Hrvatski Fokus
Uvodnik

Od Agrokora samo Rusi imaju koristi

Hrvatskim radijem raspolaže Jasmina Popović, a Hrvatskom televizijom Aleksandar Stanković

 
 
• Na sjednici Hrvatske vlade njezin predsjednik Andrej Plenković pohvalio se urađenim oko bivšega Agrokora i njegove „prenamjene“ pod novim nazivom Fortenova. Drugim riječima, Plenković se hvali prodajom Agrokora Rusima, što nikada nije dobro niti će se sljedećih godinama pokazati dobrim. Da je Plenković uspio spasiti posrnuli Agrokor, promijeniti mu ime, ali ga i zadržati u hrvatskome vlasništvu, tada bi se možda mogao s nečim od toga i pohvaliti, ali ovako… nema se tu sa čime hvaliti. Ekonomski i pravni stručnjaci, prije svega financijski i monetarni, ustrajno tvrde da priča s Agrokorom i njegovim vlasnikom Ivicom Todorićem nikako nije završena priča. Hoće li jednom Todorić dobiti zadovoljštinu na sudu pokazat će vrijeme, a upravo ti stručnjaci tvrde kako će presuda kad-tad ići na Todorićevu stranu, čime nema Plenković razloga za bilo kakvu hvalu. Ako netko u slučaju Agrokor treba biti zadovoljan, onda je to prije svega Rus Maksim Paljetjajev, predsjednik nove Fortenove. Sve drugo je bacanje prašine u oči.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/sberbank1.jpg
• U prošlu subotu javili su mi suradnici da je u emisiji bivše novinarke Večernjega lista, a sada udarne pesnice Hrvatskoga radija protiv svake hrvatske vlasti, Jasmine Popović, ponovno njezin sumanjinac, srpski etnobiznismen i glavni koalicijski partner Andreja Plenkovića, Milorad Pupovac. Iz više razloga sam se čudio. Kako je samo stigao tako brzo iz Niša do studija? I kako ih nije stid, i njega i Jasmine, gostovati i pozivati ga svake druge ili treće subote? Očito je jedno: ili je Plenković naredio Popovićki da pozove dežurnog Srbina Pupovca, ili su se i ona, Jasmina, i on, Milorad, toliko osilili da su Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju pretvorili u "Srpski radio" i "Srpsku televiziju" na Prisavlju, koje će uskoro trebati preimenovati u Presavlje. Ili možda bolje: Pomoravlje br. 3. A u Jasmininoj emisiji "Intervju tjedna" Milorad je očekivano izrekao toliko laži da ih je nemoguće sve nabrojiti. Ipak podsjetimo se nekih protuhrvatskih Pupovčevih izjava na koje ga je poticala Popovićka: "Nasrtaji na ustavne i demokratske vrijednosti u zemlji od strane ekstremnih, desnih i povijesno poraženih snaga u Hrvatskoj, u proteklih godinu dana su presnažni te su se suviše raširili u političkom i javnom prostoru. Neke politike žele restaurirati vrijednosti koje su nedemokratske, politike koje su poražene u Drugome svjetskom ratu, politike koje su iza nas kada je u pitanju rat tijekom devedesetih. Naša nedovoljna pripremljenost kao koalicije i Vlade da prepoznamo i reagiramo na to što se događa. Mi kao koalicija te Vlada koju podržavamo trebala je na vrijeme trebala prepoznati i reagirati na takve pojave". "Podupirem vladajuće kako bi se eliminirale pojave poput tih". "Pojedinci i grupe preuzimaju ovlasti pravosuđa i policije te su oni ti koji znaju tko je odgovoran za određene ratne zločine. Devedesetih smo se nagledali da je pravosuđe služilo u funkciji etničkog progona i prikrivanja drugih ratnih zločina i oslobađanja zločinaca". I što nakon svega reći? Ostaje nam samo da ustvrdimo kako Hrvatskim radijem raspolaže Jasmina Popović, a Hrvatskom televizijom Aleksandar Stanković.
 
• Državno odvjetništvo izvijestilo je u aferi curenja podataka o elitnoj prostituciji 2011. nije bilo „probijanja policijskih mjera“, čime se ne može povezati ni jedna osobu pa tako ni Milijan Brkić. Dakle, Brkić nije kriv! Kako to, ako je donedavno bio kriv? I kako to da je DORH donio ovu odluku a poznato je da je Brkić glavni, jedini i preostali protivnik Andreja Plenkovića u HDZ-u, koji nadzire sve pa tako i Gajevu 30 a? Puno je tu pitanja. Uskoro ćemo saznati odgovor u obliku novih previranja u stranci na vlasti.
 
• Tjedan dana bili smo taoci medijskoga udara na normalan život. Iz dana u dan, iz sata u sat prva vijest bila je mala Mila, skupljanje novaca za njezino liječenje, njezin odlazak u SAD i dolazak na odredište. Svakoga dana bila je to prva vijest i nitko, baš nitko se nije usudio reći kako nije dobro da se bolest dvogodišnjega djeteta zlorabi na ovakav način. Ovo je pouka i želja da nam se ovo više nikada ne ponovi. U toj priči, isforsiranoj priči, bilo je svega što je negativno djelovalo na cjelokupnu hrvatsku naciju. U nju su uključeni i milijuni sjevernoameričkih Hrvata i njihovih potomaka koji također svakodnevno prate događanja u „staroj domovini“.
 
• »"IDS su osnovali autohtoni Istrijani kako bi vratili duh svojih predaka koji nikada nisu bili svoji na svome!", pisalo je u prvom proglasu IDS-a, prve hrvatske regionalne stranke koja je osnovana na Valentinovo 1990. godine. U programskoj deklaraciji IDS ističe ideju liberalizma, demokratizacije, ali i autonomije Istre, i to prije svega financijske autonomije. Upravo zbog tog traženja već od svojeg osnivanja neformalno su proglašeni 'neprijateljima Hrvatske'«, podsjeća nas Marijan Opačak (https://direktno.hr/direkt/novac-bacen-u-vjetar-trebaju-li-sdp-i-ids-snositi-odgovornost-za-propast-uljanika-151118/). I nije se ništa promijenilo u i oko IDS-a. Samo je napokon na vidjelo u javnost iskočilo sve prljavo rublje bogaćenja i pljačke.
 
• »Socijalistički realizam, set politički funkcionalnih i, s obzirom na sadržajna rješenja, normativnih pravila oblikovanja, dominirao je umjetnošću bivše Jugoslavije u ranom poslijeratnom razdoblju. Međutim, suprotno navedenoj tezi, on nije netragom nestao odmah nakon prekida političkih veza s bivšim SSSR-om. Organizacija umjetničkog obrazovanja, struktura strukovnih udruženja i sustav godišnjih izložbi, način financiranja likovne proizvodnje, ustroj različitih upravnih tijela i način transmisije njihove moći – još godinama funkcioniraju prema principima što su izravno preuzeti iz sovjetske društvene prakse. Iako su (djelomičnim) ukidanjem administrativnog modela kulture uklonjene i pretpostavke za izravnu ovisnost umjetnosti o volji političkih struktura, »socrealistički mentalitet« – način represivnog ponašanja oslonjen na ideološke argumente koji apsolutizira pojam »idejnosti« kao središnji vrijednosni kriterij podjednako primjenjiv i na umjetničke artefakte i na osobne stavove njihovih autora – susretat će se u jugoslavenskom kulturnom prostoru još desetljećima«, napisala je Ljiljana Kolešnik u Radovima Instituta za povijest umjetnosti 2005. godine, na stranici 308., u tekstu pod naslovom Prilozi interpretaciji hrvatske umjetnosti 50-ih godina. Ovdje možemo samo umjesto riječi "kultura" i "umjetnost" napisati "politika" i vidjet ćemo kako se nismo nimalo odmakli od vremena o kojem piše Ljiljana Kolešnik. I danas, posebice sindikalni čelnici u obrazovanju i kulturi koriste jezične konstrukcije poput "strukovnih udruženja", a profesori na Filozofskom fakultetu nikada nisu napustili socrealistički mentalitet, koji apsolutizira pojam "idejnosti" kao središnji vrijednosni kriterij.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/ljkolesnik-1453887104.jpg
Ljiljana Kolešnik
 
• Uz potporu Ministarstva kulture RH u Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu od 2. do 13. travnja održava se program pod nazivom: “Priprema, pozor… kazalište! Cirkus! Cirkus!”. U sklopu programa, 6. travnja u 11 sati održat će se čitanje slikovnica o “duginim obiteljima” “Rano ujutro” i “Nije vrijeme za igru” u organizaciji Udruge Domino. Tako će među djecom u jednoj od knjižnica Grada Zagreba uz potporu Ministarstva kulture biti promoviran homoseksualan način života i ideologija po kojoj je prihvatljivo da LGBT parovi posvajaju djecu. Slikovnice “Rano ujutro” i “Nije vrijeme za igru” koje propagiraju posvajanje djece od istospolnih parova, u hrvatskom prijevodu objavljene su krajem 2018., a o njima možete pročitati na stranici crol.hr, koja ih reklamira (https://narod.hr/hrvatska/hdz-ovo-ministarstvo-kulture-podrzava-citanje-lgbt-slikovnica-djeci-u-knjiznici-grada-zagreba). Što reći? Sramota je premalo!
 
• Umirovljeni papa Benedikt XVI. napisao je u memoarima da ga nitko nije prisilio na odreknuće, ali tvrdi da je "gay lobi" u Vatikanu pokušao utjecati na donošenje odluka, pišeCorriere della Sera, a prenosi Jutarnji list (https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/benedikt-xvi.-gay-lobi-pokusao-je-preuzeti-vlast-u-vatikanu.-uspio-sam-razbiti-mocnu-skupinu/4488611/). U knjizi Posljednji razgovori ovaj Bavarac papa, prvi papa koji se u 600 godina koji se odrekao dužnosti, piše o postojanju "gay lobija" u Vatikanu. Corriere della Sera navodi da je umirovljeni papa uspio "razbiti tu moćnu skupinu". Za one koji su zaboravili, podsjećamo da je Papu odao sobar u koji je aferi Vatileaks kada je medijima dao Benediktova privatna pisma i dokumente koji govore o korupciji i borbi za vlast u Vatikanu. Iza curenja podataka stajali su prelati koji su željeli diskreditirati Benedikta i prisiliti ga na odreknuće. Udružene gay osoba, koje rade u Vatikanu, imaju prevelik utjecaj na odluke Kurije. Benedikt je ustrajao u tvrdnji da je odluku o odreknuću donio sam i bez pritiska, a Corriere piše da i u knjizi "ponovno niječe bilo kakvu ucjenu ili pritisak" zbog odreknuća 11. veljače 2013. Još je dodao da je bio "iznenađen" kada je 2013. za njegova nasljednika izabran papa Franjo. I ja sam iznenađen i tužan!
 
• Nakon pokojnoga Simona Wiesenthala i živoga Efraima Zuroffa na "našim prostorima" jaše treći prijatelj i zagovornik Srba i neprijatelj i protivnik Hrvata – Gideon Greif. Radi se o izraelskom povjesničaru (Tel Aviv, 1951.) kojega su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik angažirali i platili da laže o srebreničkom pokolju Bošnjaka i trojice Hrvata. Za one koje ne znaju, u Srebrenicu Srbi su sredinom srpnja 1995. ubili i troje Hrvata, a to su: [Rudolf, pok. Aleksandra Hren (1960.), Marko, pok. Marinka Marković (1963.), Anto, pok. Ive Stanić (1930.)]. Vučić i Dodik angažirali su Greifa da potvrdi ne samo srpske laži o srebreničkom pokolju, nego i da nastavi tamo gdje je stao njegov sunarodnjak Zuroff, koji također negira počinjeni srpski genocid u Srebrenici nakon rata. Greif je inače "poznat" i po tomu što izjednačava radni jasenovački logor s njemačkim koncentracijskim logorom u Auschwitzu u okupiranoj Poljskoj. Članovi ove Greifove komisije su još: Adenrele Shinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Roger Bayat iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Giusseppe Zaccaria iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Larens Almarfrens iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije. Novci mogu sve, pa i kupiti lažne „istraživače“.
 
• U zagrebačkom kinu 'Tuškanac' održava se prikazivanje devet filmova srbijanske glumice Milene Dravić. »Program je realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Jugoslavenskom kinotekom i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu«, javlja Hina na „jugoslovenskom“ jeziku. Normalne Hrvate više zanimaju filmovi iz Papue Nove Gvineje nego filmovi neke srbijanske glumice.
 
• Na Veliki četvrtak papa Franjo će u zatvoru Velletri predvoditi pranje nogu zatvorenicima, javljaju mediji. Time još jednom želi poručiti da je papa iz – naroda!
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Pupovčeva »escort dama« i »Ragnar iz Piska« koji laže

hrvatski-fokus

Mjesto vojnom mimohodu u Zagrebu je na Dan državnosti 30. svibnja!

HF

Naš S.O.S.-ed – Nova šansa za Hrvatsku

HF

Za zločine počinjene u Macelju i drugdje do sada nitko nije odgovarao

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više