Hrvatski Fokus
Religija

Hrvat nuncij u Africi

Ante Jozić imenovan nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti

 
 
Papa Franjoimenovao je 2. veljače 2019. godine nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Antu Jozića. Mons. Jozić rođen je 16. siječnja 1967. godine u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju pohađao je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. godine po rukama nadbiskupa Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. – 1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999.- 2003.), potom u Moskvu (2003.-2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/2.ClaretFeast.jpg
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je da je imenovanje mons. Ante Jozića apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti velika čast ne samo za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, nego i za našu domovinu jer nunciji predstavljaju Svetog Oca u dotičnoj zemlji, ali uvijek se pita iz koje države je i koje je nacije. „Vjerujem da su nunciji uvijek na svoj način i predstavnici Crkve u Hrvatskoj i naše nacije, naše domovine i to je čast. Drago mi je da možemo i da smo dosad uvijek imali ponekog svećenika u diplomaciji, u službi opće Crkve i da ih Sveti Otac prepoznaje kao vrijedne, ozbiljne i razborite ljude da ih može imenovati za svoje predstavnike u drugim sredinama“, rekao je nadbiskup Marin Barišić.
Izrazio je čestitku i rekao da mons. Antu Jozića čeka vrlo odgovorna služba. „Afrika je puna dinamike, puna budućnosti. Crkva vjerojatno ima najbolju budućnost u Africi i on će to sigurno znati podržati i pratiti tu mladu Crkvu“. Govoreći o osobinama mons. Jozića, rekao je da je diskretan, razborit, zna slušati i zna na svoj način razmišljati, spreman je na dijalog, ima ljudske kvalitete i čovjek je vjere, potječe iz vjerničke sredine. „On je naš, ali smo ga darovali univerzalnoj Crkvi“, rekao je mons. Barišić.
U nedjelju, 3. veljače, u rodnoj župi mons. Ante Jozića u Trilju pjevalo se „Tebe Boga hvalimo“ kao izraz zahvalnosti Bogu i papi Franji što je svećenika Cetinskoga kraja odlučio imenovati nadbiskupom i postaviti na službu apostolskoga nuncija u Obali Bjelokosti.
 
Župnik župe sv. Mihovila u Trilju don Stipe Ljubas, kazao je kako je Ante Jozić u toj župi kršten, pričešćen i krizman. „U njemu je kao osobi ujedinjeno znanje, jednostavnost, poniznost i pobožnost. Zahvaljujem Svetom Ocu što je prepoznao sve njegove darove, sposobnosti i mogućnosti za korist univerzalne Crkve, ali i naše hrvatske domovine, jer ipak je on Hrvat“, kazao je don Ljubas i istaknuo da mu je drago što je Sveta Stolica imenovanje odlučila objaviti upravo na blagdan Svijećnice. „To je jedno novo svjetlo već upaljeno u vjernosti, ljubavi i žrtvi, nadam se da će tim istim svjetlom don Ante svijetliti tamo gdje ga je papa postavio. To je nagrada pape Franje cijelom Cetinskom kraju i dekanatu koji broji 22 župe i ima više od 500 redovnica i 180 svećenika – dijecezanskih i redovničkih.“
Inače, novi nadbiskup, mons. Ante Jozić koji je vršio službu diplomata Svete Stolice u Hong Kongu u Kini, 23. srpnja 2017. godine u župnoj crkvi sv. Mihovila u Trilju, proslavio je svoj srebrni jubilej – 25 godina svećeništva. Tada je i papa Franjo poslao svoju čestitku za 25. godišnjicu svećeničkog ređenja mons. Anti Joziću i zahvalio mu za velikodušno služenje Svetoj Stolici te zazvao Apostolski blagoslov na njega i na članove njegove obitelji i na sve osobe njemu drage.
 
Samozatajan i skroman, osmo dijete od 11 djece u svojih roditelja, mons. Jozić rijetko je istupao u javnosti. Jedna od njegovih izjava koja se može pronaći jest ona koju je dao 2016. godine kad je govorio o Hong Kongu  kao gradu koji teži rasti u visinu. „Prostor je u sedmomilijunskom gradu najdragocjeniji, pa mu to jedino i preostaje. Na britansku ostavštinu podsjećaju autobusi na kat, ali kolonijalni utjecaj ostao je i u mentalitetu i odnosu prema radu. Postoji jedan dio kulture da se raditi mora, da se mora biti točan, da se mora biti odgovoran i zato je Hong Kong i postigao ono što danas ima. Upravo zahvaljujući radu, redu i požrtvovnosti svih”, tom je prilikom izjavio izaslanik Vatikana za Kinu mons. Jozić.
Mons. Jozić poznaje talijanski, španjolski, engleski, francuski, portugalski, njemački, ruski, kineski i poljski jezik.
Stavimo našeg novog nadbiskupa na poseban način u naše molitve, da ga dobri Bog prati u njegovoj službi i poslanju!
 

Nives Matijević

Povezane objave

Pupnatski zvonik Gospe od Sniga

hrvatski-fokus

Proslava Sv. Nikole u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu

HF

SOLUS CATHOLICUS – Bespoštedna hajka

HF

‘Alojzije Stepinac u slici i riječi’ – izložba karikatura

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više