Hrvatski Fokus
Znanost

Opasna tehnologija 5G

Uvođenje 5G predstavlja pokus na čovječanstvu i okolišu koji se, prema međunarodnom pravu, definira kao zločin

 
 
U veljači 2019. američki senator Richard Blumenthal „spržio“ je predstavnike industrije bežićne tehnologije koji su morali priznati kako „njihova“ industrija nije provela ni jednu jedinu znanstvenu studiju o sigurnosti i zdravstvenim učincima 5G bežične tehnologije. U međuvremenu objavljeno je nekoliko desetaka neovisnih studija koje ukazuju na opasnost bežićne tehnologije 5G jer ona predstavlja značajan rizik za cjelokupan život.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/maxresdefault.jpg
Za vrijeme 'saslušanja' o budućnosti bežične tehnologije 5G i njezinog učinka na Amerikance i gospodarstvo, a koje provodi Odbor za trgovinu, znanost i transport, američki senator Richard Blumenthal izrazio je zabrinutost zbog nedostatka ikakvih znanstveno-istraživačkih podataka o mogućim zdravstvenim rizicima 5G tehnologije. Blumenthal je oštro kritizirao Federalnu komisiju za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC) i američku Upravu za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) – dvije američke, vladine agencije koje su zajedno odgovorne za sigurnost bežićne tehnologije a 'propustile' su provesti i jedno istraživanje o sigurnosti bežićne tehnologije 5G; umjesto toga svoj 'birokratski prst' upiru u industriju bežićne tehnologije. U prosincu 2018. senator Blumenthal i američka predstavnica Anna G. Eshoo uputili su pismo Brendanu Carru, povjereniku FCC-a, zahtijevajući odgovore u svezi mogućih zdravstvenih rizika od strane nove bežične tehnologije 5G.
 
U tijeku navedene sjednice / 'saslušanja' (održano u veljači 2019.) senator Blumenthal kritizirao je Carra zbog toga što nije dao odgovore, već samo ponavlja: „opće izjave FDA-e, koje dijele regulatornu odgovornost za mobitele s FCC-om.“ Blumenthal je također osudio i tvrdnje FDA-e kao „prilično nezadovoljavajuće.“ Tijekom sjednice / 'saslušanja' predstavnika bežićne tehnologije, senator Blumenthal je upitao jesu li proveli istraživanje o sigurnosti 5G tehnologije i mogućih rizika povezanih s radiofrekvencijom i karcinomom, a predstavnici industrije jasno su odgovorili da takva istraživanja nisu provedena. Blumenthal je na kraju postavio pitanje: „Dakle, moje pitanje za vas: Koliko novaca industrija posvećuje podržavanju dodatnih neovisnih istraživanja – ističem neovisna istraživanja? Je li to neovisno istraživanje u tijeku? Je li dovršeno? Gdje ga potrošači mogu potražiti? I govorimo o istraživanju bioloških učinaka ove nove tehnologije.“ Na kraju razmjene mišljenja, Blumenthal je zaključio: „Dakle, uistinu nema istraživanja u tijeku. Mi ovdje na neki način letimo 'u slijepo' što se tiče zdravlja i sigurnosti.“
 
U studenom 2018. američki Nacionalni program toksikologije objavio je konačne rezultate najduže i najskuplje studije o mobitelima i karcinomu tj. raku. Te su studije pronašle „neke dokaze“ o povezanosti s karcinomom, barem kod muških štakora. No, studija se usredotočila samo na rizike povezane s bežićnom tehnologijom i mobilnim telefonima 2G i 3G. A najnovija bežična tehnologija 5G oslanja se na implementiranje tj. postavljanje mnogo novih antena i odašiljača koji će biti mnogo bliže tlu i bliže našim domovima i školama. Stoga je konačni zaključak senatora Blumenthala jedini mogući i ispravan: „Federalna komisija za komunikacije (FCC) do sada nije uspjela na odgovarajući način objasniti kako su utvrdili sigurnost 5G tehnologije.“      
 
Ipak, već postoje desetci dokaza o štetnim učincima bežične 5G tehnologije na zdravlje živih bića. U Nizozemskoj su ljudi krajem listopada i početkom studenog 2018. javljali medijima o ugibanju ptica: „Vrapci padaju s krovova… i čvorci padaju s krovova i drveća…“ Točno, ptice su padale mrtve s krovova i drveća u blizini novopostavljenog 5G tornja u Haagu gdje se ispitivala učinkovitost nove 5G tehnologije. U Australiji je već od ranije poznat slučaj o ugibanju ptica i drugih životinja te njihovom nestanku s područja gdje je uvedena 4G bežična tehnologija. Osobito je poznat slučaj iz australskog područja NARDI, planina NARDI, gdje su bazne stanice i tornjevi nadograđeni s 4G bežičnom tehnologijom: australski botaničar Mark Broomhall zabilježio je egzodus ptica s planine. On je također u svojoj studiji utvrdio da je 70 do 90 posto svih živih bića postalo izuzetno rijetko na području Nacionalnog parka 'Nightcap' ili su potpuno nestali u radijusu između 2 do 3 km unutar izgrađenog kompleksa bežične tehnologije na planini Nardi poznat pod nazivom „Mt. Nardi tower complex“ („kompleks tornjeva na planini Nardi“).
 
Već uvođenjem bežičnih tehnologija 2G i 3G botaničari su otkrivali značajno smanjenje populacije i biološke raznolikosti kukaca te nestanak 27 vrsta ptica. No, nakon postavljanja 4G tehnologije (2012. i 2013.) botaničari svjedoče egzodusu sljedećih 49 vrsta ptica. Slijedeći slučaj također dolazi iz Nizozemske gdje je u Sjevernom Groningenu provedeno testiranje 5G bežićne tehnologije. U blizini testiranja nalazi se Stitswerd – gdje su tamošnji proizvođači mlijeka s pet farmi svjedočili neobičnom ponašanju mlječnih krava koje su u panici bježale, sudarale se jedna s drugom ili udarale u ogradu i dr. I sve to bez vidljivog uzroka a veterinari nisu mogli dati objašnjenje za ovo ponašanje krava. Poznat je slučaj vatrogasaca iz San Francisca koji su izvjestili o iznenadnim i neobičnim zdravstvenim učincima nakon što je u blizini njihove vatrogasne postaje bila postavljena nova 5G bežićna tehnologija. Simptomi su se prvenstveno odnosili na problem pamćenja i konfuziju. Simptomi su nestali tek kada su se vatrogasci preselili u područje gdje nema (još) 5G tehnologije. No, ističe se kako ovdje nije riječ samo o vatrogascima – nego i o ostalima.
 
Znanstvenik Mark Steele, iz Gatesheada u Engleskoj, izvjestio je o ozbiljnim zdravstvenim problemima nakon što je u gradu uvedena nova ulična bežična rasvjeta: pobačaji, mrtvorođenčad, krvarenje iz nosa, insomnia/nesanica, samo su neki od značajnijih simptoma zabilježenih u ovoj zajednici. „Vidimo kako bebe umiru u utrobi jer su ti odašiljači smješteni ispod prozora spavaćih soba. To je humanitarna kriza,“ tvrdi Steele. Ima mnogo sličnih „priča“ točnije svjedočanstava o štetnim zdravstvenim učincima 4G kao i nove 5G tehnologije. No, ovdje nije kraj, jer uvođenjem nove 5G tehnologije tek ćemo se suočiti sa stvarnim hororom ali čiji režiser sada neće biti legendarni Alfred Hitchcock nego pohlepne multinacionalne korporacije povezane s vladama i političarima.
 
Na kraju moram svakako istaknuti da je pokrenut međunarodni apel „Zaustavite 5G na Zemlji i u svemiru“ kojeg je potpisalo do sada više od 100.000 znanstvenika i stručnjaka, organizacija i građana iz najmanje 187 zemalja svijeta. Apel je poslan Ujedinjenim narodima, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji/WHO, Europskoj uniji, Vijeću Europe i vladama svih država. I za kraj samo jedan kratak izvod iz Apela: „Uvođenje 5G predstavlja pokus na čovječanstvu i okolišu koji se, prema međunarodnom pravu, definira kao zločin.“
Cijeli tekst međunarodnog apela možete naći na: www.5gspaceappeal.org uz naglasak da je apel preveden i na hrvatski jezik.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Kinetic architecture 1964.-1990.

hrvatski-fokus

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (36)

HF

ISTINA O CJEPIVIMA – Koronavirus, Covid-19, manipulacije ljudima, zdravlje i alternativna medicina (2)

hrvatski-fokus

Cjepivo za elitu (2)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više