Hrvatski Fokus

Napraviti salto mortale znači ostati u mjestu

 
 
Pogledamo li općenito i parcijalno na sve bitno, važno i manje važno, što se događalo ove 2018. godine, na izmaku, u svim područjima i pojedinim segmentima života, rada i djelovanja, na površinu ispliva “suncokret-politika”. Nisam ja tu sintagmu izmislila. Negdje mi se čitajući sve što mi padne pod ruku i oko, uz put nalijepila, te me potakla na razmišljanje. Zapravo nije to obilježje samo ove godine. Ta pojava i naša specifičnost, traje od samih početaka višestranačja u nas. Uvijek je bilo onih koji su preko noći okretali kapute, tobože na korist svima nama i za prosperitet države. Hrvatske. Kaj god!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/800px_COLOURBOX4445544.jpg
Najupečatljiviji, najbizarniji, najljigaviji i najnevjerodostojni primjer “suncokret politike” bila je politička koalicija HNS-a i HDZ-a, pod egidom spašavanja “Titanika” pred potonućem. Oni su se žrtvovali za spas naroda i Domovine. Bilo bi to herojsko djelo, kad bi barem 1 posto naših žitelja u to vjerovao. To je u početku bila velika smijurija. Danas je to sprdačina, pogotovo kad nas se želi uvjeriti kako gospoda HNS-a, sa “svojom” ministricom spašavaju, unaprjeđuju, usustavljavaju i moderniziraju hrvatsko školstvo (po horizontali i vertikali), učinivši ga jednako dostupnim i jednakim za svakog učenika i studenta. Žestoko su “udarili” po STEM-u, davajući prioritet prirodnim i tehničkim znanostima, putem IT tehnologije i tehnike, zaboravljajući društvenu dimenziju čovjeka, kao i sve potrebe i želje, koje iz te dimenzije proizlaze, zaboravljajući da bi se svako dijete trebalo ravnomjerno razvijati, po svim odrednicama, koje će ga učiniti čovjekom sposobnim za život u trećem desetljeću XXI. stoljeća. Nikome ne trebaju živi roboti. Trebamo humane svestrano obrazovane, istinoljubive, domoljubne i poštene ljude i stručnjake, koji će nas svojim obrazovanjem, sposobnostima i vještinama pokrenuti iz gliba u kojem se već dulje vrijeme koprcamo, izloženi pustim obećanjima, spinovima, fake news vijestima, lažima, obmanama… s platform suncokret politike.
 
Gospodin gradonačelnik je neki dan rekao, kako on nikoga ne vrbuje i nikoga nikome ne uzima. Ljudi dolaze k njemu, jer im nije dobro tamo gdje jesu ili su bili. On im to ne zamjera, pogotovo onima koje je on formirao i političarima stvorio. Mi smo otvorena stranka govore gospoda iz HDZ-a. K nama može tko želi. Stvarno u njih se okopili šaroliko mnoštvo raznih i različitih likova, nimalo sličnih ni po čemu, osim po koristi. U njih je faktor korisnosti veći od 1, što poništava fizkalni zakon o faktoru korisnosti (η).Naime dobivaju više, nego što su uložili. Ispada da im je to bio primarni cilj. Od nekih je to bilo i za očekivati. Neki su iznenadili takvim ponašanjem. Neki su se spasili od kaznenog progona. Nema veze. Taj i takav sustav funkcionira godinama. Sve se zna. Sve je to vidljivo i dokazivo. Pa kaj onda? Nikome ništa, osim što se tu i tamo neki oporbenjaci i “oporbenjaci” javno bune, želeći time privući pozornost i podići si rejting.
 
O mnogima bi se puno toga dalo napisati, iako već puno i piše i govori se u mnogim medijima. Nikakve koristi od toga. To je samo trošenje vremena, slova, riječi, misli, živaca, bez obzira o kome pisao u vezi s tim i toga, makar i o predsjednici države. Napravila je salto, salto mortale, potpuni zaokret (znači da je u mjestu?), mijenja svoj lik, mijenja fasadu, mijenja interijer, mijenja okruženje, okreće se desnom centru, znogirala je ultra desnicu, koja ju je iznjedrila i postavila predsjednicom… Nema ništa u tome što već dosad nije radila, za trenutne, akutne, kronične ili trajne potrebe, od kojih je očekivala nekakav “profit” isključivo za sebe.
 
Većinu nas, čak i svojih vatrenih pristaša je u mnogo čemu razočarala. Pokazala se nevjerodostojnom. Malo tko iz svega onoga što je dosad napravila, što je govorila, kako se ponašala, može izvući njezin pravi svjetonazor, na kojem temelji svoju politiku o bilo čemu, naročito o vođenju države, u ustavnim okvirima. Svako malo se zaletava, ubrzava, reterira, usporava, resetira, prilagođava i kalkulira. Igra se ljudima kao da su igrčke. Igra se državom, kao da je napravljena od lego kockica, gdje malim preinakama možeš dobiti drugačiju strukturu, bilo u volumenu, sadržaju, boji, stilu, položaju, u odnosu na bitne odrednice, što državu državom čine. Ovim zadnjim potezom, smjenom nekih savjetnika, iskazivanju velike ljubavi Vladi i “premijeru” do kraja razotkrila i pokazala osobom koja samu sebe stavlja ispred svega i svakoga. Ponaša se po načelu: država to sam ja!” Ovaj put se malo prešla. Jest da su je neke afere uzdrmale, ustrašile i natjerale na uzmak. Odvijale su se u njenom najbližem okružju, s njenim ljudima kao akterima. Nije navodno ništa znala o tome. Lako moguće. Tu se onda postavlja drugo pitanje. Zašto nije znala? U pitanju je nedoraslost funkciji, nekompetencija, površnost, ne poznavanje funkcioniranja države, ugrožavanje nacionalne sigurnosti, amaterizam, opurtunizam, neznanje i nesposobnost.
 
Lijepo je da se predsjednica razumije u nogomet, nogometaše, trenere i nogometne stručnjake. Dobro je da nekoliko radnih dana posveti Davis cupu na svoj trošak. Zgodno je da u maskirnoj uniformi posjećuje vojsku doma i vani. Prigodno je da obuva žute zenge u Vukovaru.  Ljudski je da zapjeva Thompsonove pjesme s nekim od poznatih pjevača. Lijepo je da je ovih dana u rodnom selu, s roditeljima, kao i na božićnoj misi s majkom.
 
Zločesta sam. Žao mi je, ali si ne mogu se osloboditi misli, kako to ništa nije spontano, već strateški i taktički osmišljeno i napravljeno, s ciljem stvaranja novog lika i dizanja rejtinga. Možda je to nova savjetnica gospođa Hrga osmislila. Ima ona puno iskustva u takvim prezentacijama. Kako bilo da bilo. U tome sada nema nikakve štete
 
Donald Trump isto vodi suncokret –politiku, prožetu domoljubljem. Tako govore oni koji ga poznaju i prate. Ja ne znam. Kao što više ne znam što je u nas domoljublje. Domoljublje je najbolje definirala eurozastupnica, gospođa Marijana Petir: “Domoljublje se živi!” U potpunosti se slažem s njom. Svatko od nas koji najviše što može, na svojem radnom mjestu, u braku, obitelji i društvu, svakodnevno daje, pritom se ne misli osobno okoristiti, na bilo koji način je domoljub. Neki misle kako imaju ekskluzivno pravo na domoljublje i hrvatstvo. To nas je puno toga koštalo i dovelo u ovo stanje u kojem jesmo. “Domoljubi” su osiromašili, pokrali, rasprodali i prodali ovu zemlju, komad po komad. Ne odustaju od takvog načina, ni sada, kada više nema niti obiteljskog srebra, a kamoli obiteljskog zlata.
 
Njima je bitno što više zgrabiti za sebe i svoje. Time steći materijalno bogatstvo, uz koje se infiltriraš i implementiraš u politiku, postaneš elita, dobiješ moć i vlast, koju nastojiš što dulje imati u rukama, pod bilo koju cijenu. Nije onda nikakvo čudo što “suncokret-politika” godinama egzistira u nas. Postaje sve veća, jača i učinkovitija. Nažalost, nekad po nekoga postane takva politika opasna. Ako se dotični stalno okreće, djeluje na dijametralno suprotnim stranama, odrekavši se svojih “roditelja” i Pigmaliona jednom po zakonu vjerojatnosti, reciprociteta i kauzalnosti, ta i takva  politika, se okrene protiv njega samoga.
 
Luku Modrića je teško predriblati. To ne mogu niti djelomično ravni njemu, a kamoli amateri, zaokupljeni sobom i svojim izgledom. Veliki Ronaldo i Messi mu često gledaju u leđa. Izgleda da je njihovo vrijeme na izmaku. Neki novi klinac njima sličan nije na vidiku. Naš će Luka još dugo vladati i biti na vrhu i u vrhu. Bila bih sretna da mi konačno pošalje jedan dres. Sretna vam svima nova 2019. godina. Daj vam Bog dugo pamćenje i zdravu pamet, naročito u vrijeme izbora (bilo kojih).
 

Ankica Benček

Povezane objave

Marakeški sporazum je obvezujući

HF

Dišemo pod nadzorom gubernatora, udruga, špijuna, medija, banaka, domaćih poslušnika i prodanih duša

HF

»Kukurikulum« – no pasaran!

HF

Kod NK Rijeke spore se hrvatski i jugo-srpski tabor

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više