Hrvatski Fokus
Aktualno

Poeta oliveatus je Zvonimir Sutlović

Održana svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što

 
 
Svehrvatska jezično-pjesnička smotra "Croatia rediviva ča-kaj-što", koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, održana je 10. kolovoza u Selcima na Braču po 28. put na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, "za oltarom hrvatskoga pjesništva". Ovogodišnji jezično-pjesnički skup bio je u znaku 75. obljetnice paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske, 9. kolovoza 1943. godine. Smotra je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Večer je započela pozdravnim govorom utemeljitelja Drage Štambuka i čitanjem pjesme Maslina Vladimira Nazora, te s obraćanjima načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića i visokih gostiju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/a2eokw1mlkiy8re3w3apklohsh5.jpg
Zvonimir Sutlović
 
Na kraju pjesničkoga maratona s nastupom devetnaest pjesnika na tri jezična idioma ča – kaj – što, povjerenstvo je odlučilo da se pjesnika, Zvonimira Sutlovića ovjenča maslinovim vijencem te je tako postao 28. "poeta oliveatus". Nastup pjesnika započeo je tradicionalno pjesmom "Maslina" bračkoga velikana i književnika Vladimira Nazora koju je prenio prvak drame Hrvatskoga narodnog kazališta Dragan Despot. Pjesnik Sutlović nastupio je s pjesmom "Čekanje na mulu", objavljenoj 2017. godine u njegovoj zbirci poezije "O ljubavi i vrimenu" u nakladi Matice hrvatske.
 
Ovogodišnji ovjenčanik Zvonimir Sutlović rođen je 1953. godine u Velom Ižu u zadarskom arhipelagu gdje živi i stvara i piše čakavicom.Dvadeset i sedmero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru. Njih 25 predstavljeni su svojim stihovima i u pet knjiga Maslinovih vijenaca, u svakoj po pet, pod uredništvom i u izboru utemeljitelja smotre. Na smotri su nastupili pjesnici: Silvija Buvinić, Vera Grgac, Danijela de Micheli Vitturi, Sanja Mošić, Marko Gregur, Stanko Krnjić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Tomislav Čadež, akademik Luko Paljetak, mons. Stanko Jerčić zajedno s Anuškom Paljetak, Radovan Tadej, Božica Brkan, Ninoslav Žager, Drago Štambuk, Katarina Jakšić, Zvonimir Sutlović, Anja Šovagović – Despot, Tomica Bajsić i Vjekoslava Jurdana. U glazbenom programu s gitarom je nastupio selački župnik Andro Ursić, izvevši "Perinca" i "Gospu našeg Brača". Nastup su obogatila i djeca iz tamošnje osnovne škole. 
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Hrvatski kvadrati u grbu chicaškoga nadbiskupa

HF

Dijalektički mamut ili negacija negacije

HF

Za ostavku spremni!

HF

Marijanski zavjet za Domovinu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više