Hrvatski Fokus
Znanost

Arahnolog Narcis Damin

U Zagrebu se čuva njegova zbirka pauka i nedovršen rukopis monografije

 
 
Narcis Damin, prirodoslovac (Senj, 27. X. 1845. – Bakar, 26. VIII. 1905.), nakon školovanja u Senju i Zagrebu kao srednjoškolski profesor prirodoslovnih predmeta predavao je od 1868. u Rijeci i Gospiću, a od 1876. u Bakru (Nautička škola). Osobito se bavio proučavanjem pauka (arahnologija) u Istri i Hrvatskom primorju. Opisao je nekoliko novih vrsta, a napisao je i sistematiku pauka hrvatskih krajeva (Pauci Dalmacije, Hrvatske, Slavonije i Istre, Rad JAZU, 1900., str. 143). Proučavao je i crnu udovicu (Latrodectus tredecimguttatus, Rad JAZU, 1896., str. 126). Objavljivao je u domaćim i inozemnim znan. časopisima na hrvatskom i njemačkom jeziku.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/0000010875.jpg
Kao promicatelj kulturnog života djelovao je u svim narodnim i prosvjetnim društvima u Bakru. Bavio se botanikom i zoologijom, a od 1888. posvetio se arahnologiji. Proučavao je pauke u Istri i sjevernom Hrvatskom primorju te opisao nekoliko novih vrsta, od kojih je jedna nazvana njegovim imenom Attus damini. Pratio je i opisivao razvoj te način i duljinu života, a sastavio je i opširan popis naših pauka. U Zoološkom odjelu Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu čuva se njegova zbirka pauka i nedovršen rukopis monografije o paucima s originalnim crtežima (4. sv.). (v.h.)

Povezani članci

Ljudski život

HF

Kurikul Fizika 2017.sadrži niz proizvoljnih tvrdnji (2)

HF

Pariški sporazum neviđeno je političko priznanje rizika klimatskih promjena

HF

Klimatske “odštete” siromašnim zemljama? Ne tako brzo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...