Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Tu se stvara budućnost

Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku FER-a

 
 
Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku FER-a mjesto je gdje se susreću inovativnost i kreativnost, znanje i iskustvo, stvarajući pretpostavke za daljnji razvoj i napredak hrvatskog gospodarstva i cijelog društva.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/02/laboratoriji-5-3.jpg
Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) pri Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu ima dugu tradiciju u istraživanjima naprednih metoda upravljanja i estimacije za niz primjena s javnim naglaskom na autonomnoj navigaciji robota pri kretanju po tlu i zraku u nepoznatom i dinamičkom okruženju. Voditelj Laboratorija je prof. dr. sc. Ivan Petrović, dipl. ing. i metode koje se u njemu primjenjuju zasnivaju se na čvrstoj vezi teoretskih istraživanja, razvoja algoritama te eksperimentalnih procjena. Istraživačka djelatnost u Laboratoriju okreće se oko tri glavne osi: planiranja i upravljanja gibanjem, istovremene lokalizacije i mapiranja te otkrivanja i praćenja gibajućih objekata. U skladu s time, Laboratorij je opremljen najnaprednijim robotskim platformama za kretanje po tlu i zraku, naprednim senzorima i posve pokrivenim prostorom ('arenom') za snimanje referentnih podataka. 
 
U najvažnije projekte koji se trenutačno provode u Laboratoriju ubrajaju se ACROSS (Centar izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sustave), L4MS (Logistika za proizvodnju u malim i srednjim tvrtkama), DATACROSS (Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave), SafeTRAM (Sustav za povećanje sigurnosti vožnje u javnog urbanog tračničkog prometa) itd. U svojem radu Laboratorij surađuje s nizom međunarodnih znanstvenoistraživačkih ustanova, ali i s hrvatskim tvrtkama kao što su Dok-Ing, Končar – Institut za elektrotehniku i Muraplast. 
 
Laboratorij i neke od njegovih mogućnosti i neke od najzanimljivijih projekata koji se trenutačno izvode ukratko su predstavili doc. dr. sc. Ivan Marković, dipl. ing. i suradnici, a više o tome možete pogledati na filmu: Uz to, odgovore na pitanje gdje je danas i u kojem smjeru ide Hrvatska kada je riječ o robotizaciji, automatizaciji i novim tehnologijama u industriji, zgradarstvu i energetici potražite 14. veljače ove godine u Zagrebu, na konferenciji.
 

Boris Labudović, Energetika-net.com

Povezani članci

Povijest nas ne uči. Sovjetski Savez propao je pet godina nakon pada cijena nafte

HF

Korupcija je mjera žilavosti komunizma

HF

Bitan zakon za energetski sektor

HF

Australija zbog Covida-19 ostaje bez turizma u 2021. godini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...