Hrvatski Fokus

Potpisuje ju cijela momčad bivših slavnih Hajdukovih nogometaša

 
 
Velika se graja neki dan digla zbog namjere Milana Bandića da Budimiru Lončaru dodijeli Medalju Grada Zagreba za iznimne zasluge u međunarodnoj afirmaciji Hrvatske, ali je nakon negodovanja s raznih strana sam Lončar to priznanje odbio. Sada je, međutim, doživio pravu satisfakciju. Legende Hajduka su mu čestitale 95. rođendan na posebno dirljiv način s izrazima neskrivenog divljenja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/200px-Aleksandar_Rankovic_1.jpghttp://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Stevan_Kragujevic__Budimir_Loncar__jugoslovenski_i_hrvatski_politicar_i_diplomata.jpg
Aleksandar Ranković Leka i Budimir Lončar Leka
 
Budući da mu rođendan pada na 1. travnja, mnogi su pomislili kako je riječ o prvotravanjskoj šali. Ali nije šala. Čestitku potpisuje cijela momčad bivših slavnih nogometaša: Katalinić, Džoni, Buljan, Bilić, Jerković, Mužinić, Šurjak, Peruzović, Štimac i braća Vujović. Sve je tu, i golman i bekovi i vezni igrači i napadači i neki strateg iz sjene. Nije riječ tek o osobnoj čestitci.
 
Kako je javno objavljena u novinama, i to u Novostima SNV, s kojima je Lončar u posebno prisnim odnosima, postala je javnom činjenicom koja je, stoga, podložna komentiranju. I nije se stalo tek na riječima kurtoazije, već je cijeli sadržaj podulje čestitke napisan tonom političke deklaracije pa i provokacije. Čestitka počinje intimistički sa "dragi barba Leko" pa onda čestitari ističu osjećaj privilegiranosti što su se susretali s njim i što pripadaju zajedničkoj obitelji Hajduka. Među milijunima navijača, kaže se u nastavku, nitko nije bio takvog ranga kao on, šjor Leko, uglednik u svjetskim okvirima, koji je odigrao važnu ulogu u diplomaciji.
 
Budući da se spominje važna uloga u diplomaciji, tekst čestitke mogli bismo dopuniti i sljedećim sadržajem: Iznimno šjor Leko cijenimo vaša nastojanja da do kraja ostanete na braniku Jugoslavije odbivši poziv Franje Tuđmana da se priključite njegovoj avanturi. Pažnje je vrijedna blokada naoružavanja separatista i nacionalista. Bili ste ministrom vanjskih poslova Jugoslavije dok je njezina ponosna armija oslobađala Vukovar, pri čemu vas nije omela ni činjenica da su mnogi navijači Hajduka, zvani Torcida, sudjelovali u bitkama za taj grad.
 
Izniman je i poznati vaš doprinos u borbi protiv kontrarevolucionarnih snaga poslije Drugog svjetskog rata, pri čemu ni vlastitu obitelj niste štedjeli, kao i u borbi protiv neprijateljske emigracije.
 
Za vjerovati je kako mnogi od potpisnika pojma nemaju o političkom profilu "barba Leke“ ili tekst čestitke nisu ni pročitali, već su, kako to često biva, poslužili kao sredstvo manipulacije. Sama čestitka ili deklaracija se nekako uklapa u novi smjer politike kojega su utemeljili Mesić i Josipović u kojemu Lončar, koji im je bio savjetnikom, postaje "in", a Tuđman, čijem spomen(i)ku ne daju mira, "out".
 

Josip Jović, https://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/ad-hoc/clanak/id/597929/cestitka-za-barba-leku

Povezane objave

Zabijen zadnji čavao u lijes Partije

HF

Anemični daje potporu antihrvatskim udrugama

HF

Ciklus Nove prirode Mladena Žunjića

HF

Humanitarni koncert u Lisinskom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više