Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Komemoracija bez mise ne ide

Komemoracija na Bleiburgu je izvanstranačka, apolitička manifestacija

 
 
Priopćenje za javnost
Poštovani,
zabrana održavanja mise zadušnice na Bleiburgu nije samo briga Crkve u Hrvata nego je to briga sviju nas. To jest specifično briga Katoličke crkve jer je zabrana došla od bratske crkve iz Austrije, a misno slavlje je dio odavanja počasti nevinim žrtvama Bleiburga i Križnog puta. Ali isto tako to je briga i Republike Hrvatske jer je Sabor pokrovitelj te komemoracije!Jedno bez drugog ne ide, baš obratno, održavati komemoraciju bez mise zadušnice moglo bi se takvom jednom skupu prepisati politički karakter, koji, kako izgleda po pisanju biskupa iz Klagenfurta, je jedan od razloga zabrane?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/croats-led-to-death-in-celje-may-1945.jpg
Da komemoracija na Bleiburgu nema nikakve veze s nekim političkim ideologijama, stavovima, jasno je svakome tko i malo drži do pijeteta prema žrtvama ovo poratnog holokausta. Jer kad bi tako bilo onda bi to značilo politiziranje Crkve, koja tu, iz godine u godinu, služi misu. Sumnjam da bi to Katolička Crkva u Hrvatskoj samo tako dopustila.Nije Bleiburg jedino mjesto u svijetu gdje se odaje počast stranim žrtvama, to jest žrtvama jedne druge zemlje. Ima slučaj sa žrtvama poginulih australskih vojnika na Galipolju, u Turskoj, koji se obilježava svake godine u mjesecu travnju, na kojem, uz svećenstvo, prisustvuju visoki dužnosnici obiju zemalja. Zato je važno da Vlada RH sa svoje strane učini sve moguće da dobije suglasnost Austrijske vlade, da je Sveta misa, komemoracija, na Bleiburgu izvanstranačka, apolitička, manifestacija, koja ne pridonosi, kako stoji u priopčenju zabrane “instrumentalizaciji ovog spomen-slavlja u korist političko-nacionalnog rituala”.
 
Baš obratno, komemoracija, sa Svetom misom, je upozorenje novim generacijama što ih čeka ako puste da komunizam i fašizam, obučeni u jedno novo ruho, ponovno zavladaju svijetom.
U nadi da će zdrav razum prevladati…..
S poštovanjem!
 

Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa

11 Colebrook Circle, Secret Harbour

Western Australia, e-pošta: asicnet@iinet.net.au

Povezane objave

Srijemci Srijemu

hrvatski-fokus

Iseljenici spremni za veća ulaganja

HF

Gdje je nestala trećina katoličkih crkava u Kotorskoj biskupiji i Barskoj nadbiskupiji!?

hrvatski-fokus

KESTEN ISPRED GIMNAZIJE

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više