Hrvatski Fokus
Intervjui

Obje se izložbe bave prostorom

Ostajem vjeran svojim omiljenim materijalima, betonu i željezu koji odražavaju mentalno stanje dok radim

 
 
Akademski kipar i akademski muzičar i sokolar, Vitold Košir, doista je rijetka pojava u suvremenom životu, istaknuti je likovni umjetnik, autor iznimnog opusa, profesionalni glazbenik, violist i nadasve zaneseni sokolar.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/vitold_kosir_2.jpg
• Što je novo?
– Pripremam izložbu u galeriji Bačva u društvu hrvatskih likovnih umjetnika.
Ideja izložbe proizlazi iz same zgrade Džamije. Namjera mi je napraviti inverziju kružne arhitektonske strukture. Već i sama galerija oblikom zrcali trg i zgradu. Visoki cilindrični prostor nudi jedinstvenu situaciju – galerija ima samo jedan i to kružni zid. Koncept postava veliki je izazov.
 
• Motivi?
– Ostajem vjeran svojim omiljenim materijalima, betonu i željezu koji odražavaju mentalno stanje dok radim. Željezo daje hladan racionalan okvir. Beton, u prvoj fazi žitak i podložan brzom radu dobro lovi rukopis i u procesu stvrdnjavanja pretvara ga u trodimenzionalni psihogram. U stvarnosti se taj proces nimalo ne razlikuje od građevinskih radova. Vreće s cementom, miješalica za beton, aparat za zavarivanje, kutna brusilica, mistrija, lopatice i gomila dobrog starog „šljakeraja“.
 
• Kada možemo očekivati otvorenje?
– Otvorenje izložbe planirano je za početak rujna, tako da pripreme pomalo ulaze u završnu fazu. Kustos i autor teksta biti će Željko Marcijuš.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/20190721-101854_5d36cc651002d-scaled.jpg
• Vaša prošlogodišnja zagrebačka izložba ostavila je snažan trag.
– Gliptoteka HAZU izložila je moje radove inspirirane glazbom pred točno godinu dana. Bile su to intimne vizije kako glazba IZGLEDA. Skulpture su bile potaknute meni važnim kompozicijama od klasike, jazza, rocka do minimalizma. Šostakovič, Rolling Stones, Esbjorn Svensson trio, Stravinski, Papandopulo, Arvo Part. Poveznica ove dvije izložbe je da se obje bave prostorom, nadolazeća realnim arhitektonskim a prošla onim apstraktnim u kojem postoji glazba a to je – prostor tišine.
 
• Autor ste i skulpture nagrade Propeler Motovuna.
– Motovunski filmski festival je upravo u tijeku i ponosan sam da sam autor nagrade Propeler Motovuna koje MMF dodjeljuje u 4 kategorije. Sama nagrada sadrži četiri vezna elementa – materijal i boja asocijacija su na motovunske zidine, formatom i oblikom knjige prilagođena je katalogu festivala a zaštitni znak je propeler jer ga je Josef Ressel izumio upravo u Motovunu.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Jurica Pavičić od 2000. određuje komu novac

HF

Spirale, Željko Ćurčić i Jure Labaš u Voloskom

HF

Nalazimo se u pat-poziciji

HF

Ratovi 90-ih nisu mentalno završeni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...