Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kina se umiljava Amerikancima

Čvrsta ruka Donalda Trumpa počela donositi gospodarske plodove

 
 
Domoljubne i isplative trgovačke, porezne i carinske protumjere SAD-a počele su donositi plodove. Kina je 28. lipnja 2018. objavila dugo očekivan ublažavanja ograničenja za strana ulaganja u ključnim sektorima poput bankarstva, poljoprivrede, automobilske i teške industrije kako bi se udobrovoljila odlučnom Donaldu Trumpu. Nova ublažena lista stupa na snagu 28. srpnja ove godine. Pored potvrde već danih obećanja o potpunom ukidanju ograničenja vlasništva u područjima osiguranja i automobilske industrije u roku od tri do pet godina, Kina također ublažava ili ukida ograničenja vlasništva u brodogradnji, zrakoplovnoj industriji, energetskim mrežama i poljoprivredi, isključujući pšenicu i kukuruz.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/160324164526-china-labor-protest-2-super-169.jpg
Pobuna radnika na kineski način
 
Kina se našla na meti primjedbi njenih glavnih trgovinskih partnera, uključujući Sjedinjene Države i Europsku uniju, zbog neravnoteže u pristupu njenom tržištu. Oni su ukazivali da je kineskim tvrtkama uglavnom dopušteno slobodno ulagati na njihova tržišta dok Kina ograničava mogućnosti stranim tvrtkama na njeno tržište. Peking je u više navrata rekao da će reforme tržišta provoditi svojim ritmom i istaknuo da će donijeti i primijeniti odluke o otvaranju svog tržišta na temelju vlastitih potreba a ne vanjskog pritiska. Strane tvrtke su istaknule da je napredak spor, a da su obećanja o pristupu kineskom tržištu ponavljanje ranije najavljenih reformi koje su se već trebale provesti.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Budućnost i robotizacija

HF

Plenković se hvali grandioznim uspjesima svoje vladavine. Izvukli smo detaljne podatke, totalno ga pokapaju

hrvatski-fokus

Nedostatak strateškog pristupa države

HF

Kanadski naftaši dolaze u Hrvatsku!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više