Hrvatski Fokus

Netko bi već jednom trebao poučiti ministra da se nauči razgovarati u javnosti

 
 
Što je vojska bez borbenih aviona? Što je država bez vojske? Teška su to pitanja. Svakojake odgovore smo često dobivali. Dobivamo ih ovih ovih dana s više strana, od svih koji misle kako o tome imaju što reći, osim kompetetnih stručnjaka i odgovornih osoba. Je li u globalo jeftiniji novi avion i njegovo održavanje ili polovni avion i njegovo održavanje, pogotovo kad dvije oružane sile  imaju nad tim nadležnost. Jedni su avion napravili, drugi doradili. Napravljen je po NATO parametrima, a dograđen izvan toga po potrebama zemlje koja je stalno u ratu, te koristi te avione, puno više, nego da s njima samo kontrolira “svoje” nebo. Ovdje broj godina starosti baš i nije neko mjerilo vrijednosti i djelotvornosti tih letjelica, već kao kod svakog stroja broj izvršenih okretaja, govori koliko mu je još okretaja preostalo, odnosno važno je koliko se puta taj avion dizao, koliko je letio, koliko se puta spuštao, kompletan ili u dijelovima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/f-16_spice_1.jpg
Opet nešto muljaju s ovim borbenim zrakoplovima. Mi ne bi bili mi, kad bi sve išlo onako kako to ide u uređenim pravnim i suverenim državama, s kompetentnom vladom (resornim ministrima), koji planski i po zakonu provode svoje programe. Puno je toga napisano o nabavci borbenih aviona u Hrvatskoj, od zamisli, preko razmišljanja, proučavanja, procjenjivanja, ocjenjivanja, usuglašavanja, dogovaranja i odluke. (Ako?) Neki dan je jedan cijenjeni stručnjak za takve avione na televiziji objasnio argumentima kako je ta nabava promašaj od samog početka. Znači da to nije usuglašena odluka, utemeljena na stručnim parametrima, znanju i saznanju osoba koje se u to razumiju, već je odluka politička, nastala u militantnom  okruženju, manje više od amatera, kako stručnih tako i političkih, koji su imali osobni interes u tome.
 
Kako bilo da bilo, sad smo tu gdje jesmo. Simptomatično je naime, da manje više sve kod nas ne ide normalno. Uvijek netko negdje nešto zamuti, skrene s uzlazne linije, te pokušava objasnite neobjašnjivo, pri čemu se sve više zakopava. Pritom je još bezobrazan, bahat, samodostatan, samodopadan… zapravo jedinstven u tome kako cijelu priču vrti okolo naokolo i završi sitagmom “mi smo pobjednička vojska”, pri čemu je već svima jasno da dotični visokorangirani dužnosnik ne govori standardnim hrvatskim jezikom. Sasvim je svejedno je li to slučajno ili namjerno. Činjenica je da je to već prevršilo sve mjere dobrog ukusa. Nismo dužni slušati bilo koji i bilo čiji dijalekt  na toj funkciji. Ako on sam nije svjestan togo svojeg hendikepa bilo bi lijepo da ga nadležni upozore i pomognu u svladavanju komunikacije na hrvatskom jeziku, barem kada se obraća javnosti ili odgovara na novinarska pitanja, pri čemu nerijetko omalovažava novinare. Nisu oni s njim ovce čuvali. Ovce čuvati nije nikakva sramota. Nekome je to i čast, kao gospodinu Bulju kojeg su time htjeli poniziti nekakvi anonimni “balavanderi” iz vladajuće stranke, kojima nije mjesto u sabornici, ni po čemu. No, to je druga priča.
 
Dakle, piše se puno o tim “nesretnim” avionima, za koje je zapelo oko onima koji od Hrvatske stvaraju borbenu silu. Tako piše kako su naše vlasti već neko vrijeme znale da od prodaje ništa, jer su Izraelci prepravljali zrakoplove, što nije u skladu sa standardima NATO-a. O tome se šutjelo, kao što se šutjelo tko bi u suradnji s kim te avione održavao. Po kojim i čijim standardima bi se to radilo američkim, izraelskim ili hrvatskim? Sada neki portali pišu kako nam je ponuđen Blok umjesto Baraka. Nema veze reći će neki. To je najbolji borbeni avion F-16. Možda čak odu tako daleko da nam objasne kako je nešto krivo prevedeno ili pročitano, baš kao i kod Piranskog zaljeva, u vezi onog “dimnjaka”, što svatko tumači na svoj način. Možda je ipak bilo najbolje biti kongruentan i konzistentan, kad se sve više okrećemo Rusiji i imamo stare Migove  (po Varšavkom standardu), da smo i “nužno” potrebne borbene avione kupili od Rusa. Kako god dobri bili s njima, ulizivali im se i dodvoravali, te bili još uvijek neodlučni u pogledu LNG terminala na Krku, Rusi nam nikakve avione ne bi poklonili. Oni svoje “stare kante” poklanjaju Srbima.
 
Da ne duljim. Kao i u svemu ovdje i sada u pitanju je odgovornost. To je nepoznati pojam u našoj aktualnoj politici. Ne mogu svi biti odgovorni, pogotovo ne oni koji pojma nemaju o tim avionima, osim što se uvijek pale na sve američko. Odgovoran je čovjek koji nas je uvodio u zablude, nije govorio istinu, nije slušao stručnjake, nije uvažavao napravljene simulacije, naročito u pogledu koštanja  to projekta, u odnosu na njegovu vrijednost i učinkovitost, kao ni usporedbu s nekim drugim boljim i jeftinijim projektom. Nije dovoljno reći kako je ta izraelska ponuda aviona bila najbolja. Zašto je bila najbolja? Kome to odgovara? Čiji privatni poslovi su vezani uz ovu kupnju? Predsjednik Vlade je pravnik!? On može utvrditi pravnu stranu ovog biznisa, ukoliko ima prave podatke, u što iskreno rečeno sumnjam. Nije ovo prvi puta da se u ime države, našim novcem, nešto kupuje, što je sumnjive kvalitete i što u potpunosti odgovara našim potrebama. U biznisu nema prijateljstva. Profit, benefiti, provizija, nadzor, ovisnost, uhljebljivanje…. osobni interesi su u pitanju.
 
Doduše u svojoj nezajažljivoj pohlepi bilo materijalnoj ili karijernoj čovjek se poneka zaleti, uzme preveliki zalogaj, koji nikako ne može progutati. Umjesto dag a “ispljune”, onda ga nasilno guta, sve dok se ne počne gušiti. Tada ga jedino brza, stručna i djelotvorna operacija spasi. Nešto slično se događa i s kupnjom ovih američko-izraelskih, izraubanih F-16. Po nekima sasvim svejedno Barak ili Blok. Biračka masa će to kao i sve drugo do sada progutati. Iako mi se čini da ovaj put ne će. Žuti prsluci su i ovdje u prodaji. Neki ih već kupuju.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Osigurana nabava endovaskularnog ultrazvuka za KB Merkur

hrvatski-fokus

“Migracije su plan zamjene europskih naroda”

HF

Pilićevi i Pavičićevi su žive Hrvate zazidali u Hudu jamu

HF

NE obveznom cijepljenju! NE Novom Normalnom!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više