Hrvatski Fokus
Religija

Izabrani Ostatak će pobijediti

Hrvati u BiH, jedini su ostatak katolika te nekada hrvatske i katoličke zemlje

 
 
Poniženje koje je doživio hrvatski narod u BiH na općim izborima u BiH teško je usporediti bilo s čim. Oko 220 tisuća BiH muslimana svojim su glasovima Hrvatima nametnuli "hrvatskog" člana predsjedništva, čovjeka koji svakom svojoj riječju i svakim svojim djelom jasno ističe da ne trpi ni Hrvatsku  ni Hrvate, te koji bi pod krinkom tzv. građanske BiH zatro bilo kakvo obilježje hrvatskog identiteta. Sve to potvrđuje da je u pravu banjolučki biskup Franjo Komarica kada upozorava da je "katolicima ovog dijela naše zemlje, a i šire skrojena sudbina potpunog iskorjenjivanja pristankom nekih današnjih međunarodnih centara moći".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/Katarina_Kosaca_Picture_Kraljeva_Sutjeska.jpg
Katarina Kosača-Kotromanović
 
Daytonski sporazum već sam po sebi velika je nepravda kojom su srpski agresori kažnjeni s polovicom etnički očišćenog teritorija BiH, a Hrvati koji su prvi pružili otpor toj agresiji, i spasili oko pola milijuna BiH muslimana od genocida, "nagrađeni su s federacijom BiH, u kojoj su stalno izloženi majorizaciji, kako bi se ispunio plan projekt Islamske deklaracije Alije Izetbegovića. Koliko god Daytonski sporazum bio nepravedan prema Hrvatima, sve ono što se u BiH događalo nakon potpisivanja toga sporazuma, a uz potporu raznoraznih "visokih predstavnika", bilo je dodatno sustavno urušavanje tog sporazuma, ali isključivo na štetu Hrvata.
 
Prosječno upućenom vjerniku poznatiji je veličanstveni izlaza Izraelaca iz egipatskog ropstva, kao i sva simbolika koja je uz to vezana. Ipak, za povijest spasenja još važniji je dogođaj u vrijeme babilonskog kralja Nabukodonosora koji je 586. godine prije Krista razorio Jeruzalem i prognao Židove u babilonsko sužanjstvo. Činilo se da je Izabranom narodu došao kraj, da će se ugasiti i posljednji plamičak vjere i obećanja koje je Bog dao Abrahamu, Izaku i Jakovu. Međutim, upravo u toj strašnoj nevolji, na "obalama rijeka babilonskih", Bog je Judinom plemenu – jedinom izraelskom plemenu koji je očuvao tu vjeru, slao proroke koji su ga ohrabrivali i otvarali posve novu dimenziju obećanja danih Abrahamu i potomstvu njegovu. Prorok Izaija navješćuje: "Evo začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel" ('S nama Bog') (Iz 7,14). Isus svoje javno djelovanje počinje u sinagogi čitanjem svitka proroka Izaije: Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza!". Izaijin opis Isusove muke (usp. 53. poglavlje) naviješta muku, smrt, ali i pobjedu Mesije.
 
Nakon 50 godina babilonskog sužanjstva perzijski kralj Kir dopustio je Židovima povratak u Jeruzalem i ponovnu izgradnju Hrama. Povratak nije bio ni lagan ni jednostavan. U više valova, koji su trajali 150 godina, Židovi su se vratili u Jeruzalem, te nakon više pokušaja ponovno izgradili Hram na Sionu. Cijelo to vrijeme proroci su hrabrili narod, polako otkrivajući novu dimenziju Hrama i Novog, Vječnog Jeruzalema. Ovaj biblijski poučak vrijedi za sve ljude i sve narode koji trpe nepravdu i poniženje. Tek kada ostanemo bez ljudskih oslonaca, kada vjerujemo i nadamo se protiv svake nade, tek tada pobjeđujemo. Osnovni uvjet za tu pobjedu je oslonac na Boga i pročišćenje od grijeha. Taj Ostatak ostataka Izabranog naroda, bio je sjeme i kolijevka u kojoj se pojavio Spasitelj i Otkupitelj svijeta. Budućnost ne pripada ni brojnima ni moćnima, nego onima koji se uzdaju u Gospodina.
 
Hrvati u BiH, koji su jedini ostatak katolika te nekada hrvatske i katoličke zemlje, iz koje je pred turskim osvajačima pobjegla posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić. Pet dana prije svoje smrti, 20. listopada 1578., uz svjedoke napisala je oporuku kojom je imenovala papu Siksta IV. i njegove nasljednike baštinicima bosanskoga kraljevstva. Hrvati katolici u BiH preživjeli su sva 400 godišnja osmanlijska zlodjela. Preživjeli su i obje Jugoslavije. Preživjeli su i najnoviju agresiju i progon, u kojoj su branili tu zemlju, a na kraju su nepravedno optuženi za sva zla u njoj. Danas je mnogi napuštaju, danas su mnogi rezignirani, gube nadu. Vidjelo se to i po relativno slabom izlasku na izbore, slabijem u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.
 
Hrvatskom narodu u BiH je potrebno ohrabrenje. Ono isto koje su Židovima pružali proroci u vrijeme babilonskog sužanjstva. Ma kako god se to činilo, povijest ne kroje moćnici, nego jedino Bog. Zato treba ostati u toj zemlji Katarine Kotromanić, treba čuvati svoja ognjišta, treba se otvoriti životu i brojnijem potomstvu. Ne mogu zlo i mržnja biti jače od ljubavi. Ljubav uvijek na kraju pobjeđuje. To nam je posvjedočio i naš Spasitelj na križu.
 

Marijan Križić, Veritas

Povezane objave

Bergoglio podržava rušenje bazilike Doline palih

HF

»Papa Franjo u Izraelu«

HF

Uskoci hodočastili nebeskoj zaštitnici Gospi na Dobriću

HF

Moja probuđena vjera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više