Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Solaru nova tržišta, a vjetru novi trendovi

Daleko najveće tržište vjetroelektrana je ono kinesko

 
 
Dvoznamenkasti rast solarnog tržišta u Europi otkriva kako nad Starim kontinentom Sunce ne sije uzalud. Naime, lani je, prema procjenama udruženja SolarPower Europe, u EU instalirano osam GW solarnih energetskih sustava što je čak 36 posto više u odnosu na 2017. godinu (5,9 GW). Njemačka je najveće europsko tržište s otprilike tri GW novih priključaka na mrežu što je čak 68 posto više u odnosu na 2017. kada je u toj državi bilo instalirano 1,76 GW. Osim Njemačke koja je odavno prihvatila obnovljive izvore energije, dobar rezultat ostvarila je Nizozemska koja je 2017. u mreži imala 0,77 GW, a lani je dodala oko 1,4 GW. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/20181222_WBP001_1.jpg
Među državama koje namjeravaju snažnije zakoračiti u to područje svakako valja istaknuti Mađarsku u kojoj bi u kolovozu trebala započeti gradnja najveće europske sunčane elektrane. Prema najavama, postrojenje će na krovovima svoja dva logistička centra u mađarskom gradu Győru izgraditi njemački proizvođač automobila Audi, u suradnji s tvrtkom E.ON Hungária, mađarskom podružnicom njemačkog energetskog diva E.ON. Elektrana, koja bi s radom trebala krenuti početkom iduće godine, prostirat će se na ukupno 160 000 m2, imat će vršnu električnu snagu od 12 MW, dok očekivana proizvodnja električne energije iznosi više od 9,5 GW h godišnje. 
 
S druge pak strane, prošla godina donijela je nove trendove na vjetroenergetskom tržištu. Točnije, europski projekti u tom dijelu sektora obnovljivaca u 2018. godini su se razvijali slabije u odnosu na Kinu, Indiju i, primjerice, Brazil. Daleko najveće tržište vjetroelektrana je ono kinesko gdje je instaliran dodatni kapacitet od 25,9 gigavata. Posebice je zanimljivo istaknuti kako je Kina postala prva zemlja s instaliranom snagom vjetra većom od 200 GW (221 GW). Slijede Sjedinjene Američke Države s 96 GW instalirane snage. Tržište SAD-a je zabilježilo povećanje novih kapaciteta sa 6,7 gigavata u 2017. na 7,6 GW u 2018. godini.  Njemačka, koja je lani instalirala 3,1 GW (ukupno 59 GW) nalazi se na trećem, Indija (2,1 GW, ukupno 35 GW) na četvrtom, a Ujedinjeno Kraljevstvo (2,9 GW, ukupno 20,7 GW) na petom mjestu, preliminarni su podaci koje je objavilo Svjetsko udruženje za vjetroenergiju (WWEA). 
Ukupni kapacitet svih vjetroturbina instaliranih diljem svijeta do kraja 2018. godine dosegao je 600 gigavata. Lani je dodano 53.800 megavata što je nešto više u odnosu na 2017. godinu kada je instalirano 52.555 megavata. Sve vjetroturbine instalirane do konca 2018. mogu pokriti blizu šest posto globalne potražnje za električnom energijom. 
Od kretanja koja su obilježila OIE tržišta u 2018. svakako treba istaknuti ono po kojem su obnovljivci u Njemačkoj prvi put pretekli ugljen popevši se tako na vrh tamošnje ljestvice izvora za dobivanje električne energije. 
BP u svojem poznatom godišnjem izvješću navodi kako će OIE biti glavni izvor energije na svijetu u roku od dva desetljeća. Energija vjetra, solarne energije i drugih obnovljivih izvora energije koja sada čini 10% potrošnje, iznosit će oko 30% svjetske opskrbe električnom energijom do 2040., u odnosu na 25% u prošlogodišnjoj procjeni BP-a. U regijama kao što je Europa, brojka će do 2040. iznositi čak 50%. 
 
Novim trendovima svakako valja pribrojati ona tržišta koja mogu biti plodno tlo za OIE projekte te, uz spomenute Kinu i Brazil, treba istaknuti Indiju i neke afričke zemlje. Među činjenicama koje potvrđuju kako se u tim dijelovima svijeta krije potencijal za primjetniji razvoj takvih projekata ističe se nedavno potpisani Memorandum o razumijevanju koji su potpisali Udruženje SolarPower Europe (SPE) i Nacionalni savez za solarnu energiju Indije (NSEFI). Oni će ovim memorandumom osnažiti suradnju i istražiti nove poslovne prilike za solarne tvrtke na europskom i indijskom tržištu. 
Također, Europska investicijska banka (EIB), Svjetska banka i Europska unija podupiru inicijativu kako bi Gambiji olakšali pristup čistoj energiji. U sklopu te inicijative za iskorištavanje sunčeve energije i opskrbe tisuću škola i 100 zdravstvenih centara u ruralnim dijelovima Gambije je predviđeno 142 milijuna eura. 
Više o tome, ali i drugim OIE temama, moguće je saznati na našem Seminaru “Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije”, 18. travnja u Zagrebu.
 

B. O., www.em.com.hr/obnovljivi_izvori

Povezane objave

Bliži se Blockchain Discovery

hrvatski-fokus

U iščekivanju novog poticajnog modela

HF

Zajedništvom do gospodarskoga razvoja

HF

Kako provesti reforme kad ih narod ne će?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više