Hrvatski Fokus
Kolumne

Umorstva u Midsomeru

Mali gradić za svirepa umorstva

 
 
HTV1 serija o inspektoru koji u svakoj epizodi rješava teško, često brutalno, umorstvo u malom mirnom, “miroljubivom i golorukom“ mjestu negdje na periferiji nekadašnjeg velikog Rimskog Imperija. Čini mi se razumnim pretpostaviti da društveni običaji sredine, koje upoznajemo tijekom epizoda serije, više-manje realno/stvarno odražavaju kulturu, običaje i mentalitet (socijalnu strukturu) stvaranu stoljećima, baš kako to autor i glumci serije vide i doživljavaju danas. Dodatno, često se tijekom same istrage dogodi, u TV seriji, još poneko umorstvo, onako uz put! Recimo misteriozno otrovani na lokalnoj proslavi! Da, baš gledam (površno i povremeno!) jedan nastavak, ovo ipak ne bi trebalo propustiti, “… mala djevojčica zaklala domarku…“.
“Ne znam“ (zapravo znam!) zašto se uvijek, kada se na TV ekranu pojavi Midsomer Murders, sjetim našeg Malog mista i griješno pomislim:  “Kakav smo mi to (blagi i civilizirani) narod! Zamislite seriju o našem Malom mistu u kojem je svaka epizoda ‘posvećena’ (barem) jednom umorstvu“! Sjetim se dotura Luigia i njegove Bepine, te Roka Prča!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/01KEHR1-jumbo.jpg
Pa se pitam – pa tko bi to mogli biti svirepi ubojice?!  
Često se sjetim, davno čuo ili pročitao, časne sestre i njenih riječi: “U našem kraju nije bilo nevjere od … (najmanje par stotina godina! primjedba autora teksta)“, na to mi prijatelj, potomak stare Dubrovačke obitelji, kaže: „kod nas se još pamti zadnja svađa iz tisuću sedamsto i neke (17xx)“.
Usudimo se još zapitati kakav je to um kupio seriju o svirepim ubojstvima u malom naselju Midsomeru za prikazivanje u zemlji blagih ljudi malog mista. U zemlji Hrvata, visoko civiliziranog europskog naroda, što se tako lijepo i nedvosmisleno vidjelo za vrijeme Svjetskog Prvenstva u nogometu, a još više na dočeku u Zagrebu, koji je bez i najmanjeg incidenta trajao samo šest sati zbog iznenadnog ali ne i iznenađujućeg „nestanka struje i isključenja mikrofona‘!
A pitanje, “Kakve su bile namjere prodavača filmske serije?“, se samo nameće, dok odgovor ostavljam inteligentnom čitatelju!
Ili je to samo dio veće slike, HR1: „Carstvo poroka“,“ Zločinački umovi“, „Umorstva u Midsomeru“! (2018.08.020. 23:30-02:30)     
 

Tomislav Nürnberger, tan@hrvati-amac.com

Povezane objave

Učinak stakleničkih plinova ne postoji

hrvatski-fokus

Barack Obama: Slabić ili veliki geopolitički strateg?

HF

Bomba na Bosporu

HF

Što DORH sve radi pod utjecajem politike?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više