Hrvatski Fokus
Društvo

Nacionalni povijesni muzej Armenije

Svjedoči o kulturnim vezama Armenske visoravni i zemalja Staroga istoka

 
 
Armenski povijesni muzej je glavni nacionalni povijesni muzej Armenije koji se nalazi na trgu Republike u Erevanu. Muzej je utemeljen 1919. godine prema nalogu sabora prve Republike Armenije. Otvoren je za posjet od 20. kolovoza 1921. godine.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/05/Muzej_Armenija_1_1.jpg
Muzej ima oko 400.000 tisuća predmeta nacionalne baštine koji su raspoređeni u nekoliko muzejskih odjela: arheologija, etnografija, numizmatika, dokumenti. U muzeju su izloženi predmeti materijalne kulture koji su pronađeni na području suvremene i povijesne Armenije, počevši od kamenoga doba do kraja 19. stoljeća. To su oruđa pračovjeka i predmeti koji se odnose na zemljodjelske kulture brončanoga doba: obredna ognjišta, zoomorfno i antropomorfno glineno kiparstvo, male kipove i astralne simbole, šareno ukrašeno posuđe i dr.
 
Armenski povijesni muzej svjedoči o kulturnim vezama Armenske visoravni i zemalja Staroga istoka (Asirije, Hetitskoga carstva, Egipta, Mitanije, Irana, Seleukidske države, Rima, Bizanta). Muzej ima bogatu i unikatnu zbirku brončanih izložaka iz 3. – 2. tisućljeća pr. Kr. Među muzejskim izlošcima su i spomenici moćne države Urartu iz željeznoga doba koja se je nalazila blizu jezera Van na Armenskoj visoravni. Muzej ima bogatu kolekciju starih armenskih moneta iz različitih povijesnih razdoblja. Muzej također predstavlja armensku kršćansku kulturu od 4. do 15. st., arhitektonske, kiparske, lončarske rijetke nalaze iz gradova Ani, Dvin, tvrđave Amberd.
 
Muzej u potpunosti financira država koja je vlasnik muzejskih izložaka i zgrade. Kolekcija se popunjava većinom putem nabave, darivanja, pronalaska starih naselja na području sadanje Armenije. Armenski povijesni spomenici svjedoče o visokoj razini razvoja obrtā, kulture i vjerskih predodžaba.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezani članci

Upozorenja Zlatka Miliše

HF

AFORIZMI – Bolje je…

HF

Hadrijanovi memoari Marguerite Yourcenar

HF

Umro najpoznatiji egzorcist

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...