Hrvatski Fokus
Kultura

Pogled kroz valove Ive Kličinovića

Vodena masa koja se grčevito giba između kamene obale i otoka u blizini

 
 
Slikar Ivo Kličinović, s otoka Brača, vrlo aktivni umjetnik, sredinom srpnja ove godine predstavlja se s novim ciklusom slika, ulja na platnu, srednjeg formata u galeriji crkve. sv. Ante u Postirama posvećenog moru, nepotrošivom, vječnom motivu. Morski krajolici Ive Kličinovića najčešće donose na platnima raznolika lica morskih mijena, ljutnju, bijes, buku, valove, pjenu, pogibelj, neshvatljivu moć.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/SLIKA-IVO-KLICINOVIC.JPG
More Ive Kličinovića toliko na slikama djeluje živo, gotovo da čujemo valove, osjećamo pjenu koja izlijeće izvan okvira i ostavlja nas u čudu. Modrina mora ispresijecana brojnim valovima koji se ustremljuju uvis (možda željeći jednom dotaknuti samo nebo), vodena masa koja se grčevito giba između kamene obale i otoka u blizini, sjurujući se prema pučini, gonjena silnim vjetrom, koji se pak okrutno ustremljuje na uznemirenu vodu.
 
To su te dramatične scene, često i svakodnevne, na moru, na kopnu, na otoku, na planini, sve u neposrednoj blizini mora  o čijoj moći možemo samo nagađati i duboko se u sebi moleći, da se napokon smiri i opusti.
 
Kličinovićevo more nije bezizražajna masa koja se gotovo i ne pomiče, samo se nekako neprirodno plavi, ono je vitalno, prepuno energije, nesavladivo i mnogima neshvatljivo, nerazumljivo. Tu ljutitu ljepotu mora, razljućene i bijesne  igre valove, bura što prelijeće i nadigrava se s morem, zviždi i opominje, kako je samo ona jedini vladar, koliko god se tome u ovim danima more opiralo i bunilo se.
http://m.metro-portal.rtl.hr/img/repository/2018/07/web_image/ivo_klicinovic_1.jpg
Izvanrednim scenama, kojima je počašćen promatrač, gledajući kroz valove, mogu svjedočiti i posjetitelji na najnovijoj izložbi slika Ive Kličinovića, i doista uživati u ljepotama morskoga krajobraza, jedinstvenoj naturi. Novi ciklus s motivima mora Ive Kličinovića vrlo je kvalitetan, njegovo je more beskrajno, nesavladivo i vječno.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Žena

HF

Premijera komedije Kena Ludwiga ‘Ludnica s tenorima’

hrvatski-fokus

Mural u Karlovcu Ajdinovića i Lesića

HF

Časopis Jezik i Šreterova Zaklada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više