Hrvatski Fokus
Hrvatska

Dubravka Šuica relativizira Tajanija

Iz Šuičine izjave može se protumačiti da bi nekako i preboljela Istru, ali Dalmaciju nikako

 
 
Predstavnica Hrvatske u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, izvijestila je javnost da su na sastanku s Antonijem Tajanijem sve razjasnili, da će se ispričati hrvatskoj javnosti, jer je njegov govor krivo protumačen, da priču o ovome treba zaključiti i amnestirala ga time što je izjavila da pred parlamentarne izbore ne treba tražiti njegovu ostavku. U organizaciji Nacionalne asocijacije Venecija Julijanska Dalmacija (Assozione Nazionale Venezia Gullia Dalmazia), još uvijek traju manifestacije u povodu obljetnice izgona Talijana iz Istre, Dalmacije i Rijeke pod nazivom Dan sjećanja uspomene na fojbe i julijansko-dalmatinski izgon (Giornata del Ricordo delle foibe e dell’esodo giuliano-dalmata). O tome se prikazuju filmovi, održavaju predavanja, iznose sjećanja, predstavljaju knjige, čitaju uradci i poezija i dr. Ovogodišnja manifestacija održala se u Udinama (5.-21. veljače).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/20170523PHT76013_original.jpg
PRIJATELJI – Andrej Plenković i Antonio Tajani
 
Tim povodom, u mjestu Bazovice (Basoviz Dalmazia), još uvijek traju manifestacije u povodu obljetnice izgona Talijana iz Istre, Dalmacije i Rijeke pod nazivom Dan sjećanja uspomene na fojbe i julijansko-dalmatinski izgon (Giornata del Ricordo delle foibe e dell’esodo giuliano-dalmata). Tim povodom, u mjestu Bazovice (Basovizze) predsjednik Europskog parlamentu Antonio Tajani održao je skandalozan govor, svojatajući Istru i Dalmaciju, ali je, začudo, poštedio Rijeku. Hrvatska su sredstva javnog priopćavanja o tome podrobno izvijestila i davala svoje komentare. Na ovo su reagirali hrvatski i slovenski parlamentarci u Vijeću Europe, zatim predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Budući se hrvatski parlamentarci na sastanku u hodniku Parlamenta nisu mogli dogovoriti o ovako osjetljivom pitanju za vlastitu zemlju, predstavnici ostalih stranaka, osim HDZ-ovih, odbili su ući u delegaciju koja je trebala obaviti razgovor sa Tajanijem, s opravdanjem da je to stvar Pučana. Ovo njihovo skandalozno ponašanje do sada nitko nije osudio. Trebali su se ugledati na Republiku srpsku, u kojoj veliki vođa radi što hoće, pa predstavnike oporbenih stranaka na nepolitičkom prosvjedu (Istina za Davida), čak i s parlamentarnim imunitetom, uhićuje s lisicama na rukama. Na takve njegove čine, oporbene stranke prosvjeduju, a velikog vođu i njegov diktatorski režim obasipaju svakojakim pogrdama. Ali, kad je SDA pokrenula pitanje izmjene naziva države RS-a, na poziv velikog vođe da je država u pitanju, sve su nesuglasice potisnute i predsjednici svih političkih stranaka pred njim su se postrojili i obvezali se da će jedinstveno braniti svoju državu i ne dozvoliti izmjenu naziva.
 
Ovo je ozbiljan povod za razmišljanje o obvezi koju bi budući hrvatski parlamentarci morali potpisati, da će u slučaju ugroze državnih interesa, jedinstveno nastupati. Tako su u hrvatsko-slovenskoj delegaciji bili samo predstavnici HDZ-a: Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivica Tolić i Marijana Petir, a u slovenskoj pet predstavnika iz svih političkih stranaka. Delegacija je od Tajanija zatražila da se ispriča hrvatskoj javnosti i povuče svoju izjavu. Na upit hoće li se Tajani ispričati zbog izjave, iz ureda predsjednika Europskog parlamenta odgovorili su sljedeće: Tajani se ne će ispričati, jer izjavom živjela talijanska Istra i Dalmacija nije mislio ništa loše i to je zlonamjerna interpretacija. On nikada nije rekao da su Dalmacija i Istra dio Italije. Svjesni smo da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske, predsjednik Europskog parlamenta govorio je o onom vremenu. Komemorirali smo to vrijeme u kojemu se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Talijani izbjegli iz Dalmacije.
 
Rat je loš za sve. Tajani se nije referirao na sadašnjost, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU. Nema teme oko toga! Predstavnica Hrvatske u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je izvijestila javnost da su na sastanku s Tajanijem sve razjasnili, da će se ispričati hrvatskoj javnosti, jer je njegov govor krivo protumačen, da priču o ovome treba zaključiti i amnestirala ga time što je izjavila da pred parlamentarne izbore ne treba tražiti njegovu ostavku. O tome je u središnjem Dnevniku N1 TV od 13. veljače, novinarka i kolumnistica Đurđica Klancir, rekla sljedeće: Gospođa Šuica gotovo kao da nastupa kao odvjetnica gospodina Tajanija i nastoji opravdati i obrazložiti zašto je neprimjereno tražiti opoziv. Pa traženje opoziva je politička gesta i na onima koji to traže nije da procjenjuju je li to vremenski primjereno.
 
Također je zanimljivo vidjeti da uza sve napore i premijera, pa i gospođe Šuice, koji nastoje pokazati razumijevanje za interpretaciju gospodina Tajanija i njegovo obrazloženje bez isprike – zapravo se dopušta gospodinu Tajaniju da ne napravi gestu koji bi trebao – ispričati se, povući. Ovome treba, što je još skandaloznije, dodati i sljedeći dio njene izjave o posvojenju Istre i Dalmacije, iz koje se da protumačiti da bi nekako i preboljela Istru, ali Dalmaciju nikako, pa uz blagi smiješak dodala: A, ne daj Bože, i Dalmaciju. Predsjednik Vlade je izvijestio javnost da je razgovarao s Tajanijem, kazao mu da su hrvatska Vlada i HDZ, koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedan od ključnih figura, izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma neprimjerena i zatražio pojašnjenje, u očekivanju da će Tajani dati priopćenje o ovoj temi. Tajani je ispunio obećanje i na twiteru napisao da nije mislio onako ako je rekao. Pa što je onda mislio kad je izjavio: Živjela talijanska Istra, Živjela talijanska Dalmacija! (Viva Istria italiana, Viva Dalmazia italiana). Samo ovo je bilo dovoljno da se službeno zatraži njegov opoziv, jer su ovakve izjave neprimjerene predsjedniku Parlamenta 27 europskih zemalja.
 
I u Hrvatskoj ima onih koji nešto izjave, pa kad zbog toga budu prozvani, izjavljuju da nisu tako mislili. “Predsjednica Republike je kazala da će razgovarati s predsjednikom Republike Italije Sergijom Mattarellom, ali se, osim toga, o tome više ništa ne zna. Ali i da je razgovarala, s njime je samo mogla izmijeniti mišljenja. Nije valjda očekivala da će Predsjednik Republike naružiti predsjednika Europskog parlamenta i da će od njega traži povlačenje izjave. U navedenom Dnevniku, novinarka i kolumnistica N1 TV Đurđica Klancir o tome je rekla sljedeće: Neprimjereno je da se sada ne može državni vrh jednostavno odrediti oko te situacije. Ukratko, hrvatski državni vrh nije se snašao i nije reagirao kako bi trebao. I, na kraju, iako je jedan od stožernih postulata Europske unije sigurnost granica njenih članica i nemogućnost njihovog mijenjanja bez dogovora dviju zemalja, a time i bilo kakovih svojatanja njihovih dijelova, do danas, osim zainteresirane Slovenije zbog svojatanja i njenog dijela Istre, nijedna druga članica EU govor Tajanija nije osudila.
 

Jusuf Mulić, Glas Grada, br. 727., 22. 2. 2019.

Povezane objave

Nakon Ronalda Donald

HF

Susjedima Hrvata

HF

Uvijek isto – nekad Vice, danas Thompson

HF

Europa na prekretnici

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više