Hrvatski Fokus
Kultura

Grad opasan zidinama koje jako sliče ribi

Romana Milutin Fabris izlaže u Atriju palače Sponza u Dubrovniku

 
 
Istaknuta hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Dubrovnika, Romana Milutin Fabris, 31. 8. 2018. predstavlja se s novom samostalnom izložbom u poznatom dubrovačkom prostoru,u Atriju palače Sponza. Izložba je otvorena do 16. rujna.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/08/20180830-105754_5b87d50e989cc-scaled.jpg
Slikarica je za ovu prigodu odabrala niz ulja na platnu (raznolikih formata) s omiljenim motivima Grada, s njegovim znanim i manje znanim licima i detaljima koji se neotkrivaju i ne uočavaju lako. Doista je sreća i izazov istodobno, živjeti u stvarati u samom središtu motiva, osjećati njegovo bilo, opažati mijene, diveći se trajnoj harmoniji čovjeka i arhitekture. Doista je iznimno zadovoljstvo živjeti umjetniku i stvarati u Dubrovniku, biti okružen mnoštvom tema koje ga neprestano pozivaju i izazivaju, kao što je u prigodi Romana Milutin Fabris.
 
Motivi koje je predstavila na ovoj izložbi, Romana Milutin Fabris , slikarica kreira ponajprije kao spoznaju složenih emocija o  Gradu, mjestu svakodnevna života i stvaranja. Slikajući grad iz visine, izveden dominantnom bojom (crvenom, plavom…) ili zapažajući osamljeni toranj zvonika, posve prozračan i da nije zvuka zvona koji se povremeno začuje, pomišljali bi kako je dio sna.
 
Ponekad mi se čini kako Romana Milutin Fabris doživljava Grad kao labirint, omeđeni volumen uskih ulica i prolaza zidinama, kao plan mogućeg spasonosnog kretanja i napokon izlaska. Također ponekad, imam dojam kako slikarica predstavlja Dubrovnik poput košnice, užurban i vrijedan, omeđen također, ali da bi spriječio ulazak. Grad promatran i doživljen iz visine, čvrst i stabilan na stijene, prkosi i moru i vremenu, izdržljiv na sve udare i nevolje, trajan, vječan.
http://www.dubrovnikguideapp.com/wp-content/uploads/2014/07/romana-header.jpg
Pred nama je, hommage Gradu Romane Milutin Fabris, posveta Dubrovniku, onako ga ona iskreno doživljava i vidi i čuje i razmišlja o njemu.
 
Slikarica kreira svoje promatranje Grada uz odmjereni, fini kolor, njezine slike karakterizira i brojna prisutnost simbolike, Grad opasan zidinama koje jako sliče ribi, Grad kao obris, oblaci boje… I najnovija samostalna izložba Romane Milutin Fabris potvrđuje slikaričinu visoku umjetničku klasu, kontinuiranu zanesenost motivom i stalnim istraživanjem raznovrsnih lica Grada.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Nekoliko primjera neujednačene porabe inačica

HF

Zlatni Canticum novum Blaženku Juračiću

HF

Nagrada za životno djelo ‘Ivo Maček’

HF

“Unutarnji pejzaži” Ranka Ajdinovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...