Hrvatski Fokus
Kultura

Franz von Suppé je rođen u Splitu

Osnovno glazbeno obrazovanje dobio je u Zadru

 
 
Franz von Suppé (Split, 18. travnja 1819. – Beč, 21. svibnja 1895.), skladatelji dirigentu drugoj polovici 19. stoljeća bio je jedan od vodećih skladatelja bečke operete. Osnovno glazbeno obrazovanje dobio je u Zadru. Godine 1832. napisao je misu, koju je poslije preradio i 1877. godine tiskao u Beču pod naslovom Missa Dalmatica. Prvu operetu Il pomo počeo je pisati u Zadru, ali je djelo ostalo nedovršeno. Zadarskom filharmonijskom društvu posvetio je nekoliko skladbi, a u Zadru mu je 28. lipnja 1860. godine praizveden oratorij Ex-tremum Juditium za solo, zbor, orkestar i orgulje. Od ostalih djela s Dalmacijom ga vežu opera Das Matrosen Heimkehr, kojoj je radnja smještena na otok Hvar, te Uvertira na dalmatinske folklorne teme u f-molu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/Franz_von_Suppe_1881.jpg
Franz von Suppé, tj. Francesco Suppé Demelli bio je austrijski skladatelj "lakih" opera i kazališne glazbe. Poznat je po svojih 12 opereta u romantičarskom stilu. Roditelji mu daju ime Francesco Ezechiele Ermenegildo 18. travnja 1819. u Splitu, iako u vikipediji piše da mu je otac talijanskih korijena nisam našao to prezime u Italiji. Na stranici Casa paologica iznesen je kao slavni Talijan, autor navodi belgijsko podrijetlo oca bez ikakvih realnih podataka. Obitelj Supe postojala je u Rijeci 19. stoljeća, a u Splitu je vrlo brojna obitelj Zuppa (kasnije se većinom piše Zupa). Otac je bio državni službenik, kao i djed. Majka je Talijanka, Bečanka rođenjem. Proveo je djetinjstvo u Zadru gdje počinje vrlo rano skladati. Podršku je dobio od lokalnog kapelnika i maestra zadarskog katedralnog zbora. Njegova Missa dalmatica je iz ranog stvaralačkoga razdoblja. Kao mladićak učio je harmoniju i sviranje flaute. Prva postojeća skladba  Rimokatolička misa mu je izvedena u Zadru kod franjevaca 1835. Suppé je bio i pjevač dubokoga basa, kao npr. u ulozi Dulcamare u Donizettijevom "Ljubavnom napitku" izvedenom u Sopronskom kazalištu 1842.
 
Pozvan je u Beč od Franza Pokornyja ravnatelja Theater in der Josefstadt. U Beču nakon studija s Ignazom von Seyfriedom i Simonom Sechterom, priključio se kazalištu,isprva bez plaće ali s mogućnošću da prikaže svoje opere. Suppé je napisao stotoine djela za Theater in der Josefstadt kao i za Carltheater u Leopoldstadtu, i Theater an der Wienu. Dao je također i neka stilski markantna djela poput Meyerbeerovih Hugenote sa Jenny Lind (1846.).
 
Suppé je komponirao 30 opereta i 180 farsi, baleta, idr djela. Iako glavnina njegovih opereta ima sjetna raspoloženja,uvertire, navlastito djela "Pjesnik i Seljak" (Dichter und Bauer) iz 1846.) te "Laka konjica" (Leichte Kavallerie) iz 1866. ostala su popularna. Mnoga  Suppéova djela su uporabljena u filmovima, animiranim filmovima, reklamama, itd., te često izvođena u simfonijskim "pop" koncertima. Meke operete se još redovno izvode, kao  BoccaccioDie schöne Galathée i FatinitzaPeter Branscombe napisao je u The New Grove Dictionary of Music and Musicians, da je Suppéova pjesma "Das ist mein Österreich" (To je moja Austrija) druga austrijska himna!
 
Suppé je ostao u kontaktu s Dalmacijom, povremeno posjećujući  Split, Zadar Šibenik. Neka njegova djela su u vezi sa tom primorskom regijom Hrvatske npr. opereta Des Matrosen Heimkehr (Povratak mornara kući) kojoj se radnja zbiva na Hvaru. Kasnije se   Suppé sve više posvećuje sakralnoj (duhovnoj) glazbi. Napisao je Requiem za ravnatelja kazališta Franza Pokornyja, izveden je 22. studenoga 1855. za vrijeme zadušnice g. Pokornyju;  oratorij Extremum Judicum; tri mise, među njima Missa Dalmatica (Dalmatinska misa); pjesme, simfonije i koncertne uvertire. Dvije od  Suppéovih ambicioznijih opera – Boccaccio i Donna Juanita izvođene su u Metropoliten operi u New Yorku, ali bez jačeg odjeka u SAD-u. Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend in Wien (Jutro, podne i večer u Beču)temeljni su motiv u crtićuZekoslav Mrkva, 1959. Bugs BunnyPjesnik i Seljak izveo je Fleischer Studios 1935. crtić Popaj. Film Walter Lantza nominiran za Oscara; uvertiru Lake konjice je rabio Disney 1942. u Mickey Mouseovu crtiću Symphony Hour. Početak Pjesnika i Seljaka je motiv "narodne pjesme" "I've Been Working on the Railroad", publicirane 1894. godine.Uvertiru Lake konjice elektronički je obradio  Gordon Langford u njegovom 1974. albumu The Amazing Music of the Electronic Arp Synthesiser.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Domovina emigranata

HF

Hrvati grade kuće nade

hrvatski-fokus

Ulja i akrili Stipe Ivaniševića

HF

Vlado Tuđa – slikar vedrine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više