Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Zašto Njemačka povećava zalihe tableta joda?

Njemačka kancelarija za zaštitu od radijacije naručila 189,5 milijuna tableta joda

 
 
Njemačke vlasti povećavaju zalihe tableta joda koje mogu pomoći građanima u slučaju nuklearnog incidenta. Njemačka kancelarija za zaštitu od radijacije potvrdila je 23. VIII. 2019. da je naručila 189,5 milijuna tableta joda "kako bi osigurala sigurnu i masovnu raspodjelu u slučaju radiološke ili nuklearne krize", prenosi srbijanska Beta. Televizija WDR, koja je prva izvijestila o povećanju zaliha, navela je da je naručena količina tableta četiri puta veća od sadašnjih zaliha.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/Cattenom-nuclear-power.jpg
Ako se uzmu ubrzo nakon nuklearnog incidenta, tablete joda mogu spriječiti obolijevanje od raka štitne žlijezde. Nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. godine, Njemačka je izmijenila smjernice za upravljanje problemima u nuklearnim elektranama. Dok Njemačka planira postupno zatvoriti sve nuklearne elektrane do 2022. godine, nekoliko njezinih susjeda, uključujući Belgiju, Francusku, Švicarsku i Češku, nastavit će koristiti nuklearne reaktore.
 

https://www.vecernji.ba/svijet/zasto-njemacka-povecava-zalihe-tableta-joda-1340338

Povezane objave

Lažima do Downing streeta 10

HF

Osamdeset godina Pakta Hitler-Staljin

HF

Oslo ne da planinski vrh Halti

HF

EU radi na reviziji i oduzimanja prava SZO-u na upravljanje državama članicama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više