Hrvatski Fokus
Hrvatska

Protuhrvatske laži Furija Radina

Kao i čelnici IDS-a niti on, potpredsjednik Sabora (!), ne voli Hrvatsku!

 
 
FURIO RADIN PODPREDSJEDNIK JE HRVATSKOG SABORA ROĐEN U PULI KAO PRIPADNIK AUTOHTONE TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE 1. LIPNJA 1950… JA SAM ROĐENA U ISTOM MJESECU I ISTE GODINE TAKOĐER U PULI, ALI KAO PRIPADNICA AUTOHTONIH ISTARSKIH HRVATA . USPOREDIT ĆU NJEGOVE IZJAVE O ODRASTANJU I ŽIVOTU U PULI I KAKO SAM JA PROŽIVLJAVALA ODRASTANJE I ŽIVOT U PULI
Furio Radin u intervju Večernjem listu od 13. svibnja 2015. godine, koji je vodio Dražen Ćurić, kaže “Bilo je drukčije biti Talijan tada nego danas. U Puli, ali i u drugim istarskim mjestima i Rijeci, mogli ste vidjeti kako svaki dan Talijani odlaze.” Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/premium/furio-radin-nitko-mi-90-ih-nije-prijetio-vjerujem-dijelom-i-zbog-toga-sto-smo-tudman-i-ja-imali-zajednickog-prijatelja-1005154 – m.vecernji.hr
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/H20160922017936.jpg
• Jeste li kao dijete osjetili tihu napetost u poslijeratnoj Istri koju u svojim knjigama odlično opisuje Fulvio Tomizza?
– Bila su dva problema. Jedan je problem bio taj što nismo imali pravo govoriti ono što smo mislili. Drugi problem je što nismo mogli slobodno izražavati svoju kulturu i jezik. To su takve situacije da onda počnete ići u posebne dućane jer u njima možete govoriti talijanski.
 
• Sjećate li se nekog događaja koji je ostavio neku vrstu traume?
– Svakome od nas netko je rekao: “Ti, Talijan i fašist, idi odakle si došao!”. To bi nam govorili oni čije su obitelji u Istru došle prije deset minuta. Naravno da se uvrijedite zbog takve diskriminacije, iako je taj koji vam je to rekao običan idiot.
 
Kako sam i ja u isto vrijeme odrastala s punim pravom mogu komentirati Radinova sjećanja. Dakle točno je to da su pripadnici talijanske nacionalne manjine optirali, odlazili u Italiju, ali iz razloga što nisu htjeli živjeti u komunističkom društvenom uređenju tadašnje FNRJ. Isto tako odlazili su i pripadnici drugih nacionalnosti koji nisu htjeli živjeti u komunizmu. Imam primjer u obitelji, kada je sestra od moje mame sa obitelji otišla u Italiju, jer moj tetak nije htio živjeti u komunizmu! Naravno da se u to vrijeme nije moglo govoriti “što se misli”, ali ne zbog toga što je Radin bio Talijan, već zbog toga što je komunizam bio totalitaran sustav, bez prava iznošenja osobnog mišljenja, a pogotovo koje nije bilo na “partijskoj crti”. Nije bilo slobode riječi,ni slobode udruživanja, jer je PARTIJA bila ta koja je mislila za sve!
 
Dalje kaže Radin „nismo mogli slobodno izražavati svoju kulturu i jezik”, što nije točno. Krenuo je u Talijansku školu u kojoj je njegova mama bila tajnica! Furio Radin ovdje hoće ispasti žrtva ,talijani koji nisu optirali kao bili su žrtve,a nisu! Nisu, jer su imali Osnovnu talijansku školu i Srednju talijansku školu, te Circolo, kao okupljalište, a to je Zajednica Talijana u Puli ! U Circolo smo odlazili na ples i mi ostale narodnosti u gradu. Bilo je to okupljalište mladih cijele Pule, sa živom glazbom i plesom u 70-im godinama prošlog stoljeća!
 
Zajednica Talijana u Puli nalazi se u povijesnom centru u blizini gradskih zidina, a može joj se pristupiti kroz drevna Herculova vrata iz I. st. koja predstavljaju najstariji sačuvani rimski spomenik do današnjih dana. Početkom XX. st., pod vodstvom Ferdinanda Geyera, jednog od najznačajnijih pulskih graditelja, izgrađena je pivnica Stadt Pilsen. Od 1947. godine, kada se broj Talijana u Puli smanjuje, u prostor nekadašnje pivnice smješta se Talijanski dom kulture (Circolo Italiano di cultura), koji je početkom 1970-ih preimenovan u Zajednicu Talijana (Circolo). Do rekonstrukcije i proširenja 1999. godine, pulski Circolo je nudio svoju pozornicu glumcima, glazbenicima i političarima, a svoju terasu i dvoranu plesnoj zabavi, a nakon rekonstrukcije otvorio se gradu novim sadržajima, kao primjerice ugošćivanjem glumaca i dr. sudionika Pula Film festivala. Zajednica Talijana je jedinstvena, neovisna, demokratska i pluralistička organizacija Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji koja izražava političke, gospodarske, kulturne i društvene potrebe. www.unione-italiana.hr
 
Iz  navedenog vidljivo je da pripadnici talijanske nacionalne manjine nisu bili diskriminirani, već je njihov problem bio što nisu htjeli prihvatiti i učiti hrvatski jezik. To odgovorno tvrdim, jer sam ja kao dijete igrajući se sa talijanskom djecom naučila talijanski jezik u ranom djetinjstvu, a isto tako su i oni mogli naučiti hrvatski jezik! Navesti ću noviji primjer primjer, koji je njegov odnos prema hrvatskom jeziku:
“Dana 13. lipnja 2016. održana je sjednica Skupštine Istarske županije.
Nakon izlaganja Furia Radina na talijanskom jeziku, član Ivica Butorac (HDZ) zatražio je službeni prijevod njegova izlaganja.jer u Istri vlada dvojezičnost!
Na taj zahtjev za prijevod Predsjednik Skupštine neprimjereno je reagirao, kao da u Istri svi razumiju talijanski jezik.” Hrvatski jezik je službeni jezik u RH, zar ne bi svi njeni građani trebali znati službeni jezik države u kojoj žive bez obzira što su predstavnici manjine?
 
Furio Radin osjećao se pogođen kada bi mu rekli ”Ti, Talijan i fašist, idi odakle si došao!”, a kako zna iz svog iskustva, svojim političkim djelovanjem umjesto da je takve pojave sprječavao, skupa sa IDS-ovom politikom autonomaštva, on sada takve pojave producira, jer isto to doživljavamo mi istarski autohtoni Hrvati od tzv. Istrijana. Poruke “Vražja te ferata dopeljala priko Učke, hodi nazad priko Učke, Učka je granica Republike Istre itd.” A kada se izjasniš kao Hrvat u Istri, automatski si “ustaša”, a još ako si vjernik onda si “klerofašista”. Bar bi Radin takve pojave trebao sprječavati, jer ga je” traumatiziralo” kada su njemu govorili da je Talijan fašista. Međutim IDS-ovci i Radin još raspiruju i potenciraju istarsku “posebnost”.
 
Zapitan o dr. Franji Tuđmanu Furio Radin kaže: ”Prvi put sam za njega čuo na utakmici Dinamo – Partizan. Mislim da je to bilo 1989. Tada je s razglasa spiker rekao da je na stadionu i dr. Franjo Tuđman. Na semaforu je pisalo Franjo Tuđman i u tom trenutku stadion je eksplodirao. Izgleda da su za njega čuli svi osim mene.
 
Istra nije prihvatila njegov nacionalni naboj jer je drukčija. On je došao u Istru i održao govor na koji su počeli zviždati. Tuđman je rekao: Ako vam se ne sviđa, idite odavde. Ta je rečenica zatvorila vrata njemu i HDZ-u za vijeke vjekova. To su mu zamjerili i Hrvati i Talijani, i Srbi i Crnogorci… Svi živi su mu to zamjerili jer je to rečenica koju u Istri nitko ne smije izreći.”
 
To što je rekao Furio Radin je čista krivotvorina, zlonamjerno tumačenje i zloupotreba riječi dr.Tuđmana, to odgovorno tvrdim poznavajući situaciju u Istri, a to ću i obrazložiti i dokazati. Dr. Franjo Tuđman održao je govor u Pazinu 11. travnja 1990. godine, gdje mu je spremljena klasična sačekuša s plaćenim zviždačima od strane IDS-a. Isto kao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nedavno u Pazinu, isti modus operandi!
 
"IDS je osnovan 14. veljače 1990. godine’ IDS su osnovali autohtonIstrijani kako bi vratili duh svojih predaka koji nikada nisu bili svoji na svome!’ Za logo stranke odabran je zeleni krug sa tri koze koje su predstavljale podjelu Istre na tri djela: hrvatski, talijanski i slovenski. Cilj IDS-a je, među ostalim, ta tri istarska djela ujediniti u euroregijuIstru." A istina je da su IDS preoteli autohtoni Istrijani, od autohtonih Hrvata i registrirali stranku u Zagrebu. Evo kako je to opisao Dino Debeljuh: "Sa Paulettom sam se dogovorio da, ukoliko želimo da prođe „naš“ IDS, moramo održati osnivačku skupštinu čim prije a najkasnije u nedjelju, 14. 2."
 
IDS nije sudjelovao na prvim parlamentarnim izborima 22. travnja 1990., proglasio te izbore nedemokratskim i članstvu je preporučio da glasuju za SKHSDP. Tada se IDS se zalagao za “konstituiranje Jugoslavije kao demokratske i legitimne federacije”. U isto vrijeme osnovan je i Pokret za Jugoslaviju u kojem su bili bivši pripadnici JNA ,koji je sabotirao izbore, bacali su po Istri letke iz zrakoplova protiv samostalnosti Hrvatske ,a na istoj antihrvatskoj je političkoj platformi bio kao i IDS. To je bio motiv da se dr. Franji Tuđmanu priredi klasična sačekuša i da ga se onda optuži, kao što ga optužuje Furio Radin, da njegove ideje ne prihvaćaju građani Istre. Isto se ponovilo svakom tko je došao u Istru! Da podsjetim na napad na Vladu Gotovca, čemu sam svjedočila, pa najnovije na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. u Pazinu! To je sve u režiji čelnika IDS-a, koji ne priznaju Hrvatsku i dan danas i to su pokazali u Umagu kada su SDP i HDZ uz potporu Živog zida donijeli odluku ”Velika zamjena ploča u Umagu:Franjo Tuđman dobio prvu obalu u Istri! Odluku donijela koalicija SDPa, HDZ-a i Živi Zid,IDS ih sve napao” nije glasovao. A Furio Radin sve to veoma dobro zna i bolje od mene! http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-zamjena-ploca-u-umagu-franjo-tudman-dobio-prvu-obalu-u-istri-odluku-donijela-koalicija-sdp-a-i-hdz-a-podrzao-ih-i-zivi-zid-ids-ih-sve-napao/6569346/
 
Furio Radin poznat je kao hrvatski saborski zastupnik talijanske manjine i predsjednik odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Smatra se jednim od najdugovječnijih saborskih zastupnika koji je radio i na obilježavanju 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije.
 
Radin je u Saboru aktivan od 1992. godine. Godinu kasnije postaje član Županijske skupštine Istarske županije i ostaje na toj poziciji do 2001. 2000. godine postao je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. 2011. učlanjuje se u IDS – Istarski demokratski sabor. Kao predsjednik odbora za ljudska prava osobno odlučuje o kojim će se predmetima raspravljati tako da pojedini predmeti nikada ne dođu na red. Tad mu je bio potreban samo jedan glas jer je bio jedini zastupnik talijanske manjine, ali je ipak dobio 3067 glasova. Poznat je po sukobu s Damirom Kajinom, bivšim članom IDS-a. Za vrijeme lokalnih izbora za župana Istarske županije. Radin mu je rekao da ne može računati na glasove talijanske manjine jer ne zna „ni dvije riječi talijanskog“. Kajin ga je optužio da je „etnički fašist“. OPS, ne zna talijanski ,kao da svi u Istri moraju znati talijanski? (https://www.vecernji.hr/enciklopedija/furio-radin-18212 – http://www.vecernji.hr). Sukobio se i s Hasanbegovićem jer ga je ovaj optužio da je reketario Vladu kako bi izvukao novac iz Ministarstva kulture. Hasanbegović je tada rekao da smatra da manjine ne bi trebale biti zastupljene u tom ministarstvu. Savjetnik predsjednika Josipovića, Siniša Tatalović, predložio je da treba ukinuti posebnu izbornu jedinicu za manjine te da njihovim predstavnicima treba oduzeti pravo glasovanja što se tiče proračuna i povjerenja vladi. Furio Radin to je odbio uz riječi da bi tada predstavnici manjina bili samo zastupnici za otpad.
 
Radin je bio zamjenik člana izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a i član Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Član je novinske izdavačke kuće talijanske manjine Edit koja izdaje popularan list La voce del popolo. U sklopu održavanja talijanskog Dana Republike 2014. godine, Radin je primio priznanje Red talijanske zvijezde, s počasnom titulom “Cavaliere di Gran Croce” (vitez od križa). Događaj o kojem se najviše pisalo bio je kada je Furio Radin najavio posjet Gianfranca Finija, “reformiranog fašistu” 21. rujna 2010. godine na 90. obljetnicu Mussolinijevog posjeta Puli. E to je zanmljivo,jer se Radin uvijek izjašnjava kao ljevičar na poziciji antifašizma ,a pozvao je Gianfranca Finija u Hrvatsku. Ne samo u Pulu, već i u Rijeku i Zagreb, „antifašistički“ Zagreb. Bio je to službeni posjet premijerki Kosor koji je bio veliko iznenađenje za Hrvate s obzirom da se radi o političaru koji je prije toga više puta iskazao teritorijalne pretenzije prema Istri, Rijeci i Dalmaciji.
 
Ono što je još  zanimljivije, Furio Radin se, naime, više puta u javnosti negativno osvrnuo na lik i prošlost ministra Hasanbegovića, te naglasio da je nemoguća suradnja s čovjekom takvih stavova. No, zato je bilo itekako moguće primiti bivšeg neofašistu Finija koji ima stotinu puta goru prošlost (i sadašnjost) od Hasanbegovića, i to točno na dan 21. rujna kada se navršilo 70 godina od Mussolinijeva posjeta Puli! Još je interesantnije, a što se vidi u više nego zanimljivom i aktualnom donjem pismu, da se Radin do sada susretao i sa drugim poznatim talijanskim neofašistima!
Prenosimo živopisni apel koji je tih dana hrvatskoj javnosti i Furiu Radinu napisao novinar Armando Černjul, a zbog izuzetne zanimljivosti i brojnih javnosti nepoznatih podataka prenosimo ga u potpunosti: „Pod naslovom “Fini: Sara festa a Pola. Radin, per noi italiani suo passato non conta”, najavila je agencija ASCA posjetu Gianfranca Finija, predsjednika Donjeg doma talijanskog parlamenta Puli, ne spominjajući glavni grad Hrvatske Zagreb, očito i oni ushićeni dolaskom visokog gosta u najveći istarski grad, nijednom riječju ne spominjajući da je bio neofašistički lider političkih stranaka MSI-DN i Alleanza Nazionale. I dok Fini, ističe da će u Puli biti fešta, saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Radin, čini se, ne srami se svoje izjave koju je dao navedenoj agenciji. Kajin ga je optužio da je „etnički fašist“. (https://www.vecernji.hr/enciklopedija/furio-radin-18212 – http://www.vecernji.hr)
 
– Bit će to povijesni susret – istaknuo je Radin koji pojačava prirodnu vezu između Italije i tzv. “rimasti” (Talijani koji su ostali u zemlji gdje su se rodili – op. A.Č.) poslije pedeset godina ravnodušne krivnje od strane Rima prema Talijanima u Istri, Rijeci i Dalmaciji, piše ASCA. – Finijev položaj i dužnosti u prošlosti ne računamo. Mi Talijani iz Istre, Rijeke i Dalmacije smo sretni da po prvi put u našu Zajednicu Talijana u Puli ugošćujemo predsjednik Donjeg doma talijanskog parlamenta, veli dalje Radin. Ovo sve neće iznenaditi one koji poznaju političko djelovanje političara Radina, inače završenog psihologa i sociologa, pa ga stoga ne treba podcjenjivati, jer je kao takav uvijek vodio računa ponajprije o sebi i svojoj karijeri, poglavito o novcu kojega obimno prima u Hrvatskoj i Italiji. Ali, namjera mu je da ide dalje i dobije što veća primanja, dakako od poreznih obveznika iz dviju zemalja. Premda je uvijek tvrdio da je ljevičar to se ne može reći za političara koji već dobrano vrijeme koketira sa talijanskim neoiredentistima i postfašistima, nego ih uzdiže, sada primjerice poslije Giorgija Almirantea, najsposobnijeg i najlukavijeg predstavnika novog talijanskog postfašizma.
 
Tomu dodamo da se Radin dosad susretao i vodio razgovore s neofašistima tipa Roberto Menia, Lucio Toth (bivši sudac i senator, neoiredentist velikog kalibra), Renzo de Vidovich (neofašistički senator i direktor lista Il Dalmata u Trstu) i drugima kojima su uvijek bila puna usta da su Istra, Rijeka i Dalmacija ukradene Italiji i poklonjene Jugoslaviji, dakle Hrvatskoj i Sloveniji! Nije bilo to dovoljno, pa se kolaboracionist i amico neofašistona odlučio pozvati nikoga drugoga nego Gianfranca Finija! I to pred očima “antifašista” istarskog župana Ivana Jakovčića, Damira Kajina, gradonačelnika Pule Borisa Miletića, (ne želim spominjati čelnike HDZ-a, SDP-a i drugih stranaka jer oni slušaju direktivu iz Zagreba!), predsjednika Saveza udruga antifašističkih boraca Istarske županije Tomislava Ravnića, koji je, ako ništa drugo, barem izjavio da Gianfranco Fini u Puli nije poželjan. No, to nije dovoljno jer se očekivalo da će Predsjedništvo SAB-a IŽ dati oštro priopćenju o Finijevoj posjeti Zajednici Talijana u Puli.
 
Nema dvojbe da je čelništvo SAB-a IŽ i udruge antifašističkih boraca Pule u potpunosti zakazalo i ne mogu se njihovi čelnici izvlačiti kako je ovo Finijeva posjeta Zajednici Talijana u Puli, a ne gradu Puli. Pogotovu što velik broj preživjelih partizana, Hrvata i Talijana iz Istre, ne samo da su izrazili negodovanje zbog dolaska fašista Finija u Zagreb i Pulu, nego da bi onoga tko ga je pozvao trebalo javno osuditi, a nisu se baš lijepo izrazili o čelnicima svoje organizacije. E to je potpredsjednik Hrvatskog Sabora ,koji je isto tako oštro osudio postavljanje i premještanje Ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu!
 
“Skidanje ploče HOS-a s ustaškim pozdravom Za dom spremni u Jasenovcu i njezino postavljanje u Novskoj je katastrofa i to nije rješenje nego odgađanje rješenja na 10 kilometara. Nisam očekivao odluku da se ploča HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ seli nego sam očekivao da će se pozdrav skinuti, a ploča sa imenima onih koji su poginuli braneći Hrvatsku ostati”, izjavio je Radin za Hinu. Preseljenje ploče sa spornim pozdravom, kaže, otvorili je više novih pitanja nego što je ponudilo rješenja. “Bilo bi bolje da smo zajedno kao koalicijski partneri svi skupa tražili neko rješenje koje isključuje sporni pozdrav ‘Za dom spremni’”, ističe Radin. Znači da Radinu fašisti ,crnokošuljaši iz Italije sa kojima surađuje NE SMETAJU, DAPAČE,a poklič “Za dom spremni ” mu jako smeta! Kojeg li licemjera i nedosljednog čovjeka!
 
Udruga dr. Ante Ciliga iz Pule u priopćenju za javnost kojega potpisuje njihov predsjednik Ninoslav Mogorović piše: “Furio Radin, kao zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, već godinama vodi otvoreni, katkad više ili manje zakulisni, podmukli ‘rat’ s Republikom Hrvatskom glede njezina suvereniteta u Istri. Da, upravo tako – on se naime ne bori za manjinska prava talijanske nacionalne manjine već sustavno radi na ukidanju bitnih odrednica državnog suvereniteta RH na svojem teritoriju ponašajući se pri tome kao da je Istra neki kondominij Republike Hrvatske i Italije, a ne neotuđivi i integralni dio hrvatskog državnog teritorija! Pri tomu ima podršku ‘pragmatičkih’ političara iz IDS-a koji su spremni, za svoje mandate u Saboru i vlast na lokalnoj razini, dakle čisto materijalne kategorije, odreći se svojeg nacionalnog identiteta baš kao i dovesti u pitanje Ustav RH odnosno prerogative hrvatske državnosti koji su istim definirani.”
 
“U njegova ‘ostvarenja’ spadaju i nonsensi koje je uspio progurati u Istri, a kojih se nigdje na svijetu ne može pronaći. Tako npr. nema države na svijetu koja dozvoljava nacionalnoj manjini da u općinama i gradovima, gdje su one u većoj ili manjoj mjeri zastupljene, bude izvješena zastava njihove matične države na objektima koje koristi lokalna samouprava i to punih 365 dana u godini. Isto tako da tijela državne vlasti, kao npr. policija, ima dvojezičnu ploču na ulazu. U Puli se mnogim starijim Istranima smrači pred očima kada ulaze u zgradu PU Istarske gdje uz hrvatski naziv te institucije moraju pročitati Questura jer ona je bila simbol dugogodišnje talijanske okupacije, hrvatske nacionalne i ljudske obespravljenosti, podcjenjivanja i mučenja – jednom riječju fašističkog (i ne fašističkog) talijanskog krvavog terora u Istri. Zastava, grb i himna su ustavne kategorije koje simboliziraju suverenitet nacionalne države. Zbog čega se to ne poštuje u Istri? Zar odgovorni političari u RH to ne znaju? Uz to postavlja se pitanje (ne) poznavanja hrvatske povijesti što je poražavajuća činjenica kod većine hrvatskih političara. Naime, Italija je u Istri bila nazočna jedino kao okupaciona sila i to u vrlo kratkom povijesnom razdoblju, 1918. – 1943. godine. Prije toga ona nikada nije Istrom vladala, niti je po broju stanovnika bila većinski ‘talijanska’, sve da je ta politička nacija i postojala prije više od 200-injak godina, a kao država čak ni toliko. Po kriterijima velikotalijanske iredente to naravno nije tako, ali je i tome usprkos to neupitna povijesna činjenica!”
 
Piše pukovnik HV Branko Kakarić na portalu Dnevno hr http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/pukovnik-kakaric-ostro-sljedece-stvari-o-furiu-radinu-morate-znati-934896/“Postavlja se pitanje što Furio Radin (i anacionalni IDS) želi postići s talijanskom državnom zastavom koja 365 dana u godini visi na zgradama općina i gradova zapadne obale Istre te onim Županije istarske, a na državne blagdane načičkane i na mnogim drugim mjestima uz onu hrvatsku? Što to Talijani u Istri time ‘dobivaju’ kao manjina? Istovremeno bi se trebalo pitati što tim činom u Istri dvotrećinski hrvatski narod gubi na dijelu svojeg suverenog državnog teritorija! Zar ne? Furio Radin bi se trebao upitati, kao savjesni građanin RH, i kao potpredsjednik Sabora, zbog čega se na mnogim mjestima u kojima je uvedena dvojezičnost ona ne poštuje i to na štetu većinskog hrvatskog naroda? Zbog čega se dvojezičnost kod imena ulica, trgova i naselja u mnogim gradovima i općinama Istre pretvorila u jednojezičnost – onu talijansku? Mjesto Bale su u tom pogledu najiritantniji primjer, ali i svugdje drugdje ima na stotine takvih i sličnih primjera! Tako npr. u Balama postoji osam ulica koje su nazvane po svecima koji nemaju hrvatsku inačicu. Sve da smo mi Hrvati pogan narod, što naravno nismo, takvo što je nedopustivo. No, državne institucije RH baš kao i Ustavni sud o tome ‘mudro’ šute već desetak godina. U tom mjestu je ostala jedna jedina ulica koja se zove po nekom netalijanu, po Mati Baloti (naravno ne po Miji Mirkoviću – Mati Baloti), ali i ona je samo ‘talijanska’ jer se zove Ulica/Via Mate Balota, a ne Mate Balote ili Balotina ulica! Vladimir Nazor i Veli Jože su nestali iz većine istarskih gradića! U Puli su promijenjena imena ulica u središtu grada prema stradariju iz 1923. godine (!?) dakle iz vremena talijanske okupacije! Tko u tome gradu traži Zlatna vrata neće ih naći. U Rovinju nema više ulice 9. rujna!? Zašto? Ali zato ima ulica koje su nazvane po velikotalijanskim iredentistima pa čak i fašistima i to svugdje, pa čak i u Pazinu!?
 
Kino Zagreb u Puli se danas zove kino Valli po talijanskoj glumici Alidi Valli, koja je glumila i u promidžbenim fašističkim filmovima i koja je navodno bila priležnica njihovog Ducea!? Zbog čega? Zar zbog manjinskih ‘prava’? Gospodin Radin bi, ako ima imalo samo poštovanja, ljudske i nacionalne tolerantnosti, morao znati gdje je granica kada se treba stati sa traženjima takvih ‘prava’ za Talijane u Istri koja istovremeno znače oduzimanje i/ili ukidanje temeljnih nacionalnih i ljudskih prava drugima, u ovom konkretnom slučaju prije svega nas Hrvata! On ne bi smio nastavljati politiku ponižavanja i vrijeđanja dostojanstva hrvatskog naroda u Istri koji prema pripadnicima talijanske manjine nema nikakvih predrasuda naprotiv, mirno i složno živimo i ne pravimo nikakve razlike, a kamoli one koje bi imale i primjesu diskriminacije. Mnogi su i rodbinski povezani, a međunacionalnih ekscesa sa Talijanima gotovo da i nije bilo posljednjih dvadesetak godina. Prema tome red je na F. Radinu da preispita sebe i svoju ‘borbu’ za prava talijanske manjine u Istri kako ta ‘prava’ ne bi dovodila u pitanje i ugrožavala prava većinskog hrvatskog naroda. U protivnom treba biti svjestan da će morati snositi punu odgovornost za sve moguće negativne posljedice narušavanja izuzetno kvalitetnog suživota između Talijana i Hrvata u Istri.”
 
Silvano Zilli bavio se i imovinskom karticom Furija Radina i ustvrdio da je “Prateći imovinsku karticu Furija Radina s godinama se uočava značajno poboljšanje imovinskog statusa. Tako se primjerice usporedbom kartica prema podatcima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH prije i nakon 2008. godine može zaključiti da je zastupnik Furio Radin bogatiji za 245.000,00 kuna.
 
Osam zagarantiranih mjesta u Saboru daje manjincima veliku i izborno neopravdanu moć odlučivati o Vladi i njezinom predsjedniku, te vezano uz to, o svemu što se tiče političkog života i hrvatske svakodnevnice. Time se, također, hrvatski državljani koji nisu pripadnici nacionalnih manjina dovode u diskriminatoran položaj sa samo jednim „važećim glasom“, a država Hrvatska i nova Vlada postaje sredstvo potencijalnih mučnih pregovora, pa čak i ucjena. Također hrvatski državljani u svijetu prisiljeni su svoje ustavno biračko pravo ostvarivati na iznimno diskriminatoran i ponižavajući način. U inozemstvu je osiguran mali broj biračkih mjesta i birači najčešće moraju stotinama kilometara putovati kako bi ostvarili svoje pravo. Uz to moraju se i registrirati za svaki izborni ciklus. Ranije se predlagalo da se za XI. Izbornu jedinicu uvede dopisni sustav glasovanja, ali to još uvijek nije omogućeno.
 
Vijećnik u Vijeću talijanske nacionalne manjine Županije Istarske Maurizio Zennaro u javljanju u Bujicu iz Poreča, iznio je cijeli niz optužbi na račun Furija Radina: “Nitko, pa ni Furio Radin nema pravo uzeti sebi monopol nad jednom cijelom manjinom, u ovom slučaju talijanskom. On je naš predstavnik u saboru već 25 godina i u tako dugom vremenu stvorio je jedan svoj osobni režim. To se naročito vidjelo tijekom zadnje predizborne kampanje. Upozoravali smo da je u sukobu interesa, no institucije države do danas se o tome nisu očitovale… Talijanska unija na čijem je čelu, dobiva silni novac iz proračuna, a njegova izvješća su poprilično netransparentna. Talijanska unija je izdavač La Voce del popola i taj bi list trebao pratiti aktivnosti svih Talijana, no u potpunosti je pod kontrolom Radina i u službi stvaranja njegovog kulta ličnosti! Zbog njega sam imao i velikih neugodnosti u kampanji, a ministar Hasanbegović mu se zamjerio kada je zbog sumnji u netransparentno trošenje novca, smanjio sredstva iz Ministarstva kulture namijenjena izdavačkoj kući Edit i La Voce del popolu. Zato je Radin sada protiv njega! A nije nikakva tajna da se tamo nanamjenski trošilo i da je bilo afera s karticama i nepotizma…”, iznio je zabrinjavajuće podatke Zennaro.
 
Manje je javnosti poznata činjenica da je Radinova supruga mr. sc. Helena Štimac Radin ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. To je i bio predmet trgovine da bi Furio Radin postao potpredsjednik Hrvatskog Sabora! Čovjek koji Republiku Hrvatsku nikada nije htio ,niti prihvatio potpredsjednik je Hrvatskog Sabora! Koji apsurd? ”Jesu li neki hrvatski dužnosnici politički prolupali ili su u vlastitoj zemlji kapitulirali pred talijanskim postfašistima? Radi li se o odgovoru na prvo ili drugo pitanje, svejedno, jer činjenica jest da su postfašistički gradonačelnik Rima Giovanni Gianni Alemanno i pročelnica za prosvjetu Grada Rima Laura Marsilio s dvjesto učenika rimskih srednjih škola pohodili Trst, Rijeku i Pulu, a putovanje su nazvali putovanje u istarsko-dalmatinsku civilizaciju. Putovanje je trajalo od 2. do 15. veljače, a Dalmaciju putnici nisu ni vidjeli. Cilj im je bio da se na licu mjesta upoznaju sa žrtvama fojbi i egzodusom Talijana. Međutim, ono što u tome zaprepašćuje jest činjenica da je esdepeovski gradonačelnik Zagreba Milan Bandić doputovao u Rijeku kako bi se rukovao i razgovarao s Alemannom, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, također esdepeovac, organizirao je primanje za rimskoga gradonačelnika, koji je bio i gost Zajednice Talijana u Rijeci. Gosta iz Rima u Puli je primio i IDS-ov župan Istarske županije Ivan Jakovčić.
Nikoga više ne iznenađuje da su Furio Radin i njegov mlađi brat Fabrizio, dogradonačelnik Pule i predsjednik Zajednice Talijana, sinovi bivšega novinara i komunista, bili s gradonačelnikom Alemannom, jer su se oni prije više godina skompali s talijanskim neoiredentistima i neofašistima. Pogotovu se to može reći za Furija Radina, saborskoga zastupnika i predsjednika Talijanske unije, krovne udruge Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji, koji je ne tako davno izjavio da su u fojbe bačeni nevini ljudi. Isti taj ujedno je najviše učinio da se Talijansku uniju, koja je stvorena u antifašističkom duhu u vrijeme Drugoga svjetskog rata, približi onima koji u Italiji već šezdeset godina pljuju najprije po Jugoslaviji i Titu, a od 1992. po Hrvatskoj, i predsjednicima Tuđmanu i Mesiću.
 
Primjerice, kad je autor ovoga teksta prigodom otvaranja preuređenih prostorija Zajednice Talijana u Puli 2000. u jednom hrvatskom listu objavio da su na svečanosti bili brojni talijanski neoiredentisti, Predsjedništvo Talijanske unije dostavilo je uredništvu lista dopis u kojem se vrlo oštro kritizira novinar za kojega se među ostalim tvrdi da svojim pisanjem ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Italije. Pritom su zahtijevali da se njihov dopis ne objavi u listu. Predstavnici Talijanske unije, osobito predsjednik Skupštine Furio Radin, nastavio je harangu protiv novinara koji je više puta otkrio njegovu suradnju s talijanskim desničarima, a pogotovu s neofašistima. Vojko Obersnel, Furio Radin i Giovanni Gianni Alemanno”
Napisao je Armando Černjul!
http://www.matica.hr/vijenac/391/socijaldemokrati-s-postfasistom-alemannom-3672/
I sada je taj i takav čovjek predjednik Hrvatskog Sabora? I opet ponavljam i sada je taj i takav čovjek podpredsjednik Hrvatskog Sabora?
 
ZAKLJUČAK
 
Da razjasnim, Istra je zavičaj i autohtonim Talijanima i Hrvatima i manjim dijelom  Slovencima! U Istri vlada suživot između Hrvata i talijanske manjine,samo što taj suživot politika IDSa zlorabi  i kvari za svoje parcijalne interese! Jer zavadi ,pa vladaj i danas uspijeva ,pa IDS svojom politikom stvaranja neke nove”nacije Istrijana “stvara razdor među stanovništvo,u svrhu postizanja što veće autonomije i eventualnog odcjepljenja od RH., a i na taj način sakrivanja i prikrivanja kriminalnog načina bogaćenja IDSovih čelnika!
 
Istra  kroz povijest prošla dva velika egzodusa u kojima se promjenila struktura stanovništva. Prvi se zbio nakon 1. svjetskog rata, kada je Italija Rapallskim ugovorima 12. studenog 1920. godine dobila Istru, Kvarnerske otoke i dio Dalmacije. Iz Istre se iselilo stotinjak tisuća Hrvata po profesoru i akademiku Petru Strčiću, koji nisu htjeli živjeti pod talijanskim fašizmom, dio u prekomorske zemlje, a dio u Jugoslaviju i to u Zagreb i Osijek. U obitelji imam primjer ovog egzodusa, kada je djed mog supruga iselio najprije u Ameriku, pa se vratio, ali ne u Istru, već u Višnjevac kraj Osijeka. Tek se 1949. vratio u Istru i tu je umro u svojem zavičaju.
Drugi veliki egzodus zbio se nakon 2. svjetskog rata kada je iselilo od 150 DO 200 tisuća, ljudi. Točna brojka se vjerojatno nikada neće saznati. Nisu među njima bili samo autohtoni Talijani ,već i velika većina onih koje je Mussolini naselio kada je dobio Istru! Ti optanti ili esuli organizirani su u Italiji ,ustanovljen je i Dan sjećanja na egzodus 10. veljače ,kada se okupljaju i žaluju za “našom zemljom, la nostra terra”
Republika Hrvatska je donijela Zakon o naknadi imovine oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine još 1992. godine i mnogo je njih podnijelo zahtjev za povrat  imovine,po dostupnim podacima njih oko 3000.
Sve to i Furio Radin veoma dobro zna i koristi za provođenje svoje politike majorizacije Talijana u Istri na račun Hrvata i ostalih narodnosti! A po zadnjem popisu 2011. godine je struktura stanovništva 2011.:
Hrvati 142.173 (68,33 %)
Talijani 12.542 (6,03 %)
Srbi 7.206 (3,46 %)
Bošnjaci 6.146 (2,9 %)
Albanci 2.393 (1,15 %)
Slovenci 1.193 (1 %)
regionalno se izjasnili 25.203 (12.11%)
Neopredijeljeni 4.078 (1,96 %)
 
Podsjetila bih Radina na Krasnu zemlju, pjesmu  koju je skupština IŽ proglasila istarskom himnom 23. rujna 2002. godine i njene stihove koje je napisao Ivan Cukon još 1912. godine, a kojega su talijanski fašisti proganjali! 1919 godine i prije potpisa Rapallskih ugovora talijanski fašisti su ga uhitili i internirali u malo mjesto kraj Rima na 6 mjeseci, no ni nakon povratka iz internacije kući u Pulu nisu mu dali mira. Fašisti su mu 1920. godine provalili u stan i ured, opustošivši mu sve, uključujući knjige i spise. Sva ta šikaniranja su ga prisilila da iseli u Zagreb gdje mu je pomogao Matko Laginja. Furiju Radinu je sigurno dobro poznata burna prošlost Istre, samo što ona njemu izgleda nije škola za budućnost,a trebala bi biti u interesu svih naroda koji u Istri žive i kao podpredsjedniku Hrvatskog Sabora, te časne ustanove hrvatskog naroda!
 

Lili Benčik

Povezane objave

Zbrinjavanje i zdravstvena skrb o djeci s Kozare u prihvatilištima 1942. godine

hrvatski-fokus

Udba i talijanska mafija zajedno

HF

Fra Jozo Grbeš na 42. godišnjicu ukazanja: Međugorje je danas nada mrtve Europe

hrvatski-fokus

Ne, nije me strah

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više