Hrvatski Fokus
Kultura

Figure glavnih protagonista prizora

Izložba 'Događaji' splitskog fotografa Valentina Bilića Prcića u Galeriji Škola

 
 
Izložba 'Događaji' splitskog fotografa Valentina Bilića Prcića otvorena je u utorak 16. travnja u splitskoj Galeriji Škola. Valentino Bilić Prcić istaknuto je ime splitske i hrvatske fotografije. Od prvih izložaba u drugoj polovini 1980-ih godina njeguje čisti umjetnički izričaj i konceptualni pristup, te prepoznatljivu likovnu estetiku i senzibilitet. Njegove su fotografije uvijek više od onoga što na prvi pogled prikazuju, istovremeno visokih estetskih dosega u promišljanju kadra, kompozicije i tehničke kvalitete.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/VALENTINO.jpg
Serija fotografija 'Događaji', koju autor prvi put predstavlja na izložbi u Galeriji Škola, većim je dijelom nastala u Splitu u razdoblju od 2017. do prvih mjeseci 2019., iako su začetak promišljanja ciklusa bile fotografije snimljene 2012. godine, za vrijeme autorova dužeg boravka u Zagrebu. U najnovijem ciklusu Valentino nastavlja istraživati motive urbane svakodnevice javnih prostora kao dio konceptualno zamišljene fotografske priče.
 
Fotografije su snimljene na način da je prvi plan najčešće treperav, neizoštren, a ponekad su oblici i blago iskrivljeni jer, zanimljivo je spomenuti, velik broj fotografija je nastao za vrijeme vožnje, na mjestu suvozača, i snimljen je kroz prozor ili vjetrobransko staklo automobila. Figure glavnih protagonista prizora, na kojima je fokus, često su „odrezane“, dijelom skrivene ili čak izostavljene iz kadra (kao pas kojeg ne vidimo na kraju zategnute dijagonale uzice koju u ruci drži djevojka na jednoj od fotografija) što naglašava napetost i unutarnju dinamiku prizora, utisak izoliranosti trenutka svakodnevice. Pojedinac, a posebice umjetnik istančanog senzibiliteta, ne može ne osjetiti neuroze i napetosti vremena u kojemu živi te ih na sebi svojstven način izraziti u umjetničkom djelu. Stoga napetost i nelagoda koje se događaju unutar fotografskog prizora u najnovijem ciklusu fotografija Valentina Bilića Prcića, svjedoče ne samo o licu i naličju grada, njegovom urbanitetu i duhu vremena, već i o osobnom, intimnom doživljaju često tjeskobne stvarnosti.” (kustosica Sandi Bulimbašić)
 
Valentino Bilić-Prcić (1967.) školovao se u Centru za umjetnost i kulturu u Splitu, smjer fotografije. Maturirao je 1986.godine na temu modne fotografije. Od 1985.  član je  Fotokluba Split, a od 1987. i član Kinokluba Split. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovni umjetnika Split. Od 2004. do 2005. radio je kao suradnik revije Mila. Godine 2007. bio je koordinator / organizator izložbe i radionice za fotoreportere World Press Photo u Splitu. Do sada je održao brojne samostalne i grupne izložbe. Živi i radi u Splitu.
Izložba je otvorena do 20. 5. 2019.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Pred mostom zategni uzdu

hrvatski-fokus

Što je više duše

HF

Učitelju hrvatskoga jezika

HF

Moj grad

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...