Hrvatski Fokus
Kultura

Grad opasan zidinama koje jako sliče ribi

Romana Milutin Fabris izlaže u Atriju palače Sponza u Dubrovniku

 
 
Istaknuta hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Dubrovnika, Romana Milutin Fabris, 31. 8. 2018. predstavlja se s novom samostalnom izložbom u poznatom dubrovačkom prostoru,u Atriju palače Sponza. Izložba je otvorena do 16. rujna.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/20180830-105754_5b87d50e989cc-scaled.jpg
Slikarica je za ovu prigodu odabrala niz ulja na platnu (raznolikih formata) s omiljenim motivima Grada, s njegovim znanim i manje znanim licima i detaljima koji se neotkrivaju i ne uočavaju lako. Doista je sreća i izazov istodobno, živjeti u stvarati u samom središtu motiva, osjećati njegovo bilo, opažati mijene, diveći se trajnoj harmoniji čovjeka i arhitekture. Doista je iznimno zadovoljstvo živjeti umjetniku i stvarati u Dubrovniku, biti okružen mnoštvom tema koje ga neprestano pozivaju i izazivaju, kao što je u prigodi Romana Milutin Fabris.
 
Motivi koje je predstavila na ovoj izložbi, Romana Milutin Fabris , slikarica kreira ponajprije kao spoznaju složenih emocija o  Gradu, mjestu svakodnevna života i stvaranja. Slikajući grad iz visine, izveden dominantnom bojom (crvenom, plavom…) ili zapažajući osamljeni toranj zvonika, posve prozračan i da nije zvuka zvona koji se povremeno začuje, pomišljali bi kako je dio sna.
 
Ponekad mi se čini kako Romana Milutin Fabris doživljava Grad kao labirint, omeđeni volumen uskih ulica i prolaza zidinama, kao plan mogućeg spasonosnog kretanja i napokon izlaska. Također ponekad, imam dojam kako slikarica predstavlja Dubrovnik poput košnice, užurban i vrijedan, omeđen također, ali da bi spriječio ulazak. Grad promatran i doživljen iz visine, čvrst i stabilan na stijene, prkosi i moru i vremenu, izdržljiv na sve udare i nevolje, trajan, vječan.
http://www.dubrovnikguideapp.com/wp-content/uploads/2014/07/romana-header.jpg
Pred nama je, hommage Gradu Romane Milutin Fabris, posveta Dubrovniku, onako ga ona iskreno doživljava i vidi i čuje i razmišlja o njemu.
 
Slikarica kreira svoje promatranje Grada uz odmjereni, fini kolor, njezine slike karakterizira i brojna prisutnost simbolike, Grad opasan zidinama koje jako sliče ribi, Grad kao obris, oblaci boje… I najnovija samostalna izložba Romane Milutin Fabris potvrđuje slikaričinu visoku umjetničku klasu, kontinuiranu zanesenost motivom i stalnim istraživanjem raznovrsnih lica Grada.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ambijentalna instalacija

HF

Hrvatski filmovi na Animafestu 2021.

hrvatski-fokus

Poruka zvona

HF

Što nam sve prodaju pod ‘umjetnost’?!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više