Hrvatski Fokus
Religija

Armenska crkva sv. Gevorga

Crkva Sv. Jurja iz XIII. nalazi se u povijesnom dijelu Tbilisija

 
 
Crkva sv. Gevorga (sv. Jurja) iz 13. st. nalazi se u povijesnom dijelu Tbilisija. Crkva je jedna od najstarijih u gradu i pripada Armenskoj apostolskoj crkvi u Gruziji. Crkva se nalazi na desnoj obali rijeke Kure podno stijene na kojoj je smještena gradska citadela – utvrda Narikala. Crkvu je sagradio knez Umek iz grada Karina (danas Erzurum u Turskoj) koji se je preselio u Tbilisi u 13. st.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Tbilsi1.jpg
Arhitektonski crkva pripada tipu kupolastih dvorana kakve su bile rasprostranjene u Armeniji od 6. st. u kojoj su se pak kupole oslanjale na četiri snažna pilona. Crkvena kupola u Tbilisiju ima dvanaest rubova. U 15. st. u istočnom dijelu crkve je nadograđen zvonik s rotondom. Crkveni zidovi su potpuno pokriveni freskama koje su izradili razni majstori iz dinastije Ovnatanjana, а također Gevorg Bašindžagjan i drugi nepoznati slikari.
 
Ranije je uz crkvu postojao i skriptorij. Najstariji poznati rukopis iz toga skriptorija je Evanđelje koje je prepisano 1304. god. “rukom đakona Hačatura po narudžbini Martirosa, sina Astvacatura”, kako nas informira podatak u tom rukopisu.
 
Tijekom svoje povijesti crkvu su često razarali, ali ljudi su ju uvijek obnavljali i vraćali u funkciju. Poznato je da je početkom 17. st., nakon najezde Šah-Abasa, crkva i njezina okolica bila u rukama Perzijanaca. 1770-ih godina gruzijski kralj Herakli II (1720. – 1798.) vraća crkvu Armencima. Godine 1795. Muhamed-kan (vladao je od 1779. – 1797.) iznutra pali i pljačka crkvu, ali njezina vanjština nije tada nastradala.
Zadnja obnova crkve ostvarena je u razdoblju od 2012. – 2015. god. uz pomoć stručnjaka iz Armenije, Gruzije i Italije.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Anatema – obrana evanđelja i kazna za krivovjerja

hrvatski-fokus

Dominikanac Tomo Vereš o enciklici Lava XIII.

HF

Valja nama preko rijeke prijeći

HF

Božja milost

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više