Hrvatski Fokus
Aktualno

HVAR – Pilat pere ruke

Sudjelovanje Andreja Plenkovića na hvarskoj procesiji »Za Križen«

 
 
Procesija »Za Križen« na središnjem dijelu otoka Hvara vjerska je i tradicija pučke pobožnosti duga 500 godina ili cijelih pola milenija, a uvrštena je u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta. Počinje u noći Velikog četvrtka kada se u župnim crkvama Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske nakon župnikove propovijedi ustroje procesije koje tijekom noći ophode sve župne crkve u navedenim mjestima, i nakon  oko osam sati hodnje u kontemplaciji ili „molitvi srca“ u sam cik zore Velikoga petka – spomendana Isusove muke i smrti vrate križ u polazište odnosno matičnu crkvu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/lavarse-las-manos-poncio-pilatos5B15D.jpg
Nakon uvrjede i poniženja kršćana Istanbulskom konvencijom i destrukcijekršćanske antropologije rodnom ideologijom, Marakeškog sporazuma, krađe narodne volje i prava poništenjem dviju referendumskih inicijativa, kršenja ljudskih prava i demokracije, gaženja slobode i ponosa hrvatskoga naroda itd.; neetičnu i nehumanu društvenu praksu predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nastavio je blasfemičnim odnosno bogohulničkim djelovanjem i svojom nazočnošću povrijedio vjerničke osjećaje i procesiju „Za Križen“ i Muku Gospodina našeg Isusa Krista! Nedostajao mu je u tome samo pobratim u licemjerstvu ministar Lovre Kuščević-Farizej. Pilat pere ruke… (Matej, 27, 24)
 

Erih Lesjak

Povezane objave

Montaža atrakcije NU2

HF

Što slijedi nakon COVID-a? Marburg, ebola ili nešto još gore?

hrvatski-fokus

Miletić zaštićuje talijanske fašiste

HF

I Zoki je odgovoran samo svojoj miloj Partiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više