Hrvatski Fokus
Društvo

Volim crtane filmove

Izložba Davora Gopca u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' u Splitu

 
 
Samostalna izložba „Volim crtane filmove“ Davora Gopca, poznatog hrvatskog rokera i frontmena punk-rock benda Psihomodo Pop, otvorena je u ponedjeljak, 9. srpnja, u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac'. Osim kao glazbenika, splitska publika može upoznati Gopca kao likovnjaka koji se predstavlja s 20 radova inspiriranih maštom koja je dijelom temeljena na urbanoj pop kulturi, stripu čiju okosnicu prepoznajemo i u crtežu Walta Disneyja, kao i djelima predstavnika pop arta Andyja Warhola.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/gobac4.jpg
Gledajući Gopčev rad prepoznajemo naivnost i zaigranost te veselje likova smještenih u vlastitom  prostoru  autorovog svijeta prepoznatljive simbolike protkane unutar  urbane  gradske okolice. Donoseći svoj maštoviti likovni koncept pojednostavljenog „poznatog naslova“, ovom će izložbom u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' autor dati publici priliku da ga upozna i promotri u paraleli njegovog osebujnog umjetničkog svijeta.
 
Davor Gobac nema formalno likovno obrazovanje već slika iz ljubavi i strasti te ima svoj prepoznatljiv stil koji se u mnogočemu razlikuje od stila drugih slikara. Njegove mazarije, kako sam naziva svoje slike, svoje nadahnuće pronalaze upravo na polju društvenih i umjetničkih fenomena šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Andy Warhol i Velvet Underground stoga predstavljaju tek prve u nizu mnogobrojnih i poznatih figura koje su oblikovale Gopčev osebujni likovni karakter. Njihov značaj pritom počiva prvenstveno na pionirskom povezivanju pop art elemenata kao slikovnih priloga i novih glazbenih pravaca, odnosno tadašnje alternativne i tzv. old school punk scene. Specifično prožimanje slike i zvuka u različitim inačicama popularne kulture prisutno je i na pojedinim ostvarenjima drugih, za Davora Gopca Psihomodo pop važnih, sastava poput 'Road to Ruin' i Acid Eaters' Ramonesa, 'Kill City' i 'Brick by Brick' Iggyja Popa ili 'Some Girls' i 'Voodoo Lounge' Rolling Stonesa, pri čemu s nekima od njih autor dijeli bliže, a s nekima dalje žanrovske svjetonazore. Osim neizbježnih pop art i punk-rock referenci, najčešće prisutnih tek na formalno-stilskoj razini, važan dio Gopčeve likovne slagalice čine i različiti animirani i strip junaci koji se iznova ili po prvi puta afirmiraju također tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Oni se kao prepoznatljiv dio američkog kulturnog identiteta pojavljuju i kasnije, pri čemu devedesetih godina proživljavaju vrlo specifičan oblikovni revival, djelomično zastupljen i na albumu Psihomodo Popa 'Tko je ubio Mickey Mousea' iz 1992. godine. Iako Davor Gobac na svojim slikama ne citira likove nabrajane u tamošnjem prvom glazbenom broju (Volim crtane filmove), dinamičnim siluetama i raznovrsnim marker-bojama pokazuje otvorenu privrženost prema klasičnom animiranom naslijeđu. Riječ je ponajprije o radovima Walta Disneya, Williama Hanne i Josepha Barbere, ali i njima bliskih epigona – u Hrvatskoj prisutnih na nekad iznimno popularnom Cartoon Networku.
 
„Po riječima kustosa izložbe Ivana Kokeze, u nepreglednom nizu asocijacija koje prizivaju Gopčevi 'animirani' radovi jedna misao ipak prevladava i objedinjuje dosad nabrojane elemente njegova likovnog izraza. Riječ je o djetinjstvu koje na realnoj i simboličkoj razini možda i najprikladnije definira prezentirani slikarski opus: na realnoj utoliko što autor rođen 1964. godine makar i samo formalno rekapitulira sebi bliske i drage životne epizode (kako su manjim dijelom spomenute ranije), a na simboličkoj utoliko što prikazani eksterijeri i likovi odišu autentičnim slikarskim doživljajem. Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela.“ (kustos Ivan Kokeza)
Izložba ostaje otvorena do 19. srpnja 2018.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Vrzino kolo ratnih profitera

HF

Do dvije godine zatvora ako zviždite za ženom na cesti

hrvatski-fokus

DPDS – Društvo prijatelja dubrovačke starine

hrvatski-fokus

Ljubavnici i političari

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više