Hrvatski Fokus
Kultura

Armensko-libanonski virtuoz na violini

Ara Malikjan – virtuoz na violini

 
 
Ara Malikjan je jedan od najuspješnijih violinista suvremenoga doba, dirigent, skladatelj, osnivač glazbenoga kvarteta “Paganini”. Rođen je 1968. u Libanonu, u armenskoj obitelji. Prvu je violinu dobio s pet godina od otca, isto glazbenika. Budući je virtuoz živio s roditeljima u Libanonu do 70-ih godina 20. stoljeća dok u zemlji nije počeo građanski rat. U početku se iselio iz Libanona u Njemačku, a zatim u Englesku, gdje je dobio glazbenu naobrazbu. Studirao je na visokim školama za glazbu i kazalište u Hannoveru (“Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover”) i u Londonu (“Guildhall School of Music and Drama”).
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/53.jpg
Ara Malikjan je surađivao sa mnogim dirigentima u Europi, sudjelovao na mnogobrojnim natječajima i glazbenim festivalima. Ima međunarodne nagrade. Njegovi su uspješni nastupi uvijek popraćeni ovacijama i velikim interesom publike. Ima više od 24 diska i sta nastupa s uglednim svjetskim orkestrima diljem svijeta.
 
Ara Malikjan nije samo virtuoz, već i glazbenik svestranoga stila koji briše granice između klasične i popularne glazbe. Izvodi kako armenska djela, tako i drugu glazbu u različitim stilovima. U svojem stvaralaštvu često rabi neobičnu tehniku izvođenja klasične i popularne glazbe. Osim solističkih nastupa, violinist svira u poznatom ansamblu “Paganini”. Već nekoliko godina osobita popularnost ima njihova predstava “Armenske bajke”. O glazbi na violini kaže da ona stvara čovjeka sretnim i slobodnim, a “u violini zaista ima nešto čarobno što pomaže objedinjivati silu duha i misli u jednu cjelinu”. Ara Malikjan živi i radi u Španjolskoj.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezani članci

Sjećanja dubrovačkog slikara Mara Kriste

HF

Pričam ti priču

HF

“Između redaka” Ivane Rod

HF

Ako je java san

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...