Hrvatski Fokus
Kultura

Stanovita mističnost i zagonetnost teme

Novi niz tekućih akrila na velikom formatu slikara Mladena Žunjića

 
 
Slikar Mladen Žunjić, već duže vrijeme prakticira paralelni kontinuirani rad na više ciklusa, kojima je istaknuta zajednička crta, određena pripadnost, veliki format, čije su stranice platna između jednog metra i jednog i pol metra, kombinirajući i ulje i akrile, s već poznatom motivikom. Najnovija serija slika, riječ je o tekućim akrilima, sasvim je nedavno zaiskrila kao ideja s poticajnim motivima u slikarevim mislima i postupno se započela graditi, formirajući nove likovne konstrukcije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/Fotografija-00ada-660x450.jpg
Žunjić lako i sa zadovoljstvom slika, brzo i snažno, stoga mu i treba veliki format kako bi bujicu svojih ideja uspješno oživotvorio na platnu u eruptivnom plesu  oblika, ovala, linija, mrlja, spajajući sučeljene boje, vješto i precizno u harmonizirani volumen.
 
I u  novoj seriji tekućih akrila slikar ponajprije istražuje mogućnosti motiva, u čijoj strukturi leži nerazriješen stvarno nestvarni sukob ili sklad, karakter dominantne boje, sučeljenost kolora s ključnim elementima.
 
U posljednje vrijeme slikar se okreće ponešto tamnijoj paleti, uz značajno prisustvo ljubičaste boje s kojom se na pojedinim salikama ističe stanovita mističnost i zagonetnost teme, prikrivenost ili namjerno skrivanje sadržaja. Istodobno, osjeća se i sasvim određena mekoća, blagost, izraženi senzibilitet, kovitlaci su profinjeniji i nisu tako opaki i bolni. Sve podsjeća na rasprostiranje magle,koja se poput fenomena pojavljuje i egzistira u različitim bojama, naviješćujući, najavljujući promjenu.
 
Značajna uskomešanost koloristički određenih ploha, koje se nelimitirano susreću u svom gibanju, izazivajući tektonske promjene,jasno govovori o izazovu teme koji umjetnik vidi i osjeća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/mladen_zunjic_2__57c.jpg
Mladen Žunjić stekao je značajno iskustvo u radu na velikim formatima i koliko je poznato uskoro se sprema za rad, na suočavanje s još većim formatima, dva, dva i pol metra, tko zna možda ih bude i većih od ovih navedenih mjera, se da zadržava nazočnost dosadašnjeg spektra motivike i slikarskih tehnika, kombinacija ulja i akrila.
Slikarstvo Mladena Žunjića već sada čini vrlo homogenu cjelinu sa serijom uspješnih ciklusa izrazito kolorističkih nefigurativnih motiva.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ti si kao dijete

HF

Kao slikar reagiram na svoju stvarnost

HF

Za njegovu dušu

HF

Stara kuća bez oluka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više