Hrvatski Fokus
Hrvatska

Laži čelnika IDS-a

Ivan Jakovčić i IDS glavni su idejni inicijatori i krivci za propast Uljanika

 
 
Uljanik je doslovno propao, uništen je, bojim se da se više nema što spašavati. Nema više nikakvu vrijednost, pojeli su ga dugovi. Kada imovina Uljanika ne pokriva postojeće obveze, a rješenja na vidiku nema, onda se nema više što spašavati. A moglo se, samo da je bilo političke volje lokalne i državne vlasti, da nisu privatni interesi prevagnuli ispred javnog interesa. Uljanik točno oslikava stanje u Hrvatskoj na lokalnoj i državnoj razini, gdje se stranački lideri ponašaju kao da im je pobjedom na izborima dano pravo raspolaganja državnom imovinom kao da je njihova osobna, a ne pravo i obveza upravljanja po svim standardima dobrih gospodara na dobrobit svih  građana Republike Hrvatske.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/104463.jpg
Ponašajući se kao da su pobjedom na izborima dobili zemlju u dotu odnosno miraz ili poklon, umjesto obvezu upravljanja, ponašaju se kao gospodari neba, zemlje i ljudi. Poigravaju se ljudskim životima kao pokusnim kunićima, bez imalo grižnje savjesti, donose Zakone koji su suprotni interesima građana (ovršni zakon), uništavaju obitelji, državu i društvo u cjelini. Već je puno napisano na temu Istre i Uljanika, koje se međusobno isprepliću i nadopunjuju, a IDS skida sa sebe svaku odgovornost, po pitanju Uljanika, prebacujući je na Zagreb i Vladu RH, praveći od nas građana maloumnike, koji nisu sposobni razmišljati i donositi vlastite  zaključke. Samo da ih podsjetim na nekoliko primjera da se ne mogu nikako izvući od odgovornosti. IDS treba snositi političku, moralnu i kaznenu odgovornost što je radnike Uljanika doveo do ruba gladi, neimaštine i propasti brodogradilišta nakon 163 godine postojanja.
 
Ni centralna državna vlast ne može pobjeći od odgovornosti, o svemu tome napisala sam cijelu seriju objava, ali idemo redom;
– Lokalna politička elita koju  predstavlja IDS, kao apsolutni gospodar Istre, prvi snosi najveću odgovornost
– IDS-ova je politika u kontinuitetu od osnivanja,  stvaranje i podgrijavanje animoziteta prema državi Hrvatskoj i Zagrebu kao centru vlasti Republike Hrvatske.
– IDS koji vlada Istrom od osamostaljenja Republike Hrvatske, ponašao se kao apsolutni gospodar neba i zemlje Istre. Toliko su se uzoholili da je Boris Miletić izjavio da avioni HV ne će letjeti nebom iznad Istre. Ponašali su se kao da je Istra njihovo vlasništvo, od donošenja Rovinjskih Deklaracija i Statuta Istarske Županije 1994., godine od kojeg je Ustavni Sud ukinuo 18 članaka kao neustavne (N.N.,9/1995.), do Projekta Zemlja Istra iz 1998., po kojemu bi Istra bila federalna jedinica. Zagovarajući neprestano autonomiju, čak do Republike Istre, sa svim obilježjima državnosti, predstavljali su se kao jedini zaštitnici Istre i njenih stanovnika od "zlog Zagreba, od povampirenog ustaštva, tražeći visoke kazne, od hrvatskog pjevača M. P. Thompsona i od klerofašista", samo je nisu zaštitili od njih samih. Ivan Jakovčić i IDS glavni su idejni inicijatori i krivci za propast Uljanika. Nisu jedini, ali su glavni, jer je to njihova ideja i vizija Pule, kao malog Monte Carla, bez brodogradilišta Uljanik u puljskom zaljevu.
 
– Rovareći stalno protiv Zagreba, glasno zagovarajući autonomiju, napadajući Andreja Plenkovića i Vladu RH kada je darovala nekretnine Porečko-puljskoj biskupiji, napadajući i Predsjednicu RH u Pazinu, organiziravši orkestrirano zviždanje Predsjednici, stvorili su od Istre utvrdu u kojoj su bili apsolutistički gospodari, svega živog i neživog. Stvarali su naciju Istrijana sa ciljem nekog budućeg referenduma o autonomiji kojeg je Ivan Jakovčić već zazivao, nakon događaja u Kataloniji. I nakon takve autonomaške i totalitarne politike IDS-ovi čelnici imaju obraza mirne duše lagati u lice cjelokupnoj hrvatskoj javnosti i optuživati Zagreb kao jedinog krivca za propast Uljanika, samo da bi sa sebe skinuli odgovornost. Tako se ovih dana, vezano za Uljanik, čuju svakakve izjave IDS-ovih čelnika po kojima su svi krivi samo IDS nije! IDS nije krojio poslovnu politiku, IDS ima mali udio u vlasničkoj strukturi, IDS nije bio ni blizu članova uprave, IDS nije nikoga postavljao od članova Uprave i sl.
 
Ne radi se u slučaju Uljanika, o utjecaju na poslovanje putem vlasništva, nego kreiranjem politike lokalnog razvoja u kojoj nema brodogradnje , već se sve podređuje turizmu. "Zahvaljujući IDS-u Istra je najrazvijenija regija, Istra više uplaćuje u Proračun, nego što joj se vraća, u Istri vlada tolerancija, suživot i multikulturalnost", ponavljaju svoje mantre IDS-ovci. Kakve prazne riječi, obične parole, koje su postale obične floskule! Istra je sveukupno više dobivala iz Proračuna, nego što je uplaćivala. O toleranciji i multikulturalnosti nema ni t, a ni m. Pokazuju to svaki puta kada je neki događaj koji njima nije podoban. Tu svoju veliku demokratičnost i toleranciju pokazuju i medijskom blokadom svih koji kritički pišu o njima. Tulio Demetlika u Saboru naglasio je kako je zastrašujuće da se cijela jedna regija kažnjava zbog političkih interesa HDZ-a te da zbog ostvarenja tih svojih interesa, HDZ koristi Uljanik kao alat za napad na Istru. Začuđuju optužbe IDS-a, koji centralnu vlast nije htio ni blizu Istre, koji se usprotivio čak i letovima aviona HV-a nad Istrom, da sada proziva Zagreb zbog Uljanika.
 
"Istra je jedina regija koja se svih ovih godina uspjela othrvati pogubnom utjecaju HDZ-a i guranje Uljanika u stečaj doživljavam kao HDZ-ov pokušaj ekonomske destabilizacije Istre”, ustvrdio je Miletić. Nažalost Istru ne treba destabilizirati, Istra se nije uspjela othrvati pogubnom utjecaju IDS-a, jer je IDS zauzeo sve poluge vlasti u Istri, i vlada totalitarno, po principu podobnosti samo za svoje glasače i istomišljenike. Nije HDZ nikada bio na vlasti u Istri da bi je ekonomski destabilizirao, na vlasti je bio IDS, a rezultat njegove politike je Uljanik. I ne samo Uljanik, na mjestu kojega su u GUP-u ucrtani hoteli i marine, nego su u opasnosti i 7 morskih plaža u okolini Pule, koje IDS-ova pulska vlast želi na netransparentan način dati u dugogodišnje koncesije.
 
Ivan Jakovčić poveznica je sprege IDS-a s Dankom Končarom,koji se pojavio kao investitor projekta Brijuni Rivijera, ali do sada se niti  jedna investicija tog mega turističkog projekta nije ostvarila, ni jedno radno mjesto nije otvoreno. Bivša Uprava Uljanika dovela je Danka Končara kao strateškog partnera, nije teško pogoditi po kojoj vezi, kada se zna da je Ivan Jakovčić bio u Nadzornom odboru njegove Arafak Grupe i za to dobio više od 300 tisuća eura ili gotovo 2,2 milijuna kuna. Danko Končar kojeg je čak i Vlada RH, držala kao strateškog partnera Uljanika upravo je odveo u predstečaj i Brodotrogir.
 
Boris Miletić išao je tako daleko u svojoj misiji spašavanja IDS-a, da je optužio  HDZ kao stranku za propast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Zaboravlja Boris Miletić da je IDS sudjelovao u dvije hrvatske Vlade. Prva Vlada Ivice Račana (2000.-2003.) u kojoj je bio Ivan Jakovčić ministar za europske integracije, i u drugojZorana Milanovića (2011.-2016.) u kojoj je IDS imao Ministarstvo turizma, pa je prvi ministar Veljko Ostojić morao odstupiti zbog malverzacija sa zemljištem, a naslijedio ga je Darko Lorencin.
 
Župan Valter Flego u svoj toj agoniji Uljanika, nije našao za sukladnim da Istarska županija pomogne barem s nekim simboličnim iznosom za radnike Uljanika, ali zato župan Flego, nositelj liste Amsterdamske koalicije, sada uoči EU izbora odlučuje se na veliki trošak i kupuje prostor za Klub studenata Istre u Zagrebu između 2,8 i 3,4 milijuna kuna? U ovom momentu kada su radnici Uljanika na rubu egzistencije župan Flego dodvorava se mladim studentima glasačima, jer zna da na Uljanikove radnike ne može računati. Sve za glasove! Ima se! Kupuje se! A za spas Uljanika proziva Zagreb.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Bespridržajna bahatost

HF

Bez ikakve razvojne strategije Hrvatska propada u svim dijelovima

hrvatski-fokus

Plenković se drži one: “Što je više kleveta i laži, vođa nam je miliji i draži”

hrvatski-fokus

Mentalni komunisti još i danas obilježavaju 80. obljetnice Bitke na Neretvi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više