Hrvatski Fokus

»Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela tolika zla mojoj Hrvatskoj!«

 
 
U nedjelju 29. srpnja u pet sati ujutro u splitskom kliničkom  bolničkom centru umro je velikan dalmatinske pisme, ali i velikan hrvatske glazbene scene – Oliver Dragojević. Preminuo je u 71. godini, a 24. kolovoza prošle godine dijagnosticiran mu rak pluća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/hqdefault.jpg
Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a djetinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio još kao dijete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Naučio je svirati glasovir, a potom i klarinet i gitaru. Još kao mali je uz pomoć usne harmonike zabavljao prvo djecu iz svoje ulice, a potom i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pjesmicom ‘Baloni’, a dvije godine kasnije počeo se profesionalno baviti glazbom kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali.
 
Uz brojne skladbe koje su postale dio tradicije i smatraju se narodnim pjesmama, Oliverov zaštitni znak je pjesma Galeb i ja. Tijekom svoje dugovječne karijere osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Posljednji koncert pod nazivom Vjeruj u ljubav održao je 15. listopada 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu Splitu na proslavi 50 godina Županijske lige protiv raka na kojem je izveo bezvremenske hitove “Moj lipi anđele”, “Vjeruj u ljubav”, Ključ života” i mnoge druge.
 
Unatoč brojnim pozivima iz Beograda nakon Domovinskog rata jedan je od rijetkih hrvatskih pjevača koji uz Mišu Kovača, Meri Cetinić, Thompsona… nije pjevao u Srbiji. “Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela tolika zla mojoj Hrvatskoj”, kazao je Oliver.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Documenta i Savo Štrbac na istoj crti

HF

Napiši pismo Miljenku i Dobrili i osvoji nagradu

HF

Gušenje medijskih sloboda na djelu

HF

Najkonkretniji prijedlog za izlazak iz krize – ostavka predsjednika Zorana Milanovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više