Hrvatski Fokus
Intervjui

Napokon pripremam monografiju

Monografija će prikazati moj opus sa svim njegovim ključnim elementima, sa svim njegovim karakteristikama

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Duško Šibl, istaknuto je umjetničko ime aktualnog  stvaralaštva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/kola-pelikan_5cfe3e9a8e966.jpg
• Prije nekoliko dana otvorili ste novu samostalnu izložbu u Kastvu.
– Da, izlažem u Galeriji crkvice sv Trojice, vrlo lijep prostor, ima nešto spiritualno. Izložba „Figure u pokretu“ je u okviru Kastavskog kulturnog ljeta, ukupno desetak slika.
 
• Spremate i novu izložbu.
– Izlagat ću uskoro u Varaždinu, u galeriji Zlatni ajngel s fotografom Željkom Koprolčecom, riječ je o zajedničkoj izložbi. Koprolčec je autor niza aktova i on mi je predložio da napravimo zajednički istup, ja sa slikama a on s fotografijama. Izložba je predviđena za početak rujna. Ja bih izložio tom prigodom dvanaest radova.
 
• Pripremate monografiju.
– Da, reklo bi se, napokon. Monografija bi pokrivala cijeli moj opus. Kritrički tekst piše povjesničarka umjetnostri Iva Koerbler, autor fotografija je umjetnički fotograf Goran Vranić, riječ je sto i trideset do sto pedeset  fotografija djela iz moga opusa. Uvrstio bih i odabir tekstova o mojem radu niza uglednih kritičara i povjesničara umjetnosti. Vrlo sam zaokupljen pripremama na izradi monografije. Monografija će prikazati moj opus sa svim njegovim ključnim elementima, sa svim njegovim karakteristikama. Nadam se objavi monografije krajem godine.
 
• Kako ste odabirali djela za monografiju.
– Jednostavno, kronološki i mogao sam odabirati one slike koje imam, naime, za jako puno svojih radova, uopće ne znam gdje su.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/Dusko-Sibl-Large-720x482.jpg
• Selite atelijer iz Dubrovnika u Opatiju.
– Glavni razlog selidbe iz Dubrovnika u Opatiju jest 200 stuba koje vode do atelijera. U Dubrovniku sam sjajno radio, međutim ne mogu pobijediti tolike stube.
 
• Kako napreduje ciklus Crvena pustinja?
– Da, ide, razvija se. Dio je u Kastvu. Napreduje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Novi kolaži u Londonskom ciklusu

hrvatski-fokus

U osnovi mog pristupa slici jest crtež

HF

Presuda koju smo čekali 16 godina

HF

Spirale, Željko Ćurčić i Jure Labaš u Voloskom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više