Hrvatski Fokus
Kultura

Zajednički senzibilitet dviju autorica

Izložba „Iza vidljivog“ autorica  Ljiljane Barković i Tihane Karlović u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

 
 
U splitskoj Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, u petak 21. lipnja 2019. otvorena je zajednička izložba „Iza vidljivog“ autorica  Ljiljane Barković i Tihane Karlović, koja obuhvaća radove u mediju grafičkog slijepog tiska u kombinaciji s akvatintom i bakrorezom, te objekte iz stakla.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/IZLOZBA_IZA-VIDLJIVOG.png
Karakter izloženih radova ukazuje na zajednički senzibilitet autorica, koji ljepotu traži u pronalaženju skrivenih detalja što se objelodanjuju tijekom procesa istraživanja medija, odnosno u otkrivanju značaja oslobođenih fragmenata slučajnosti, nastalih intuitivnim stvaralačkim potragama tijekom bavljenja medijem. Upravo kroz posvećenost istraživanja mogućnosti medija grafike ili stakla, na sadržajnoj razini nazire se zajednički afinitet autorica što se očituje u dopuštanju slobodnog afirmiranja konačnih i slikovitih neobičnosti djela. Nadalje, i u otkrivanju novih sadržaja koji procesualno nastaju tijekom istraživanja grafičkog medija Tihane Karlović, te medija stakla u radovima Ljiljane Barković. Pri čemu varijacije nastalih fragmenata i detalja u iskazu radova ukazuju na dopuštanje mnogoznačnosti nastalih fragmenata djela.
 
Serija grafičkih listova Tihane Karlović nastala je kao nastavak istraživanja i grafičkog usavršavanja na poslijediplomskom studiju Interdisciplinarne grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Wroclawu u Poljskoj. Grafike nastale kombiniranjem grafičkih tehnika slijepog tiska i bakroreza, te akvatinte, uz korištenje jedne ili dvije matrice, ukazuju na istraživanja mogućnosti transparentnosti medija papira. Pri čemu je učinak transparentnosti postignut tretmanom izazivanja slojevitosti teksturnih promjena te iskazom različitih razina reljefnosti grafičkih listova.
Ljiljana Barković nakon ciklusa slika naglašena kolorizma, te razvijenih strukturalnosti i dinamizama geometrijskih likova, posvećuje se mediju stakla, u kojima tek naizgled mijenja estetske interese svog stvaralaštva. Objekti iz stakla i drva objedinjeni, drvene su kubusne forme unutar kojih su smješteni „zarobljeni“ kvadratni stakleni fragmenti, nastali fuzijskim topljenjem stakla i staklenog otpada. Igrom slučajnosti, topljenje staklenih fragmenata na uglačanoj površini staklenih ploča kreiralo je efekte grafičkih, biomorfnih, organskih i linijskih struktura različitih debljina, slojevitosti te teksturaličitih razina reljefnosti grafičkih listova. Ljiljana staklom kao materijalom reducira likovni jezik na transparentnost koju lomi te time dopušta materijalu da u interakciji s okolinom stvori nove forme. Njezini objekti od promatrača traže duže promatranje, čime stalnom promjenom kuta gledanja mijenjaju sebe.
 
Tihana Karlović rođena je 1985. u Rijeci. Diplomirala je integrirani diplomski studij teologije i filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, područnom studiju u Rijeci 2010., ali i studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2011. Poslijediplomski studij završila je 2014. na Akademiji likovnih umjetnosti u Wroclawu, Poljska. Radila je kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Dobitnica je otkupne nagrade žirija W. Kozatsky za grafiku u Beču, stipendije Zaklade Adris, Rektorove nagrade za najboljeg studenta Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, stipendije Republike Hrvatske za izvrsnost. Priredila je desetak samostalnih i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Rijeci i Lokvama.
 
Ljiljana Barković rođena je 1980. u Rijeci. Slikarstvo je diplomirala 2008. na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani.  Članica je HDLU-a Rijeka od 2013., HDLU-a Istre od 2015. i HDLU-a (HR) od 2018. Bavi se umjetničkim radom u staklu i slikarstvom. Bila je članica umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeke 2017. i 2018. Završila je dopunsko psihološko i pedagoško obrazovanje za nastavnike na Filozofskom fakultetu u Rijeci, program koji je potreban za rad s djecom i organizaciju  likovnih radionica. Kao umjetnička voditeljica, od 2014. organizira izložbe u galeriji „Cisterna“, u sklopu Zajednice Talijana Mošćeničke Drage. Radi i kao vanjska suradnica – asistentica na slikarskim kolegijima i kolegiju Staklo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. Živi u Mošćeničkoj Dragi.
Izložba se može pogledati do 2. srpnja 2019. godine.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Ivo Đani Maričić o Šegedinu

HF

Vibrirajući elementi koloristički označenih površina

hrvatski-fokus

Hanibal Salvaro izlaže u Heidelbergu

HF

Zakon o hrvatskom jeziku i loša praksa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više