Hrvatski Fokus
Znanost

Opasnosti bežične tehnologije

Zašto neke zemlje izbacuju bežičnu tehnologiju iz škola a druge ne?

 
 
Francuska i Rusija trenutno imaju zakonske propise kojima bitno smanjuju izloženost djece u vrtićima i školama zračenju bežične tehnologije. To nije ni malo iznenađujuće, jer ove dvije zemlje imaju ujedno i najdužu povijest istraživanja ne-ionizirajućeg mikrovalnog zračenja i njegovog utjecaja na ljudsko zdravlje već više od stotinu godina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/Low-EMF-Guesthouse-After-Changes.jpg
Stručnjacima je dobro poznata činjenica: previše bežičnih uređaja tokom dugog vremenskog razdoblja znači kroničnu izloženost učincima tog istog zračenja. Mnoga istraživanja usredotočena su na zdravstvene učinke zračenja mobilnih telefona (mobitela), ali već postoje znanstvena istraživanja o učincima kronične izloženosti mikrovalnom zračenju frekvencije 2450 MHz, uključujući i bežične uređaje. Problem za djecu predstavljaju tzv. Wi-Fi 'ruteri' (ili bežični 'ruteri') zbog kronične izloženosti mikrovalnom pulsirajućem zračenju. Stoga bi to trebao biti dobar razlog da se izloženost djece ovoj vrsti zračenja što više smanji u učionicama. (Napomena: eng. 'router' znači usmjerivač ili usmjernik).
 
Prijenos podataka bežičnim uređajima i mobitelima moguć je zahvaljujući pulsirajućem mikrovalnom zračenju. To stvara kontinuiranu izloženost elektromagnetskom polju kojim smo sada već 'preplavljeni.' Ukoliko pretražujete bazu podataka najvećih svjetskih istraživanja o elektromagnetskom polju i njegovim učincima, tada ćete otkriti da se istraživanje učinka bežične tehnologije provodi na dva područja: plodnost i tzv. oksidativni stres (više: www.emf-portal.org). Štetni učinci mikrovalnog zračenja na plodnost otkriveni su u studijama koje su provedene na životinjama i stanicama, a rezultati tih znanstvenih studija otkrili su da ovo zračenje smanjuje motilitet odnosno pokretljivost spermija te negativno utječe na funkciju testesa. Oksidativni stres otkriven je u obje studije (na životinjama i u stanicama, „in vitro“), što upućuje na rizik od razvoja upale kod korisnika bežične tehnologije. Kronična upala neminovno vodi k razvoju bolesti na koje su posebno osjetljive trudnice i djeca i to iz razloga što su stanice fetusa kao i malog djeteta u fazi rasta i razvoja, njihove kosti su mekanije i oni apsorbiraju više zračenja. Tijekom trudnoće imuni sustav žene/trudnice osobito je osjetljiv pa su one također mnogo osjetljivije na učinke zračenja.
 
Vijeće Europe upozorava o instaliranju odnosno uvođenju/ postavljanju bežičnih 'rutera' u školama i preporučuje 100 μW/m2 u razredima kao predostrožnu mjeru razine zračenja. No, kada je bežični 'ruter' postavljen u učionici, ove razine (zračenja) mogu dosegnuti i 30.000 μW/m2. U mnogim školama 'ruteri' su postavljeni na stropovima učionica. A to je osobito rizično, jer 'ruter' koristi mikrovalno zračenje za kontinuirani prijenos podataka čak i kada bežični uređaj nije u funkciji, tj. nije „spojen“ na 'ruter.' Najčešće je 'ruter' u blizini glava kako djece tako i učitelja/ učiteljica, a ovi signali jednako ulaze u tijelo kao što prolaze kroz zidove, stropove i podove. Današnji običaj je imati „Wi-Fi“ uključen neprekidno što znači dodatno vrlo ozbiljno zračenje i akumuliranje doze zračenja u tijelu. Zračenje od 10 Hz samo po sebi je problematično. Naime, čovjekov mozak je elektrokemijski organ, a njegov elektricitet se mjeri moždanim valovima koji imaju svoju frekvenciju (vibriraju) kao i svi drugi valovi. Moždani alfa valovi imaju frekvenciju između 8 i 13 Hz, što znači da zračenje od 10 Hz „pogađa“ alfa valove mozga te može ometati (sprječavati) kognitivne sposobnosti i san (spavanje).
 
Sadašnje smjernice o zračenju stare su dvadeset (20) godina i uopće ne uzimaju u obzir biološke učinke ili pulsirajuću prirodu signala gdje postoji golema razlika između prosječnih i maksimalnih vrijednosti. Naime, kada bežični uređaj(i) proizvode / emitiraju pulsirajuće mikrovalno zračenje, tada njihove maksimalne vrijednosti prelaze nekoliko preporuka predostrožnosti o razinama koje se smatraju sigurnima. Nadalje, trenutne smjernice uzimaju u obzir zračenje samo jednog uređaja. Međutim, u tipičnoj učionici postoje desetci uređaja koji emitiraju zračenje, pa su djeca i osoblje škole izloženi vrlo visokoj dozi mikrovalnog zračenja što se uopće ne uzima u obzir budući su smjernice zastarjele. Nimalo ne čudi što je EUROPAEM (Europäische Akademie für Umweltmedizine e.V.) uvrstila bežičnu tehnologiju na popis najriskantnijih radio-frekventnih tehnologija.
 
Signali bežičnih uređaja mogu imati negativne, štetne učinke na tzv. kalcijeve kanale u humanim stanicama što uzrokuje neprirodno otvaranje ovih kanala s posljedicom pojave i razvoja bolesti. Stoga iz svih navedenih razloga škole uopće ne bi smjele imati mogućnost korištenja bežićne tehnologije. Laptopi i tableti mogu biti spojeni na internet pomoću adaptera i posebnih kablova (tzv. 'enthernet' umrežavanje ili mrežna tehnologija za LAN mreže). Ovdje je važno svakako naglasiti Rezoluciju 1815 Vijeća Europe (2011.): „The Potential Dangers of Electromagnetic Fields and their effect on the Environment“ u kojoj se pozivaju sve europske Vlade na usvajanje opravdano prihvatljivih mjera „u svrhu smanjenja izloženosti elektromagnetskom zračenju – osobito djece i mladih ljudi jer su upravo oni visokorizična skupina za razvoj tumora mozga. …“
 
Francuska je zabranila bežičnu (Wi-Fi) tehnologiju i sve bežične uređaje u svim dječjim vrtićima i ostalim ustanovama i mjestima gdje borave djeca mlađa od tri godine, u osnovnim školama bežični 'ruteri' kada nisu u upotrebi moraju biti isključeni, mobiteli moraju imati obveznu preporuku – držati dalje od glave(!), sva mjesta bežičnih 'rutera' moraju biti jasno označena a u pripremi je i izvješće francuske Vlade o elektro-hiperosjetljivosti itd. Nadalje, francuska Nacionalna knjižnica kao i mnoge druge u Parizu, zajedno s nekoliko sveučilišta u potpunosti su izbacili bežičnu tehnologiju koja također više nije u primjeni u mnogim državnim institucijama i uredima.
 
Ovu odluku francuska Vlada donijela je na temelju vlastitih istraživanja u suradnji sa zdravstvenim tijelima. Slične odluke usvojile su i Belgija, Italija, Austrija, Cipar, Njemačka, Švicarska, Španjolska, Finska, Slovenija, Izrael, Australija, Novi Zeland, Indija i dr. Najnoviji pozitivan primjer je savezna američka država Maryland koja je usvojila važnu odluku o zaštiti zdravlja djece od zračenja bežične tehnologije u školama: „Maryland Children's Environmental Health and Protection Advisory Council“ objavilo je 13. prosinca 2016. izvješće o bežičnom zračenju u školama. Dokument pod naslovom: „Wifi Radiation in Schools in Maryland“ („Bežično zračenje u školama u Marylandu“) dostupan je u PDF-u, ima samo jedanaest stranica i preporučujem svima koji znaju engleski jezik i žele zaštititi djecu u Hrvatskoj od ozbiljnih posljedica primjene bežične tehnologije, neka pročitaju ovaj dokument kao i Rezoluciju 1815 Vijeća Europe. 
 
Ovom prilikom još jednom upućujem na listu država i škola diljem svijeta koje su zabranile ili bitno ograničile uporabu bežične tehnologije u školama: „Database of Worldwide Policies on Cell Phones, Wireless and Health“ a listu su sastavili stručnjaci organizacije 'Environmental Health Trust' čija predsjednica je ugledna znanstvenica dr. Devra Davis. Dr. Davis autorica je nekoliko popularnih knjiga od kojih izdvajam knjigu: „Disconnect – the truth about cell phone radiation, what industry has done to hide it and how you can protect your family.“
 
Portal Večernjeg lista objavio je 1. kolovoza 2018.članak pod naslovom: „Francuska zabranila mobitele u školi, u Republici Hrvatskoj odlučuju učitelji“ (www.vecernji.hr) u kojem između ostalog piše kako Francuska zabranjuje mobitele u školama jer „90 posto učenika ima mobitele, nosi ih redovito u škole, a zbog te su se navike i vremena utrošenog na mobitelima, zaboravili igrati. …“ Iako je to samo djelomično točno, prava istina se bitno razlikuje od navoda u članku. Nažalost, mnogo toga je prešućeno, a osobito ono najvažnije – štetni učinci bežične tehnologije na zdravlje djece glavni su razlog odluke francuske Vlade o uklanjanju bežične tehnologije iz ustanova, pa čak i dječjih igrališta gdje borave predškolska i školska djeca. I za kraj još jedna obavijest koju su mediji u Hrvatskoj uglavnom prešutjeli:
 
U Parizu je u četvrtak 28. lipnja 2018. održana konferencija za medije koju su sazvali troje međunarodno uglednih znanstvenika: dr. Marc Arazi, dr. Annie Sasco i dr. Devra Davis. Konferencija je sazvana povodom najnovijeg otkrića provedenog istraživanja o sigurnosti mobitela – a rezultati su alarmantni te su znanstvenici postavili zahtjev da se milijuni mobitela odmah povuku s tržišta u svrhu zaštite zdravlja korisnika.
 
Izvor: „Why are Some Countries Removing Wi-Fi in Schools and Others Not?“ – autor: Mikko Ahonen, PhD / Wireless Education
(www.wirelesseducation.org/1073-2/);
Environmental Health Trust: „France: New National Law Bans WiFi in Nursery School!“
PhoneGate Alert: „Cell Phone Radiation Exceeds Limits When Tested at Body Contact Position“ (www.phonegatealert.org).
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Znanost o klimi metastazirala je u golemu novinarsku pseudoznanost

hrvatski-fokus

Pravno uređenje gospodarenja otpadom

HF

Zašto studirati na Fakultetu hrvatskih studija

hrvatski-fokus

Joseph Schlessinger potomak hrvatskih Židova

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više