cjelovit kritički uvid u tu opsežnu i plodnu sferu njegove pisane riječi. Brojni danas već nedostupni, stariji ili zagubljeni tekstovi rasuti u periodičkim, zborničkim i monografijskim publikacijama, dijelom i u inozemstvu, u ovoj su knjizi objedinjeni i ponuđeni za novo čitanje u novom sadržajnom kontekstu primjerenim za današnji trenutak“, poručio je Žunić čiji koncept knjige i trud koji je uložio u njeno oblikovanje je pohvalio i akademik Neidhardt.
 
Alen Žunić (1989.) znanstveni je suradnik Arhitektonskog fakulteta na kojem je diplomirao s prosjekom ocjena 5,0 i ukupnom ocjenom summa cum laude, što mu je jedinom pošlo za rukom u povijesti. Poslijediplomski studij završio je na Harvardu, poput Neidhardta, kao stipendist fonda „Zlatko i Joyce Baloković“. Trenutno je na postdoktorskom usavršavanju u Zürichu na Saveznoj visokoj tehničkoj školi (ETH).
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Što ako HPV ne uzrokuje rak cerviksa?

HF

Progon i zatvaranje Judy Mikovits

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (42)

HF

Diskretni sporazum za novi prijenos suverenosti na Europsku agenciju za lijekove

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više