Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Orjunaška čestitka za barba Leku

Potpisuje ju cijela momčad bivših slavnih Hajdukovih nogometaša

 
 
Velika se graja neki dan digla zbog namjere Milana Bandića da Budimiru Lončaru dodijeli Medalju Grada Zagreba za iznimne zasluge u međunarodnoj afirmaciji Hrvatske, ali je nakon negodovanja s raznih strana sam Lončar to priznanje odbio. Sada je, međutim, doživio pravu satisfakciju. Legende Hajduka su mu čestitale 95. rođendan na posebno dirljiv način s izrazima neskrivenog divljenja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/200px-Aleksandar_Rankovic_1.jpghttp://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/Stevan_Kragujevic__Budimir_Loncar__jugoslovenski_i_hrvatski_politicar_i_diplomata.jpg
Aleksandar Ranković Leka i Budimir Lončar Leka
 
Budući da mu rođendan pada na 1. travnja, mnogi su pomislili kako je riječ o prvotravanjskoj šali. Ali nije šala. Čestitku potpisuje cijela momčad bivših slavnih nogometaša: Katalinić, Džoni, Buljan, Bilić, Jerković, Mužinić, Šurjak, Peruzović, Štimac i braća Vujović. Sve je tu, i golman i bekovi i vezni igrači i napadači i neki strateg iz sjene. Nije riječ tek o osobnoj čestitci.
 
Kako je javno objavljena u novinama, i to u Novostima SNV, s kojima je Lončar u posebno prisnim odnosima, postala je javnom činjenicom koja je, stoga, podložna komentiranju. I nije se stalo tek na riječima kurtoazije, već je cijeli sadržaj podulje čestitke napisan tonom političke deklaracije pa i provokacije. Čestitka počinje intimistički sa "dragi barba Leko" pa onda čestitari ističu osjećaj privilegiranosti što su se susretali s njim i što pripadaju zajedničkoj obitelji Hajduka. Među milijunima navijača, kaže se u nastavku, nitko nije bio takvog ranga kao on, šjor Leko, uglednik u svjetskim okvirima, koji je odigrao važnu ulogu u diplomaciji.
 
Budući da se spominje važna uloga u diplomaciji, tekst čestitke mogli bismo dopuniti i sljedećim sadržajem: Iznimno šjor Leko cijenimo vaša nastojanja da do kraja ostanete na braniku Jugoslavije odbivši poziv Franje Tuđmana da se priključite njegovoj avanturi. Pažnje je vrijedna blokada naoružavanja separatista i nacionalista. Bili ste ministrom vanjskih poslova Jugoslavije dok je njezina ponosna armija oslobađala Vukovar, pri čemu vas nije omela ni činjenica da su mnogi navijači Hajduka, zvani Torcida, sudjelovali u bitkama za taj grad.
 
Izniman je i poznati vaš doprinos u borbi protiv kontrarevolucionarnih snaga poslije Drugog svjetskog rata, pri čemu ni vlastitu obitelj niste štedjeli, kao i u borbi protiv neprijateljske emigracije.
 
Za vjerovati je kako mnogi od potpisnika pojma nemaju o političkom profilu "barba Leke“ ili tekst čestitke nisu ni pročitali, već su, kako to često biva, poslužili kao sredstvo manipulacije. Sama čestitka ili deklaracija se nekako uklapa u novi smjer politike kojega su utemeljili Mesić i Josipović u kojemu Lončar, koji im je bio savjetnikom, postaje "in", a Tuđman, čijem spomen(i)ku ne daju mira, "out".
 

Josip Jović, https://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/ad-hoc/clanak/id/597929/cestitka-za-barba-leku

Povezani članci

Ne kažnjavajte hrvatsku reprezentaciju

HF

HVALJEN ISUS I MARIJA!

HF

Prvi lipnja – Svjetski dan mlijeka

HF

Završen jubilarni 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...