Hrvatski Fokus
Znanost

Bolesti dojke (2)

Skup u HAZU-u u svrhu širenja znanja i najnovijih znanstvenih spoznaja

 
 
U organizaciji Odbora za tumore Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice, u četvrtak 27. rujna u palači HAZU-a održan je 28. znanstveni sastanak Bolesti dojke na kojem su vodeći znanstvenici i stručnjaci s medicinskih fakulteta i kliničkih bolnica u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku raspravljali o bolestima dojke, s naglaskom na onkološke bolesti. Na skupu su obrađene sve razine zdravstvene zaštite, od prevencije, ranog otkrivanja, do dijagnostike, liječenja, i praćenja bolesnica i bolesnika. Skup je pokrenut u svrhu širenja znanja i najnovijih znanstvenih spoznaja o bolestima dojke, a naglasak je na raku dojke koji je u stalnom porastu prema broju oboljelih i u Hrvatskoj i u svijetu te je i dalje vodeća maligna bolest po pojavnosti i smrtnosti u žena.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/PVPV286-What_Are_the_Signs_of_Inflammatory_Breast_Cancer-732x549-Thumbnail.jpg
Skup je otvorio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da znanstveni sastanak o bolestima dojke predstavlja najznačajniju tradiciju u HAZU kad su u pitanju skupovi s područja medicine, budući da se kontinuirano održava od 1991. „To  je tradicija koja je rezultirala ugledom i kvalitetom, ovdje se mogu čuti najnovija dostignuća i smjernice“, kazao je akademik Kusić. Pritom je istaknuo zasluge inicijatora skupova o bolestima dojke, akademika Ivana Prpića, predsjednika Odbora za tumore, umirovljenog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zahvalivši organizatorima skupa na čelu s dr. sc. Ninom Dabelić. Pohvalio je hrvatsku onkologiju zbog kvalitetne smjene generacija koja joj osigurava budućnost, no upozorio je da u nekim županijama nije postignut zadovoljavajući odaziv na testiranje u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.
 
Uvodno izlaganje održala je dr. sc. Tamara Žigman iz Zavoda genetiku i bolesti metabolizma KBC-a Sestre milosrdnice koja je govorila o važnosti genetičkog savjetovališta za nasljedni rak dojke, budući da oko 10 posto karcinoma dojke nastaje uslijed nasljednih mutacija. Iako su učinjeni prvi koraci, genetičko savjetovanje još uvijek nije zaživjelo sustavno, u punoj mjeri i u cijeloj zemlji. Govorilo se i o funkcioniranju multidisciplinarnog tima u svakodnevnoj kliničkoj praksi u zbrinjavanju bolesnica s rakom dojke, kao i o lokalnoj terapiji kod oligometastatske bolesti (kod bolesnica s malim brojem metastaza), o adjuvantnoj endokrinoj terapiji kod mladih, predmenopauzalnih žena, kojih nažalost, ima sve više, o nekih novim lijekovima koji su prije mjesec dana postali dostupni u liječenju bolesnica s nekim oblicima metastatskog raka dojke. Tema skupa bilo je i liječenje karcinoma dojke kod muškaraca, koji čine oko 1 posto oboljelih.
Govorilo se i o bolesnicama s dugotrajnim remisijama bolesti, jer je u posljednjih desetak godina, zahvaljujući boljim terapijskim opcijama, metastatski rak dojke kod mnogih žena postao kronična bolest, o nekim specifičnostima u dijagnostici, kao i o novostima u patohistološkoj klasifikaciji.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Kako će se voditi Treći svjetski rat?

HF

Sjećanje na Radoslava Katičića

HF

Herbicid za uništenje čovjeka

HF

Koncert mađarskog ansambla Sebö

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više