Hrvatski Fokus
Kultura

Kroničar Grada Dubrovnika

Žene Lukše Obradovića posjeduju izgled čarobnica, osobâ koje lako mijenjaju tuđe živote

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Dubrovnika, slikar Lukša Obradović, svojevrsni je kroničar Grada, bilježeći specifične detalje, elemente koji čine okružujuću stvarnost, pamteći lica i događaje, dane i godine, dobre i loše, podnošljive i nesnošljive, sjećanja na prošlost i očekivanja od budućnosti, u teatru i životu, u književnosti i realnosti, nižući stranice i stranice crteža, ulja na platnu, živahnih i poticajnih kolorističkih poteza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/21370918-267221937117608-6641745172391320606-n_5b05a5bc3eed1.jpg
Obradović kontinuirano slika svakodnevne i nesvakodnevne motive, slažući nisku proživljenih i zapamćenih trenutaka, očekivanih zbivanja, ne dobro došlih oluja i bura koje dugotrajno natkriljuju svjetlost dana. Slikar vrlo rafinirano uranja u naizgled nevažne trenutke i od konstruira svečanost prosječnog dana.
 
Raznolikost slikarevih motiva može zavarati gledatelja, kao i njegova odanost portretiranju tajanstvenih, mističnih lica žena, sudbinskih pogleda, izrazitih očiju. Često Obradovićeve žene posjeduju izgled čarobnica, osoba koje lako mijenjaju tuđe živote iz mira u tegobu, tko ih dotakne, opeče se.
 
Obradovićev opus iznimno je složen, mnogobrojan, najčešće ulja na platnu, rjeđe na drvu, s motivima koji su toliko raznorodni, različiti ali ipak strastveno povezani duhom tvorca.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/luksa_obradovic_1.jpg
Raznovrsna lica Grada i lica njegovih stanovnika trajno su isprepletena kroz povijest, silinom događanja i teškoćama života, Obradović, lako i iskreno prenosi kroz svoja sjećanja na bjelinu platna stvarajući ciklus posvećen životu i ljubavi. Lukša Obradović, doista je posve specifična i dragocjena pojava u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Magična prepletenost metala i betona

hrvatski-fokus

Dvori od čega Miljenka Jergovića?

HF

Zagonetna simbolika motiva Vlade Tuđe

hrvatski-fokus

Impresivna izložba Mladena Žunjića Otkrivanje tendencija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više