Hrvatski Fokus
Aktualno

Poeta oliveatus je Zvonimir Sutlović

Održana svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što

 
 
Svehrvatska jezično-pjesnička smotra "Croatia rediviva ča-kaj-što", koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, održana je 10. kolovoza u Selcima na Braču po 28. put na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, "za oltarom hrvatskoga pjesništva". Ovogodišnji jezično-pjesnički skup bio je u znaku 75. obljetnice paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske, 9. kolovoza 1943. godine. Smotra je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Večer je započela pozdravnim govorom utemeljitelja Drage Štambuka i čitanjem pjesme Maslina Vladimira Nazora, te s obraćanjima načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića i visokih gostiju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/a2eokw1mlkiy8re3w3apklohsh5.jpg
Zvonimir Sutlović
 
Na kraju pjesničkoga maratona s nastupom devetnaest pjesnika na tri jezična idioma ča – kaj – što, povjerenstvo je odlučilo da se pjesnika, Zvonimira Sutlovića ovjenča maslinovim vijencem te je tako postao 28. "poeta oliveatus". Nastup pjesnika započeo je tradicionalno pjesmom "Maslina" bračkoga velikana i književnika Vladimira Nazora koju je prenio prvak drame Hrvatskoga narodnog kazališta Dragan Despot. Pjesnik Sutlović nastupio je s pjesmom "Čekanje na mulu", objavljenoj 2017. godine u njegovoj zbirci poezije "O ljubavi i vrimenu" u nakladi Matice hrvatske.
 
Ovogodišnji ovjenčanik Zvonimir Sutlović rođen je 1953. godine u Velom Ižu u zadarskom arhipelagu gdje živi i stvara i piše čakavicom.Dvadeset i sedmero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru. Njih 25 predstavljeni su svojim stihovima i u pet knjiga Maslinovih vijenaca, u svakoj po pet, pod uredništvom i u izboru utemeljitelja smotre. Na smotri su nastupili pjesnici: Silvija Buvinić, Vera Grgac, Danijela de Micheli Vitturi, Sanja Mošić, Marko Gregur, Stanko Krnjić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Tomislav Čadež, akademik Luko Paljetak, mons. Stanko Jerčić zajedno s Anuškom Paljetak, Radovan Tadej, Božica Brkan, Ninoslav Žager, Drago Štambuk, Katarina Jakšić, Zvonimir Sutlović, Anja Šovagović – Despot, Tomica Bajsić i Vjekoslava Jurdana. U glazbenom programu s gitarom je nastupio selački župnik Andro Ursić, izvevši "Perinca" i "Gospu našeg Brača". Nastup su obogatila i djeca iz tamošnje osnovne škole. 
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Kratki kurs historije HSS-a

HF

ULTRA – neobuzdani seks, droga…

HF

Pravomoćno rješenje Vrhovnoga suda

HF

Promicatelj hrvatske kulturne baštine

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više