Hrvatski Fokus
Religija

Znanstveni dokaz o uskrsnuću Isusa Krista

Antonio Socci: Sindone – Dokaz Uskrsnuća Kristovog

 
 
"Čitava zemlja želi vidjeti Tvoje lice". Ovom rečenicom iz liturgije započinje tajna Sindone. (Sindone – platneni pokrov u koje je bilo uvijeno i u kojemu je sahranjeno tijelo Kristovo). Taj pokrov je sačuvan i putovima sudbine je iz Jeruzalema stigao u maloazijski grad Edessu tadašnje veliko kršćansko središte, da bi s bijegom kršćana pred osmanlijskom opasnošću dospjelo u Konstantinopolj. Iz Konstantinopolja ga je jedan templarski vitez donio u Francusku, u Chamberry. Templar je pogubljen kad je Filip Lijepi izvršio egzekuciju templara. Sindone – pokrov, je iz Chamberryja stigao u posjed talijanske dinastije Savoia. Umberto Savojski je pokrov poklonio Papi. Pokrov se čuva u katedrali u Torinu. Ivan Pavao II. je odredio nadbiskupa torinskog kardinala Severina Poletta za njegovog čuvara.  Pokrov je do sada bio samo u dva navrata prikazan javnosti.
 
Godine 1997. je kapela u kojoj se čuva platneni pokrov pretrpjela veliki požar i platno je bilo oštećeno i dano na restauraciju. Nije samo izvršena restauracija nego su uzorci platna dani na ispitivanje starosti, a zatim su najpoznatiji stručnjaci sudske medicine s najsuvremenijim sredstvima kojima danas sudska medicina raspolaže ispitali platno, krv, i sve drugo sto se nalazilo na platnu. Svi dokazi potvrđuju da je Isus Uskrsnuo i da je platno autentični svjedok tog Uskrsnuća. Platno je čudesno i od 10. travnja do 23. svibnja 2010. može se posjetiti i vidjeti. Na www.sindone.org  se mogu naći svi podaci o sindonu. Posjetiti sindone se može samo uz predbilježbu koja je besplatna i može se izvršiti e-poštom i dobiti ulaznicu. Do 10. travnja se bilo predbilježilo milijun i šesto tisuća ljudi. Kako vidim da toliki interes za jedan izuzetan događaj nije bio nikakva vijest za Hrvate. Dok ovdje imamo znanstveno dokazano uskrsnuće zabavljamo se s tri pitanja o postojanju Boga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/164108512-de236ffd-c3f7-4c44-87cb-8ce7e212ccdf.jpg
Evo što Antonio Socci, jedan od najpoznatijih talijanskih katoličkih intelektualaca i novinara, profesor novinarstva na akademiji RAI piše o Sindonu:
 
Antonio Socci: Sindone: Dokaz Uskrsnuća Kristovog
 
Libero: 11 travnja 2010
"Čitava zemlja želi Tvoje lice". U ovoj rečenici iz liturgije se nalazi tajna Sindone koje nastavlja privlačiti milijune ljudi. To je privlačnost koju Biblija definira kao "Najljepšim od ljudskih sinova". To je lice ovdje "fotografirano" kao čovjek zvjerski izmrcvaren.Sindone je danas samo jedna vijest jer tek danas započinje njegovo prikazivanje. Međutim ta vječna novost dokumentira znanstveno jednu jedincatu vijest – kroz tamu vremena do kraja svijeta – vijest doista važnu: Smrt Sina Božjeg i Njegovo Uskrsnuće koje je poraz same smrti.
 
Da dobro ste pročitali. Jer sindone ne prikazuje toliko samo zvjersko mrcvarenje koje je podnio Isus 7 travnja godine 30 s najsitnijim detaljima koji savršeno odgovaraju priči Evanđelja, nego dokumentira također i Njegovo Uskrsnuće: najvažniju povijesnu činjenicu svih vremena koja se dogodila u rano jutro 9. travnja godine 30. u onom grobu nedaleko od Jeruzalema.Da je Isus živ doista može se provjeriti tokom 2000 godina kršćanskog iskustva s preko tisuće znakova koji su novi život. No samo platno – sindone – u sebi nosi trag upravo Njegovog Uskrsnuća. Što o tom platnu kaže sudska medicina i znanstvena otkrića nastala najdetaljnijim proučavanjem najsuvremenijim i najsavršenijim uređajima. Tim proučavanjima ovo misteriozno platno postaje specijalno "pismo" poslano prije svega ljudima naše generacije jer po prvi puta u povijesti je zahvaljujući modernoj tehnologiji moguće otkriti sve ovo.
 
Što su doista dokazali specijalisti? U sažetku tri stvari:
 
1. Da ovo platno potječe s Bliskog Istoka  iz I. stoljeća, da su ga otkali židovski tkalci i da je pouzdano ovijalo tijelo ubijenog tridesetogodišnjaka (umro od posljedica presude na razapinjanje s dodatkom muka koje se mogu povezati jedino s osobom Isusa iz Nazareta). Platno sa sigurnošću govori da je omatalo mrtvaca i pokazuje "rigor mortis" tijela, tragove krvi na rebru (mrtvačeve krvi) istu ranu na rebru koja je otvorila srce.
 
2. Saznajemo s jednakom sigurnošću da to mrtvo tijelo nije bilo umotano u platno više od 36 – 40 sati jer se mikroskopskom analizom nije otkrio nikakav trag raspadanja / koje nastupa upravo nakon ovog perioda /. Ustvari je Isus – prema Evanđelju – ostao u grobu od petka 18 sati do ranog jutra u nedjelju. U svemu 35 sati
3. Treća činjenica koja najviše impresionira. Ovo tijelo se je – nakon tih 36 sati – provuklo kroz povoj platna – sindone, ali to se dogodilo bez ikakvog fizičkog pokreta samog tijela koje nitko nije pokrenuo niti se samo pokrenulo: kao da je doslovce prošlo kroz pokrov.
 
Kako to sindone dokazuje? O tome govori mikroskopija ugrušaka krvi.O tome piše Barbara Frale u svojoj najnovijoj knjizi: "Ogroman val krvi je prodro u vlakna lana na različitim točkama stvarajući velike ugruške. Kada su se osušili postali su veliki grumeni tvrdog materijala koji je bio vrlo krhak i koji je zalijepio meso tijela uz tkaninu upravo kao da se radi o pečatima od voska. Nijedan od ovih ugrušaka nije slomljen ili oštećen. Ostali su cijeli kao da je tijelo – meso – uz koje su bili zalijepljeni ostalo na svom mjestu."
 
Proučavanje ugrušaka pod mikroskopom otkriva da se ovo tijelo provuklo kroz pokrov / platno / bez ikakvog pokreta kao da je prošlo kroz njega. Ali ovo nije fizičko svojstvo prirodnih tijela. Ovo odgovara fizičkoj karakteristici samo jednog povijesnog slučaja i ovog puta dokumentiranog u Evanđeljima.U njima se opisuje kako se Isus  pojavljuje nakon Uskrsnuća u istom svom tijelu koje još nosi rane na rukama i nogama. To je tijelo od krvi i mesa tako Isus da bi uvjerio svoje da nije utvara jede s njima ribu. Jedino što je njegovo tijelo postiglo nova fizička svojstva – nije više bilo određeno prostorom i vremenom. Može se pojaviti i iščeznuti kad i gdje hoće, može proći kroz zidove. To je proslavljeno tijelo kao što će i naša tijela biti proslavljena nakon uskrsnuća. Ovdje se radi o slučaju sasvim drugačijem od uskrsnuća Lazarovog kojega je Isus jednostavno vratio u život. Uskrsnuće Isusovo – kako izvještavaju Evanđelja i kako dokumentira sindone je glorifikacija tijela koje više ne podliježe fizičkim ograničenjima triju dimenzija nego je početak " novog neba i nove zemlje".
 
Iskustveni dokaz ove misteriozne prisutnosti Isusa je upravo kršćansko iskustvo: Isus nastavlja objavljivati svoju prisutnost među svojima nastavljajući činiti čudesa kakva je činio i prije 2000 godina i još veća.Ali sindone dokumentira na znanstveno još uvjerljiviji način jedini slučaj smrti koji se, prije nastupa raspadanja, vraća u život provlačeći se bez pokreta kroz povoj zahvaljujući novozadobivenim misterioznim fizičkim svojstvima koja mu omogućuju iznenadno dematerijaliziranje i prolaz kroz fizičke prepreke (kao sto je to u ovom slučaju platno pokrova). To je upravo ono o čemu izvještava Evanđelje po Ivanu: Kada su Petar i Ivan ušli u grob kamo su trčali nakon novosti što su je donijele žene, shvatili su da se dogodilo nešto nevjerojatno jer su našli platno točno onako kako je bilo vezano oko tijela ali kao uleknuto jer unutra vise nije bilo tijela. Kasnije, uzevši platno otkrili su i jednu drugu misterioznu stvar, lik. I danas, nakon 2000 godina znanost i tehnika ne znaju reći kako se lik mogao oblikovati. Ne znaju ga reproducirati. Ustvari nema traga boji ni pigmentu. Jedino su vidljivi tragovi gorenja lana, ali se čini kao da se trenutno oslobađa nevjerojatan i nepoznati izvor svjetla koje izlazi iz samog tijela koje je bilo umotano u četverokutnom platnu. (Neobjašnjivo.)
 
Lik koji nije usmjeren isključuje mogućnost primjene nanosa tvari kistom, postiže najveći intenzitet svjetlosti, kao da se iz lica oslobađa više energije i više svjetlosti.Ovo što se dogodilo nije prirodni fenomen ne proizlazi iz dodira jer inače ne bi bilo trodimenzionalno i ne bi se oblikovali oni dijelovi koji zasigurno nisu bili u dodiru s povojem / predio između nosa i obraza/. Danas kompjutori omogućuju ulaženje u trag i drugim detaljima koji su u sindonu a koji svi vode k Njemu: Isusu iz Nazareta. 77 polena od kojih su neki tipični za područje Jeruzalema /kao Zygophilum dumosum koji se nalazi isključivo u okolici Jeruzalema i na Sinaju/, tragovi / na koljenima, peti i nosu/ zemlje tipične za Jeruzalem. Tragovi aloje i smirne koji su koristili židovi pri ukopu. Na kraju su tragovi napisa na grčkom, latinskom i hebrejskom utisnuti na gornjem dijelu platna.
 
Barbara Frale je posvetila knjigu njihovom proučavanju: “ Sindone Isusa Nazarećanina”. Iz utisnutih slova izranja ime Isus, riječ Nazarećanin, izraz “innecem” koja se tiče osuđenih na smrt, zatim vrijeme u kojem se moglo tijelo vratiti obitelji.Frale, nakon najpreciznijih ispitivanja pokazuje da se moralo raditi o birokratskom dokumentu o pogubljenju i ukopu Isusa iz Nazareta. Povijesna činjenica. Događaj koji je sve izmijenio. (Barbara Frale je izvanredno nadareni paleograf – (specijalista za čitanje starih pisama). Radi u Tajnim arhivima Vatikana. Posebni joj je interes istraživanje Sindone – torinskog platna koje je ovijalo mrtvo tijelo Isusa Krista.)
Video prikaz iz 2010. godine, http://www.studiosindone.it/pages/video.php#ost2010
Najnovija forenzička istraživanja potvrđuju autentičnost torinskog platna sindone.
https://youtu.be/E_fSgPQYxkk?t=9
Znanstvenici potvrđuju da je Isus uskrsnuo od mrtvih. Hologram i kvantni skok.https://youtu.be/_voTiCTqv4Q?t=165
 

Tekst Antonia Soccia objavljen u dnevniku “Libero”, 11. travnja 2010. (tekst s talijanskog prevela prof. Kornelija Pejčinović)

Povezane objave

NATO se priprema za rat s Rusijom

HF

Od zablude do krivovjerja

HF

Dan otvorenih vrata Muzeja anđela!

hrvatski-fokus

Uz molitvu i Božju pomoć, rušimo zlo na čelu sa Zoranom Milanovićem

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više