Hrvatski Fokus
Uvodnik

Hranić: Izdaja je napuštati domovinu!

U Istri već 28 godina cvjeta kriminal najgore vrste

 
 
• U razgovoru za Večernji list Đuro Hranić, nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Komisije HBK Iustitia et Pax, rekao je da hrvatsko društvo još uvijek boluje od posljedica "grijeha struktura", podsjetivši nas na jezični izum kardinala Josipa Bozanića iz 1997., kada je nepotrebno optužio tadašnju domoljubnu hrvatsku vlast na čelu s Franjom Tuđmanom, čovjekom koji je nazaslužniji za pobjedu nad agresorskom Srbijom. I to Hranićevo spominjanje zlokobnoga "grijeha struktura" je bilo neprimjereno u ovom razgovoru za novine na čijem je čelu svećenik Vrbosanske nadbiskupije don Ivan Tolj. Kao Srijemac Hranić je spomenuo loš sustav poticaja u poljoprivredi, koji nije podržavao obiteljska poljoprivredna gospodarstva, nego jednim dijelom različite mešetare, samo što to nema nikakve veze s "grijesima struktura". Ako se ne slažem s ovim prethodnim što je izrekao nadbiskup Hranić, slažem se onim što je izrekao glede odlaska mladih iz Hrvatske. "Najlakše je otići iz Hrvatske. Puno je teže ostati i, možda u težim i skromnijim uvjetima, u Hrvatskoj se boriti za bolju budućnost. Ostanak je, dugoročno, zasigurno odgovorniji, časniji i donosi puno više zadovoljstva, sreće i životne radosti", točno je ustvrdio nadbiskup Hranić. Sve one koji nepotrebno napuštaju domovinu trebalo bi nekako sankcionirati zbog ovoga oblika izdaje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/18-04nadbiskup-7.jpg
Mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovački i osječki
 
• Sjećam se samih početaka Jutarnjega lista. Kako sam iz Vjesnika poznavao neke od onih koji su se odmetnuli i krenuli u medijsku detuđmanizaciju, godine 1998. bio sam pozvan u hotel Esplanade na svečano pokretanje toga dnevnoga lista. Istodobno sam bio pozvan i da pišem za njega, ali nikada nisam niti retka napisao za danas popularni JUL. Bio je to moj, sartreovski rečeno, »izbor«. Prošlo je od onda dvadeset godina, mnogo se toga promijenilo i u Hrvatskoj i u Jutarnjem listu. Bilo je uspona i padova, a trenutačno je ovaj list u lutanjima. Traži svoju 'crvenu nit'. U tom smislu moguće je objasniti i najnoviju hajku na Luku Modrića, trenutačno naboljega i najdražega nogometaša diljem svijeta. Netko će reći da je ljeto, pa da se zato i prežvakavaju stare vijesti, ali, ako sam u išta siguran u i oko JUL-a, onda je to da kod njegove uređivačke politike od 1998. nema slučaja. Tamo se sve radi sa ciljem: političkim, svjetonazorskim…, a prije svega – novčanim! A ovih dana im je posao olakšan, jer na vlasti je njihov čovjek – Andrej Plenković.
 
Vratimo se najnovijem napadu na Luku Modrića. Tri dana prije Velike Gospe iz pera novinarke (njemačkoga imena napisanog fonetski) i dva prezimena (prvoga turskog, a drugog hrvatskog, točnije kajkavskog) Hajdi Karakaš Jakubin osvanuo je vrlo opasan novinarski uradak s nesagledivim posljedicama s nadnaslovom »KAPETAN REPREZENTACIJE« i naslovom »EKSKLUZIVNO: MODRIĆEV ISKAZ Što je sportski heroj nacije rekao istražiteljima koji ga terete za lažno svjedočenje i traže osam mjeseci uvjetne kazne« (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-modricev-iskaz-sto-je-sportski-heroj-nacije-rekao-istraziteljima-koji-ga-terete-za-lazno-svjedocenje-i-traze-osam-mjeseci-uvjetne-kazne/7712382/). Nije tu ništa posebno novoga napisano. Članak je dug i sastoji se od recikliranih vijesti. Složen je tako da izgleda kao neki krimić. Luka je rekao ovo, pa Luka je porekao ono, pa neuvjerljivi Dino Drpić je rekao ono, pa bivši odvjetnik Davor Radić je rekao nešto drugo. Zdravka Mamića se i ne spominje puno. Cilj im je Luka, cilj im je rušenje onoga koji je, unatoč Plenkoviću – koji je nekoliko metara dalje ispijao hladne koktele – nasred Trga bana Josipa Jelačića zapjevao budnicu Evo zore, evo dana. Bez obzira što su mu žbiri sina Marija Plenkovića, koji se povukao preko Sutle u Rogašku, isključili struju. Luka je pjevao i bez HEP-a i unatoč reditelju Kreši Dolenčiću… I Luka će i dalje i pjevati i igrati unatoč svima onima koji su se prodali za Judine škude i nameću nam protucivilizacijske norme kojih su se – izborom domoljuba Donalda Trumpa – odrekle i same Sjedinjene Države Amerike. 
 
 • Nakon pisanja o Jutarnjem listu, nekako samo od sebe dolazi da je dobro spomenuti i naš najveći poluotok – Istru! I tamo je uvijek zanimljivo i sve se radi na detuđmanizaciji. Dakako, na drugi način. O istarskom autonomaštvu, turizmu, strančarenju i kriminalu svakako da je najpozvaniji Denis Kuljiš, malo jači momak koji je proistekao iz toga jugo-miljea. To što ponekad nešto dobro napiše, ne mora mu se baš uvijek uzeti za zlo! Pišući o istarskoj kriminalnoj hobotnici Kuljiš piše o IDS-u, ali i o Danku Končaru (https://www.dnevno.hr/kolumnisti/denis-kuljis/hrvati-prevareni-ste-ovo-je-covjek-koji-je-zgrnuo-milijune-u-mutnim-drzavnim-poslovima-1207814/). Tako nas Denis podsjeća da je ovaj Končar, za razliku od onih ličkih Srba, bosanski proizvod.  Rođen je 1942. u Zagrebu u sedmeročlanoj obitelji na Jagodnjaku. Od mladosti bio je sposoban i znao je kako se snaći. Zbog kriminala dobio dvanaest godina u Lepoglavi, od čega je odležao osam. Po izlasku iz zatvora odmah su ga 'dobri ljudi' uvukli u svoj posao. Po raspadu Jugoslavije prebacili ga u Rusiju i tamo se 'naglo obogatio'. Godine 2004. vraća se u Hrvatsku i počinje »kupovati zemljišta za razvoj turističkih nekretnina u Istri, gdje će mu se pružiti prilika da postane White Knight, spasitelj velikog projekta Barbariga – Dragonera«, piše Kuljiš. Susreće se s Ivanom Ninom Đanijem Jakovčićem Iacopinijem (Poreč, 1957.), čija je »majka Austrijanka, a otac etnolog i enolog, što mu je odredilo sudbinu. Završio je vanjsku trgovinu u Zagrebu i zaposlio se u Pazinki na izvozu peradi: u šali bi se moglo reći da mu je kokošarenje u CV-u«. U nastavku Kuljiš piše: »Jakovčić je poslije 13 godina na vlasti u županijskoj 'državi u državi' otišao u Bruxelles kao eurozastupnik, a svojim dečkima, koji ga i dalje manje-više slušaju, ostavio pokrajinu u amanet. Kad je 2006. u Pulu došao Končar da uz pomoć Vinke Cetinski kupuje zemljišta, u spašavanju Hypo-projekta angažirao se svojim političkim utjecajem i Jakovčić. Pomagao je Nobilo, pomagao Nino Pavić«. Za Kuljiša je Uljanik »jedna neviđena pljačkaška organizacija koja perfidno isisava državni budžet«.
 
A kako spasiti Uljanik Kuljiš piše: »Mudro istarsko rukovodstvo brzo je uz pomoć svog briselskog isturenog člana zamislilo operaciju spašavanja – država neka dâ 350 milijuna kuna za otpis dugova, još 150 milijuna za buduće poslovanje, te pomogne da se atraktivno zemljište škvera prenamijeni za gradnju stanova i lokala te još u to uloži 200 milijuna pa sve prepusti Končaru koji će i sam dati 25 milijuna, a već im je posudio polovicu te svote, za plaće«. Ostaje pitanje hoće li Bruxelles nasjesti na ovu zamku. U nastavku Kuljiš piše o Končarevim pipcima koji su stigli i do Finske i da je tamošnji 'Nacionalni istražni biro', osumnjičio Končara za veze s organiziranim kriminalom. »Najzanimljiviji je tu podatak – tko je predsjednik Nadzornog odbora finsko-kremaljske firme za izgradnju ledolomaca u nominalnom vlasništvu rusko-hrvatskog tajkuna? Čestiti istarski sommelier koji kampira u Bruxellesu i bavi se ondje političkim pitanjima višega reda, pa samo povremeno ovdje navraća da razriješi neke najveće etičke dileme naše egzistencije na mediteranskoj razmeđi ruskog imperija i europske uljudbe. Priznao je da mu Končar plaća pet tisuća eura, što je fer cijena za profesionalne usluge političara toga formata«, pojašnjava Kuljiš Jakovčićevu ulogu.
 
• O IDS-ovoj kriminalnoj hobotnici već poduže vrijeme govori i bivši dugogodišnji čelnik ove autonomaške stranke – Damir Kajin (https://narod.hr/hrvatska/damir-kajin-za-narod-hr-o-skandalu-ivana-jakovcica-drzava-bi-za-sanaciju-uljanika-morala-uplatiti-24-mlrd-kuna-o-cemu-nitko-ne-zeli-progovoriti). U početku Kajin tvrdi da je N1 TV IDS-ova televizija i ponavlja da je Istra »medijski najneslobodniji prostor u državi Hrvatskoj«. Kajin govori i o skandalu vezanom na članstvo Ivana Jakovčića u Nadzornom odboru finske tvrtke Afarak Grupe u vlasništvu Danka Končara gdje je dobivao plaću. O IDS-ovoj pljački Hrvatske kroz sanaciju puljskoga Uljanika Kajin kaže: »Poznato je da će cijela mini-porezna reforma koja će doći na red građanima Republike Hrvatske ostaviti na dispoziciji 2,7 milijardi kuna. Direktno bi država za sanaciju Uljanika morala uplatiti 2,4 milijarde kuna o čemu nitko u medijima pod kontrolom IDS-a ne želi progovoriti. Moguće da će država morati strateškom partneru Uljanika jamčiti za dodatnih 200 milijuna eura« i dodaje: »Uljanik je u goroj situaciji od Agrokora – zašto se slične mjere ne poduzmu da bi se Uljanik spasio?« Čekamo odgovor.
 
• Druženje svjetske prvakinje Sandre Perković sa srbijanskim atletičarkama Ivanom Španović i Draganom Tomašević na natjecanjima je benigno, ljudsko. Također, ono što je Sandra izjavila za beogradske Večernje novosti može se nazvati neznanjem, političkim sljepilom. Nu, potpuno je nešto drugo kada Hrvatsku posjećuju srbijanski pjevači koji su tijekom srbijanske agresije i okupacije trećine Hrvatske svojim pjesmama poticali na rat i na ubijanje Hrvata. Jedan od takvih je Momčilo Bajagić, zvani Bajaga. Ne ulazeći u dublju analizu, dovoljno je pročitati riječi samo jedne njegove pjesme "Armija srpska" i svima koji žele odmah je jasno o kojem se tu pjevaču radi:
Nema više izdajnika generala
Nema više tih šakala
Nema više kreni, pa stani
Dolaze vam crni dani
I sada kreće u boj ceo narod moj
Kreće armija – najjača na svetu
Kreće armija – u osvetu
Jednom zauvek – armija srpska
Jednom zauvek – sve će da vas smrska
Suviše ste jadni suviše ste bedni
Bićete još više i gladni i žedni
Još i dalje leteće orkani
Lepa vaša biće groblje
I sada kreće u boj ceo narod moj.
I nakon ovoga pozivati Bajagu u Pulu ili Varaždin može samo onaj tko ili nema pameti ili namjerno provocira.
http://www.antrfile.com/wp-content/uploads/2018/07/bajaga-i-instruktori-prvi-put-na-exitu.jpg
• Svake godine Hrvatski autoklub (HAK) uoči velikih blagdana upozorava vozače da pripaze na nekim križanjima cesta gdje prolaze kolone hodočasnika, romara. Tako je poslao upozorenje i ove godine uoči Velike Gospe, što je bezbožni portal Index iskoristio da vrijeđa i da se naruga vjernicima. Objavio je članak pod naslovom »HAK: Vozači, pazite na hodočasnike na cestama« ispod kojega je odmah napisan komentar: Iohannes Ockeghem Sitna divljač na cesti (https://www.index.hr/vijesti/clanak/hak-vozaci-pazite-na-hodocasnike-na-cestama/2017360.aspx)
 
• Zadnjega dana lipnja ove godine u blokadi nalazilo se 323.758 građana s ukupnim dugom, bez kamata, od 43 milijarde i 810 milijuna kuna. Iz dana u dan taj se broj povećava. I broj blokiranih, i ukupan iznos duga. Stoga je promidžbeni manevar predsjednika Vlade Andreja Plenkovića predstavljanjem Zakona o otpisu dugova lakmusov papir. Ako je i istina da je otpisan dio dugova građana u iznosu od 10.000 kuna, uz pripadajuće kamate, i da je time deblokirano 6.248 građana, te da je za 150.474 blokiranih građana izvršen otpis barem jedne od ovrha, odnosno da je time otpisano 846 milijuna glavnice i 491 milijun kamata, to je kap u moru. Nije riješen uzrok, a nisu riješene niti posljedice. Iz dana u dan tijekom Plenkovićeve loše vladavine sve više Hrvata upada u dužničko ropstvo. To je jedina istina.
 
• Prije nekoliko mjeseci jedan od najpoznatijih američkih intelektualaca i glavni borac protiv globalizma i masonerije, Steve Bannon, je za boravka u Mađarskoj izjavio: »Globalistička elita, koja je upravljala državama zadnjih 20 do 30 godina, u cijelosti je iskorištavala radničku klasu, fizičke radnike i srednju klasu. Trumpova pobjeda je naznačila kraj takvoj situaciji.« Bannon kao protivnik globalizma, također je i protivnik svih oblika bailouta, spašavanja propalih korporacija s novcem poreznih obveznika. Opisuje ih kao »socijalizam za vrlo bogate«. Time je Bannon u pravu, a ne oni koji prijete da on zagovara »podivljali populizam«, koji, prema njima, iskorištava strah pred migrantima, gubitak suverenosti… Drugim riječima, zagovaraju miješanje rasa, nenadzirani ulazak milijuna ljudi drugih rasa, vjera… i konačno uništavanje kršćanske Europe. Jedan od takvih je i talijanski pisac Roberto Saviano, autor knjige Gomora, koji je prije neki dan rekao: »Talijani društveno nazaduju radi porasta nacionalizma, koji predstavlja rasistički duh protiv svega što se smatra tuđim«. Ispada da Saviano nazaduje, a ne Bannon i drugi normalni ljudi.
 
• Bivši švedski premijer i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Carl Bildt protivnik je bilo kakvih promjena postojećih granica na Kosovu. »Novi prijedlozi o podjeli Kosova recept za geopolitičku nestabilnost, otvaranje je Pandorine kutije i rizik za budućnost i mir u Bosni i Hercegovini te Makedoniji«, kaže on za Washington Post. Za njega je podjela Kosova »igranje s vatrom« i »opasnost za cijelu regiju«. »Dosadašnja politika i EU-a i SAD-a bila je veoma jasna: granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji trebaju ostati na mjestu, a rješenja treba tražiti u njihovom okviru. Daljnjom balkanizacijom Balkana regija bi se otvorila za nove konflikte i prolivanje krvi«, dodaje Bildt. Slično Šveđaninu govori i američki politički analitičar Daniel Server, koji je također protivnik podjele Kosova. Dok je Šveđanin protiv bilo kakvoga oblika promjena granica, Austrijanac Wolfgang Petritsch, bivši posebni izaslanik EU-a za Kosovo, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH i nekadašnji austrijski veleposlanik u Beogradu, je za promjene granica. Istina, Petritsch ne koristi termine "podjela" i "razgraničenje", nego sintagmu "administrativna kozmetička korekcija". »Ako do toga uopće dođe, riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi utjecale na manji broj sela u okolici Bujanovca (na jugu Srbije) i Kosovske Mitrovice (na sjeveru Kosova). Uvjeren sam kako te zemljopisne korekcije na terenu ne će mijenjati etnički ustroj bilo koje države te stoga ne će biti mjesta negativnim efektima«. Za austrijskoga diplomata slovenskih korijena to je »novi realizam Balkana«.
 
• Demagogija u Kninu 5. kolovoza 2018. Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade u Kninu 5. VIII. 2018. je govorio, a bolje da nije. »Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privrjeđuje te odgovorno upravlja, gdje se poštuje svoje i štite nacionalni interesi, gdje se potrebite socijalno uključuje i razvija konkurentno gospodarstvo, gdje se institucije osnažuju kako bi provodile hrvatske zakone«, govorio je bezlično Plenković i nastavio: »Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima. Želimo izgraditi društvo u kojemu podjele zamjenjujemo dijalogom i međusobnim uvažavanjem«. U nastavku je dodao i ovo: »Oluja je u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva, započete još u kolovozu 1990. godine u kolovozu i vojnički je porazila velikosrpsku politiku Miloševićeva režima«. Dakle, niti riječi o tomu tko je napao Hrvatsku, tko je okupirao trećinu hrvatskoga teritorija, tko je četiri godine ta okupirana područja držao pod okupacijom, te tko je protjerivao i ubijao Hrvate, tko je pljačkao imovinu… Niti riječi. Niti na domjenku, na kojem je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatskih Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovala umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, Plenković u prigodnom obraćanju odlikovanim generalima i svima nazočnima također nije spomenuo Srbiju kao agresora. Od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića to nisam niti očekivao. On ionako nema svoje mišljenje.
 
• Zadnjih dana u Beogradu su se jako uznemirili zbog dva razloga. Odlaska crnogorskih vojnika na Kosovo u okviru čuvanja mira i posjeta Ivana Mašulovića (Nikšić, 1972.), pukovnika crnogorske vojske Kninu tijekom proslave Oluje. Srbija vrijeđa Crnu Goru zbog odlaska njezinih vojnika u susjedno Kosovo, ali još više ih je uznimirila Mašulovićeva nazočnost na proslavi Oluje. Zbog salve uvrjeda od strane Aleksandra Vučića i njegovih jastrebova po narudžbi žurno je odgovorilo crnogorsko Ministarstvo obrane i poručilo Beogradu da »Mašulović nije bio u Kninu da bi slavio bilo čije pobjede ili poraze, niti stradanja bilo kojeg naroda, kako se to zlonamjerno želi insinuirati… Crna Gora ne želi nikad više biti tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti«, čime su začepili gubicu vladajućima u Beogradu.
 
Zdravko Marić donio je poreznu reformu od koje nema niti 'r' od reforme. I još se hvali da će financijski efekt tog smanjenja biti 872 kune za prosječnu hrvatsku obitelj, što iznosi 77 kuna mjesečno. S druge strane, i dalje će se u milijardama sanirati jugoslavenski nasljeđeni mastodonti, poput puljskoga Uljanika i kutinske Petrokemije.
 
• O nazočnosti hrvatskog saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Bačkoj Palanci prilikom Vučićevog govora, politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Direktno smatra da ga "užasava činjenica, nakon što su hrvatski Srbi ili Srbi u Hrvatskoj od Miloševića bili besramno ostavljeni da sami podnesu cijenu Miloševićevog izbornog poraza, da bi bilo tko iz srpske zajednice u Hrvatskoj nakon toga bilo kakvu podršku tražio u Srbiji". Prema Gjeneru "Pupovac riskira da izgubi ono što je sačuvao u tijeku rata, kada smo ga smatrali demokratskim političarom, nekim tko je ostao na ovoj strani te nije sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Sada svoje biračko tijelo ponovno podvrgava Vučiću iako pritom sam kod njega ne stoji dobro". "Činjenica da je Pupovac akter hrvatske političke scene i to na ljevici te suštinski pripada demokratskoj političkoj areni, on u Srbiji ne prolazi. Zbog toga je Pupovac u Srbiji strani element kojeg se treba iskoristiti i onda će prvi put kad bude iskorišten biti pušten niz vodu kao što se to uostalom i događalo njegovim prethodnicima na vodećim pozicijama u Hrvatskoj. Pupovac nepotrebno riskira i poziciju Srba u Hrvatskoj koji su izrazito visoko zaštićeni. Tu visoku razinu prava riskira zbog autoritarnog azijatskog Beograda", naglasio je Gjenero i podsjeća: "Mene čudi što se u Zagrebu čude što je Pupovac bio u Bačkoj Palanci, kad je prije dvije godine bio na nekom gorem mjestu, u divljem naselju koje je Šešelj sagradio dok je bio gradonačelnik Zemuna. Riječ je o nekoj vrsti smetlišta pored Zemuna gdje je naselio nevoljnike iz Krajine. Poruke su posljednjih godina bile puno gore, a tome je Pupovac isto ministrirao".
 
Za razliku od Gjenera, drugi politički analitičar, Anđelko Milardović, u Direktnu puno je oštriji: "Pupovac je prije svega srebroljubac, i za novac bi prodao i vlastitu mater. Na taj način on je sada u Vladi, kao i u svim prethodnim vladama. Čudim se što Plenković nije oštriji prema njemu". Za Milardovića Pupovac je "beskarakteran lik i mislim da bi bilo najbolje kada bi nestao s političke scene. I treba ga permanentno konfrontirati s hrvatskim Srbima da mu oni daju 'crveni karton', jer nakon 25 godina ovo postaje degutantno i nepodnošljivo. Nakon svih ovih godina, Vlada bi ga trebala pozvati da se izjasni tko je on zapravo, za koju stranu radi", te Plenkoviću postavlja pitanje: "Je li vlast vrijedna ovog tipa političkog djelovanja bez etičkoga minimuma?" Očito da jest! Da je Plenkoviću važnija vlast od svega.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/plenkovic-suica-hdz.jpg
Vlada li Hrvatskom dubrovački HDZ?
 
• Vlada je imenovala Marka Milića za glasnogovornika Vlade. Time je nastavljen kontinuitet vladavine ljudi iz dubrovačkoga kraja odakle je i žena Andreja Plenkovića. Sve je pod nadzorom!
 
• Mađarska vlada uvodi u dječje vrtiće "domoljubni odgoj", kako bi se pojačala „svijest o nacionalnom identitetu, kršćanskim kulturnim vrjednotama, domoljublju te povezanost s domovinom i obitelji“. U vrtićima djeca od tri do sedam godina učit će pjesme i priče koje se temelje na mađarskoj tradiciji i folkloru. Ovo je nastavak uvedbe domoljubnoga odgoja za mlade Mađare, koji se od prije nekoliko godina već nalazi u školskim programima i planovima za srednje škole in gimnazije.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Hrvatski narod je Ivi Josipoviću rekao – NE!

HF

Travanj – mjesec hajke protiv ‘genocidnih’ Hrvata

hrvatski-fokus

Izborna kampanja bez sadržaja

HF

Đikić je Hrvatsku napustio još 1991.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više