Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

SAD traži reviziju NAFTA-e

Kanađani straše Amerikance posljedica razvrgavanja sporazuma

 
 
Razvrgavanje Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) naškodilo bi gospodarstvima SAD-a i Kanade i smanjilo njihovu konkurentnost u odnosu na Aziju i Europu, pokazalo je u ponedjeljak izvješće kanadske Bank of Montreal. U slučaju neuspjeha obnovljenih pregovora o NAFTA-i američki realni BDP smanjio bi se u idućih pet godina neto 0,2 posto a kanadski čak jedan posto, zaključak je izvješća "The Day after NAFTA". Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je povlačenjem iz sporazuma ako ne bude preinačen u korist SAD-a, tvrdeći da je naškodio američkoj industriji i proizveo deficit u trgovinskoj bilanci s Meksikom veći od 60 milijardi dolara.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/freight-train-banner-1038x370.jpg
SAD, Meksiko i Kanada zaključili su prošlog tjedna peti krug pregovora o izmjeni NAFTA-e, pri čemu su sve sporne točke ostale neriješene te su ojačale sumnje u završetak pregovora do zacrtanog roka krajem ožujka iduće godine. Tri sjevernoamerička gospodarstva prilagodit će se novim okolnostima iako su zahvaljujući NAFTA-i koja je omogućila preseljenje nisko plaćenih poslova u Meksiko bila kolektivno konkurentnija na globalnoj razini, upozorio je glavni ekonomist BMO Financial Groupa i jedan od autora izvješća Douglas Porter. "Ako rascjepkamo NAFTA-u na tri odvojene ekonomije, svi ćemo biti manje konkurentni i u konačnici će cijela regija biti na određenom gubitku u odnosu na ostala trgovinska područja, poput Azije", objašnjava Porter za Reuters.
 
"Poanta je u tome da će američko gospodarstvo morati platiti određenu cijenu – i to posve nepotrebno", naglašava. "Naš je stav da čak i ako američki kabinet ostvari taj cilj, možda će morati platiti cijenu u vidu još većeg deficita, posebno u razmjeni s Azijom", zaključuje koautor izvješća. U slučaju neuspjeha pregovora o NAFTA-i, trgovinska razmjena između tri sjevernoameričke zemlje podlijegat će obvezi plaćanja carina koje određuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO). Ta bi obveza u SAD-u najteže pogodila automobilsku industriju čiji opskrbni lanac obuhvaća sve tri zemlje. Težak bi udarac pretrpjela i tekstilna industrija budući da američke kompanije u Kanadi i Meksiku ostvaruju čak 15 posto prihoda, pokazuje izvješće Bank of Montreal. Scenarij "zombi NAFTA-e", odnosno oporbena blokada nastojanja Trumpova kabineta da razvrgne sporazum, nije razmotren u izvješću, a Porter napominje da bi proizveo ogromnu neizvjesnost za kompanije u Sjevernoj Americi. "Moglo bi se reći da bi neizvjesnost bila još veći uteg za sve tri ekonomije", konstatira on. (Hina)

Povezane objave

Kreće li cijena nafte ubrzo nagore?

HF

Promocija hrvatskih maslinovih ulja

HF

Otvaranje tržišta plina. Da ili ne?

HF

Korištenje bioplina u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više