Hrvatski Fokus
Kultura

Hommage Mladena Žunjića umjetnicima

Sklonost koloru i velikom formatu

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, nedavno je dovršio niz novih slika, kombinacije ulja i akrila na platnu velikog formata (od metra prema većem) s vrlo već prepoznatljivim snažnim kolorističkim pristupom realizaciji motiva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/Mladen-Zunjic-4.jpg
Ovdje je riječ od slikarskom hommageu Mladena Žunjića, poznatim svjetskim umjetnicima, od Muncka, preko Pollocka do Murtića, da bi niz bio zatvoren intrigantnim radom neobična naslova Pjevačica. Svaki je navedeni umjetnik „dobio“ je dvije slike, posvećene njemu, koje je Žunjić izveo u svom osebujnom stilu, uz mnoštvo kolorističkih eksplozija, u oceanima boja,iznad kojih lebdi volumen prepun gibanja pravaca, ovala, krugova, mrlja, tamnih, zatamnjenih s ponekim karakterističnim elementom koji se može vezati s djelovanjem kako Muncka, tako i Pollocka i Murtića.
 
I u ovom sedmodjelnom ciklusu Žunjića nastavlja svoje dubinsko istraživanje snage kolora i posebice simbolike, simboličnosti svake pojedine boje. Naravno, da takav koloristički splet privlači pozornost gledatelja, slike su prepune energije, gotovo da se može osjetiti nekontrolirano prelijavanje boje izvan okvira slika, neobuzdana snaga vri u svakom kutku ovih motiva, ritam boja i oblika ističe se osobito.
 
Žunjić voli velike formate jer voli  i puni zvuk simfonijskog orkestra koji suvereno i ambioznim vitalitetom izvodi složene forme kompozicije uz prisustvo iznimnog dirigenta, slikara koji slika. Sedma slika, Pjevačica, jedna je u nizu nefigurativnih slika Mladena Žunjića, međutim na ovoj se sliči ističe nekoliko izrazitih figurativnih detalja, poput oka i usana, koji su skladno uklopljeni u cjelinu sliku, u jedinstvenost autorske ideje. Sklonost Žunjića koloru i velikom formatu omogućilo je autoru realizaciju obimnog, složenog i istraživački nastrojenog slikarstva, u dramatičnom suočavanju s bojom, sa cjelinom kolorističke palete, nefigurativnog karaktera.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/mladen_zunjic_2__926.jpg
Žunjićev opus broji stotine slika, ulja i akrila, ne samo zbog toga što lako i brzo slika, već zato što ne može ugasiti svoju autorsku žeđ, dapače, ona postaje sve veća i sve izazovnija. Pred  Žunjićem su brojni novi ciklusi, autorski eksperimenti, dugotrajno traganje za slikom, različiti pristupi i drugačija doživljavanja jer reklo bi se, tek je počeo ozbiljno slikati, stvarati.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Haiku 2019.

HF

Drugi glas

HF

Materijali u Koširovom kiparstvu

HF

U potrazi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više